Οι βουλευτές ζητούν την εφαρμογή του σχεδίου αφυπηρέτησης στη Τρ.Κύπρου

Την ανάγκη εφαρμογής του σχεδίου εθελούσιας αφυπηρέτησης της Τράπεζας Κύπρου ώστε το συντομότερο η Τράπεζα να εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης, επεσήμαναν σήμερα βουλευτές κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, κατά την οποία το σώμα ενημερώθηκε από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για το σχέδιο και την παρούσα κατάσταση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι ο Υπουργός επανέλαβε ότι για τα Ταμεία Προνοίας που βρίσκονται κατατεθειμένα στις δύο τράπεζες θα καταβληθεί μερική αποζημίωση της ζημιάς που θα υποστούν από το κούρεμα καθώς οι καταθέσεις στις δύο τράπεζες ταμείων προνοίας και συντάξεων ανέρχονται στο 1,4 δις ευρώ και δεν υπάρχουν χρήματα για πλήρη εξασφάλιση.

Πρόσθεσε ότι συζητούμε τη μερική αποζημίωση των ταμείων της Λαϊκής Τράπεζας από χρήματα του μνημονίου και υπάρχει ρητή πρόνοια στο μνημόνιο για αυτή την κάλυψη και ανέφερε ότι η Κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο πιο μακροχρόνιας λύσης μέσα από την οποία θα καταβληθεί προσπάθεια να περιοριστεί η ζημιά των ταμείων της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου μόνο στο 25%.

Για το υπόλοιπο, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, θα δοθούν μετοχές στους καταθέτες που είχαν τις καταθέσεις τους στην Τράπεζα Κύπρου.

Οι υπάλληλοι των δύο τραπεζών καλούνται να αποφασίσουν μέχρι τις 26 Ιουλίου εάν θα αποχωρήσουν από την εργασία τους, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι εάν δεν ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με το ταμείο προνοίας δεν θα έχουν ενώπιον τους όλες τις παραμέτρους που θα τους βοηθήσουν να πάρουν τις αποφάσεις τους.

Θεωρούμε ότι το ποσοστό του κουρέματος πρέπει να αποσαφηνιστεί τις επόμενες μέρες, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, χαρακτηρίζοντας θετική τη δήλωση του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου ότι είναι έτοιμο να συζητήσει παράταση στην υποβολή αιτήσεων για εκούσια αποχώρηση του προσωπικού.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης ανέφερε ότι ο Υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε αυτά που εδώ και τρεις μήνες ήταν ήδη ξεκάθαρα, ότι τα ταμεία προνοίας θα αποζημιωθούν στο ποσοστό του κουρέματος από εθνικούς πόρους και ένα υπόλοιπο ποσοστό θα αποζημιωθεί με τη συνταξιοδότηση των εργαζομένων όταν φθάσουν στο 65ο έτος της ηλικίας τους.

Ένας υπάλληλος που έχει να παίρνει ταμείο προνοίας 80.000 ευρώ και τα λεφτά αυτά είναι κατατεθειμένα στη Λαϊκή και το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου είναι 55% σημαίνει ότι θα αποζημιωθεί με 45% επί των 80.000.

Για ταμείο προνοίας 100.000 ευρώ και κούρεμα 50% θα πάρει τις 50.000 σήμερα και το υπόλοιπο, το 25% σε βάθος χρόνου και το άλλο 25% θα χαθεί είπε ο κ. Μαυρίδης, φέροντας δεύτερο παράδειγμα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης ανέφερε ότι ο προβληματισμός του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΑΚΕΛ Νίκου Κάτσουρίδη να εγγραφεί το θέμα για τη λύση του ζητήματος των ταμείων προνοίας ήταν χρήσιμη ανεξάρτητα από το ποσοστό ικανοποίησης με το οποίο αποχωρούν οι Βουλευτές από τη συνεδρία της Επιτροπής.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης είπε ότι είναι γεγονός ότι τα κόμματα και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισαν την ανάγκη για διασφάλιση των Ταμείων Προνοίας, προσθέτοντας ότι σήμερα η Κυβέρνηση δεν μιλά για διασφάλιση των Ταμείων, αλλά για περιορισμό των ζημιών.

Ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι είναι εμφανές ότι η Κυβέρνηση αδυνατεί να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για πλήρη διασφάλιση των Ταμείων Προνοίας.

Το μόνο που επιτεύχθηκε σήμερα είναι να δοθεί νέα δέσμευση ότι το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης των υπαλλήλων από την Τράπεζα Κύπρου να επεκταθεί να ξεπεράσει χρονικά το σημείο της εξυγίανσης της Τράπεζας Κύπρου.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθούν λύσεις. Πρόσθεσε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για πλήρη διασφάλιση των ταμείων στις δύο τράπεζες και διατύπωσε απαρέσκεια για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν κάλεσε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για να συζητήσουν το θέμα.