Ντέισελμπλουμ: Η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω δουλειά

«Ενημερωθήκαμε από τον νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, τον κ. Γκίκα Χαρδούβελη, ότι η πρώτη σειρά των προαπαιτούμενων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντέισελμπλουμ μετά το πέρας της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο και τόνισε ότι «πρέπει να γίνει περαιτέρω δουλειά» κάτι για το οποίο, όπως είπε. το γνωρίζει και ο κ. Χαρδούβελης.

Ο κ. Ντέισελμπλουμ, αφού καλωσόρισε τον νέο Έλληνα υπουργό Οικονομικών, αναφέρθηκε και στην επιλογή του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

Όπως είπε, ο κ. Χαρδούβελης διαβεβαίωσε τους ομολόγους του ότι η διαδικασία για την επιλογή του Γενικού Γραμματέα Δημόσιων Εισόδων θα είναι ανοιχτή και διάφανη.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την αξιοπιστία των μεταρρυθμίσεων» τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ο Ντέισελμπλουμ.

Όσον αφορά στη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ο Ντέισελμπλουμ δήλωσε ότι αυτή μπορεί να ξεκινήσει υπό τρεις προϋποθέσεις: την ικανοποίηση των προαπαιτούμενων, την ύπαρξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και την εκτίμηση ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία.

Όπως εξήγησε ο Γ. Ντέισελμπλουμ, δεν είναι ακόμα σαφές αν είναι αναγκαία η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν τόνισε ότι σημαντικός συντελεστής για να εκτιμηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι ο δείκτης ανάπτυξης.

Aπό την πλευρά του, ο διευθυντής του ESM, Κλάους Ρένγκλινγ επανέλαβε ότι τα 2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν προς την Ελλάδα μόλις ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ακόμα. Ανέφερε ότι συνολικά ο EFSF έχει εκταμιεύσει 139,9 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, και απομένουν προς εκταμίευση συνολικά 3,8 δισ. Ευρώ.

H Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι θα πρέπει να προσδιοριστεί το ποσό που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Όπως εξήγησε, το ΔΝΤ πρέπει να γνωρίζει ποιό ποσοστό των 10 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα χρειαστεί, ώστε «να ολοκληρώσουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας».

Για το ίδιο θέμα ο Γ. Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί στο πλαίσιο της τρέχουσας, τέταρτης, αξιολόγησης του προγράμματος από την Τρόικα, ώστε να ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι η πέμπτη αξιολόγηση. «Έχουμε δουλειά ακόμη», πρόσθεσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Όσον αφορά στην επανεξέταση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημοσιονομική πειθαρχία, αυτή πρόκειται να γίνει στα τέλη του έτους δήλωσε ο Ντέισελμπλουμ.

Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από συζήτηση για το εάν οι Βρυξέλλες θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στην προώθηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Αυτή η «ρήτρα επανεξέτασης» περιλαμβάνεται σε δύο σειρές κανονισμών που παραχωρούν στις Βρυξέλλες μεγαλύτερη δυνατότητα επιτήρησης των εθνικών προϋπολογισμών, εξήγησε ο Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν.

«Έχουμε μια καλή πιθανότητα να καθορίσουμε τι λειτουργεί και τι θα μπορούσε να βελτιωθεί σε αυτό το πλαίσιο», σχολίασε.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει, να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο λόγο του δημοσίου χρέους προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στο πλαίσιο της προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης.