Οδυσσέας: Ο Χάρης διοικούσε τον Συνεργατισμό – Διόριζε φίλους και κουμπάρους

Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μιλώντας  ενώπιον της επιτροπής οικονομικών της Βουλής, εξαπέλυσε σκληρή κριτική στον Υπουργό Οικονομικών,  Χάρη Γεωργιάδη κατηγορώντας τον μεταξύ άλλων για βόλεμα και ότι  εκείνος ήταν που ουσιαστικά διοικούσε τον Συνεργατισμό και ασκούσε εξουσία.

“Διόριζε φίλους και συμμαθητές σε θέσεις κλειδιά και καλούσε την επιτροπεία της Συνεργατικής στο γραφείο του για να τους τραβήξει το αυτί γιατί γίνονταν διαρροές”.

Ο Γενικός Ελεγκτής πρόσθεσε πως λόγω αυτής της στάσης, ανησυχεί ότι ο Υπουργός θα ακολουθήσει την ίδια πρακτική και στην Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων του Συνεργατισμού γι` αυτό και θα αρχίσει μία σειρά ερευνών. Θα εξεταστούν μεταξύ άλλων η διαδικασία που ακολουθείται για την εξεύρεση των μελών της ΚΕΔΙΠΕΣ, το τι θα γίνει τελικά με την Altamira αλλά και τα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι τα όσα ανέφερε εντός της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Υπουργό Οικονομικών τα κατέθεσε και ενόρκως και δημόσια και στην Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό και πρόσθεσε ότι εντός της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής επικαλέστηκε και αναφορές που έκανε στην ίδια την Ερευνητική Επιτροπή για να τεκμηριώσει τη θέση του ότι “ουσιαστικά ο Υπουργός διοικούσε τον Συνεργατισμό”.

“Αυτή την άποψη την είχα εκφράσει και ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής και την εξέφρασα και σήμερα”, είπε.

Επίσης, ανέφερε ότι “τα λάθη που κατ’εμένα είχε κάνει ο Υπουργός Οικονομικών και άλλα πρόσωπα όσον αφορά τη διοίκηση της Συνεργατικής τα τελευταία πέντε χρόνια επίσης τα κατέθεσα όλα ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής με πάρα πολλά στοιχεία για να τεκμηριώσω τη θέση που εξέφρασα”, σημειώνοντας ότι αυτά αφορούν την δική του προσωπική άποψη.

Ανέφερε ακόμη ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει αρχίσει να ελέγχει αριθμό θεμάτων που αφορούν την ΣΕΔΙΠΕΣ και την ΚΕΔΙΠΕΣ όπως και τον τρόπο με τον οποίο έχει γίνει η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων από τη μητρική στη θυγατρική εταιρεία, τα οποία ουσιαστικά ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Είπε ότι το να μεταφερθούν σε μια θυγατρική μιας κρατικής εταιρείας ήταν μια επιλογή αλλά ανέφερε ότι δεν ήταν η μόνη επιλογή και ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να γίνει μια άλλη εταιρεία στην οποία θα μεταφέρονταν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, η οποία θα ήταν απευθείας κρατική εταιρεία.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι το τι ακούγεται στην Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό το ελέγχει η Υπηρεσία, νοουμένου ότι αφορά καθαρά θέματα εξόδων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας.

Είπε ότι εκτός άλλων θα εξεταστεί και το θέμα που αφορά τη χρήση εταιρικών καρτών από δικαιούχους και μη, και είπε ότι οι περιορισμοί που είχαν τεθεί το 2016 στη νομοθεσία για το τι μπορεί να ελέγχει η Υπηρεσία στον Συνεργατισμό έχουν παύσει να ισχύουν. Επίσης, θα ελεγχθούν τα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, όπως και ο τρόπος αποχώρησης των 1,040 υπαλλήλων από τη Συνεργατική.

.