Ντέισελμπλουμ: Οι τροπολογίες για εκποιήσεις δεν είναι συμβατές με μνημόνιο 

Οι τροπολογίες για τις εκποιήσεις ακινήτων που υιοθέτησε η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν είναι σύμφωνες με το μνημόνιο, ενώ συνέδεσαν την εκταμίευση της επόμενης δόσης με την επίλυση του προβλήματος δήλωσαν σήμερα στο Μιλάνο ο Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέϊσελμπλουμ και ο αρμόδιος Επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Γίρκι Κατάϊνεν.

Όπως επισήμανε ο κ. Ντέϊσελμπλουμ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εurogroup, «Η τρόϊκα μας ενημέρωσε για τα βασικά στοιχεία της 5ης αξιολόγησης και στο πλαίσιο αυτό καλωσορίσαμε την πρόοδο που πέτυχαν οι κυπριακές Αρχές». Ωστόσο, συνέχισε, σημειώνουμε ότι λόγω των τελευταίων τροποποιήσεων που προώθησε η Βουλή των Αντιπροσώπων, υπάρχει ένα ζήτημα σε εκκρεμότητα που αφορά τις εκποιήσεις.

«Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε η νομοθεσία για τις εκποιήσεις να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία με το μνημόνιο και μόλις η τρόϊκα διαπιστώσει ότι έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις μπορούμε να προχωρήσουμε στην εκταμίευση της δόσης (350 εκατ. ευρώ η Ευρωζώνη και 86 εκατ. ευρώ το ΔΝΤ).

Από την πλευρά του, ο κ. Κατάϊνεν σημείωσε ότι η Κύπρος κάνει καλή δουλειά με την έννοια ότι πληροί τους μεσοπρόθεσμους στόχους (του προγράμματος) με άνεση, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν και υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά την περαιτέρω κεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα σχετικά με τη νομοθεσία που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις εκποιήσεις, η οποία δεν είναι συμβατή με τις απαιτήσεις του προγράμματος», είπε, προσθέτοντας: «Αναμένουμε από τις κυπριακές Αρχές να μας διευκρινίσουν για το πώς προτίθενται να προχωρήσουν».

«Η μεταρρύθμιση για τις εκποιήσεις είναι ουσιώδης γιατί θα επιτρέψει στις τράπεζες να αρχίζουν να δίνουν τα δάνεια, τα οποία απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης», κατέληξε.

Τέλος ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, προέβλεψε ότι η εκταμίευση των 350 εκατ. ευρώ θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, ότι θα βρεθεί λύση στο ζήτημα των εκποιήσεων.