Να ανοίξει ο δρόμος για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα

Συνάντηση του Δ.Σ. του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτυξιακών Έργων και της ηγεσίας του ΚΕΒΕ με τον ΠτΔ

Η απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται για την υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων και η δημιουργία ενός φιλικού προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε η ηγεσία του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτυξιακών Έργων και του ΚΕΒΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικο και τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Λακκοτρύπη.

Η αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτυξιακών Έργων, υπό τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Θεόδωρο Αριστοδήμου, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον ρόλο που διαδραματίζει ο Σύνδεσμος καθώς και για τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει το προσεχές διάστημα.

Όπως ανέφερε ο κ. Αριστοδήμου «αποστολή του Συνδέσμου είναι η προώθηση και υλοποίηση των μεγάλων αναπτύξεων στην Κύπρο, ενώ στόχος του είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας και η συγκράτηση της ανεργίας».

Επισημαίνοντας ότι η κεφαλαιουχική επένδυση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων ξεπερνά τα €8 δις, πρόσθεσε ότι με την υλοποίησή τους αναμένεται να δημιουργηθούν πέραν των 7.000 θέσεων εργασίας. Στα έργα αυτά, τα οποία διαθέτουν επαρκές επίπεδο ωριμότητας που επιτρέπει την ολοκλήρωσή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, περιλαμβάνονται γήπεδα γκολφ, μαρίνες, κέντρα υγείας και ευεξίας, πολυθεματικά πάρκα, εμπορικές και οικιστικές αναπτύξεις και άλλα.

Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συζητήθηκαν εκτενώς το θέμα της δημιουργίας φιλικού επιχειρηματικού κλίματος, ώστε να υπερπηδηθούν εμπόδια που αποθαρρύνουν ή απομακρύνουν ξένους επενδυτές, καθώς και η αναγκαιότητα λήψης μέτρων που θα απλοποιήσουν τις διαδικασίες και θα προσδώσουν την απαιτούμενη ευελιξία και ταχύτητα σε θέματα όπως η έγκριση των απαραίτητων αδειοδοτήσεων.

Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που αφορούν τον ναυτικό τουρισμό, σχετικά με την προώθηση καταφυγίων σκαφών αναψυχής και μαρίνων, ενώ ο Σύνδεσμος κατέθεσε συγκεκριμένες εισηγήσεις για την υλοποίηση των γηπέδων γκολφ και των σύνθετων αναπτύξεων με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδειξε ενδιαφέρον για τις θέσεις του Συνδέσμου και συμφώνησε ότι τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα αποτελούν την ατμομηχανή εξόδου της χώρας μας από την οικονομική κρίση. Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο διάλογος που εγκαινιάστηκε θα έχει συνέχεια.

Στη συνάντηση παρέστησαν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, η Δευθύντρια του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και όλα τα μέλη του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτυξιακών Έργων.