Οι δυσκολίες αναδιάρθρωσης των κυπριακών τραπεζών

Ενώπιος ενωπίω με τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν για να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, βρίσκονται οι κυπριακές τράπεζες, μετά την ολοκλήρωση του διαγνωστικού ελέγχου από την Pimco.

Η Κεντρική Τράπεζα θα παραχωρήσει τα στοιχεία στις διοικήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, για να τα χρησιμοποιήσουν στην κατάρτισης σχεδίων αναδιάρθρωσής τους, ώστε να καλύψουν το κεφαλαιακό  τους έλλειμμα μέχρι το τέλος του 2013, σε ανοιχτή γραμμή με την εποπτική αρχή, την τρόικα και τη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της ΕΕ.

Το μεγαλύτερο βάρος θα επωμιστούν κυρίως οι δύο μεγάλες τράπεζες . Η Λαϊκή αναμένεται να καταθέσει το αναθεωρημένο της πλάνο αναδιάρθρωσης μέχρι τα μέσα Μαρτίου και οι υπόλοιπες τράπεζες μέχρι το τέλος Απριλίου.

Το ακραίο σενάριο εστιάζει στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Το βασικό στα €7 δισ., που θα πρέπει να βρουν οι τράπεζες για να καλύψουν τις  προβλεπόμενες ζημιές την επόμενη τριετία.

Το καλύτερο σενάριο για τις κυπριακές τράπεζες παραμένει ο εντοπισμός ξένων επενδυτών, καθώς οι κυπριακές αρχές ευελπιστούν ότι αυστηρή μεθοδολογία της Pimco θα δημιουργήσει προσδοκίες για σημαντικά premiums, που θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή ξένων θεσμικών κεφαλαίων στις εκδόσεις κεφαλαίων των τραπεζών.

Το πιο επώδυνο ίσως σενάριο για τις τράπεζες θα ήταν η συγχώνευση των εργασιών τους στην Κύπρο, κάτι που συνεπάγεται απώλεια θέσεων εργασίας και ανακατανομή των εργασιών στο εύρος του τραπεζικού συστήματος.

Αν η κεφαλαιακή αναδιάρθρωση δεν επιτευχθεί, ο έλεγχος των κυπριακών τραπεζών, θα περάσει στο κράτος, και τα κεφαλαιακά ελλείμματα θα πρέπει να καταβληθούν από το κράτος ή από το μηχανισμό στήριξης, με τελικό θύμα τους φορολογούμενους σε Κύπρο και ευρωζώνη.