“Μονάδα» αγνοουμένων συστάθηκε στα κατεχόμενα

Η «μονάδα» αγνοουμένων και η μετακίνηση οστών από ομαδικό τάφο, απασχόλησαν την Επιτροπή Προσφύγων

“Μονάδα» αγνοουμένων στην οποία παραπέμπονται από το ΕΔΑΔ οι συγγενείς των αγνοουμένων για να καταθέσουν τη δική τους μαρτυρία και στοιχεία σχετικά με τις συνθήκες εξαφάνισης των συγγενών τους, συστάθηκε στα κατεχόμενα από την Τουρκία.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, η οποία συζήτησε το θέμα, μέχρι στιγμής έχουν κληθεί για να καταθέσουν 30 περίπου συγγενείς αγνοουμένων και έχουν ανταποκριθεί 8-10 περιπτώσεις.

Τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής απασχόλησαν και πληροφορίες για μετακίνηση οστών αγνοουμένων από ομαδικό τάφο στην Άσσια, στον Κορνόκηπο.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά, η περίπτωση αυτή δεν είναι η μοναδική.

Η κ. Κουκουμά αναφερόμενη στη «μονάδα» αγνοουμένων του κατοχικού καθεστώτος, εξήγησε ότι σε αυτήν παραπέμπονται από το ΕΔΑΔ, όπως και στην περίπτωση της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων, οι συγγενείς αγνοουμένων για να καταθέσουν και να δώσουν τη δική τους μαρτυρία.

Η Τουρκία, είπε, «θέλει να φαίνεται ότι συμβάλει στην αποτελεσματική διερεύνηση των συνθηκών εξαφάνισης των αγνοουμένων».

Η κ. Κουκουμά τόνισε ότι το θέμα πρέπει να αξιολογηθεί εκ νέου. «Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή ώστε από τη μια η Τουρκία να μην εκμεταλλευτεί την άρνηση των συγγενών να παρουσιαστούν, αλλά και από την άλλη να μην περάσει το μήνυμα ότι ζητείται από το θύμα, τους συγγενείς των αγνοουμένων να ανταποκριθούν στο θύτη και να δώσουν στοιχεία».

Μέχρι στιγμής είπε ότι στη λεγόμενη μονάδα αγνοουμένων έχουν κληθεί να καταθέσουν συγγενείς 30 περίπου αγνοουμένων και έχουν ανταποκριθεί 8-10 περιπτώσεις, μέσω των δικηγόρων τους.

Η Επιτροπή εξέτασε και το θέμα του πιστοποιητικού θανάτου που δίνεται στους συγγενείς των αγνοουμένων, μετά την ταυτοποίηση των λειψάνων. Όπως είπε, η Πρόεδρος της Επιτροπής στο πιστοποιητικό θανάτου αναφέρεται ως άγνωστη η αιτία θανάτου, κάτι το οποίο χαρακτήρισε ως απαράδεκτο.

 

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Σοφοκλή Φυττή τα οστά μετακινήθηκαν από τον ομαδικό τάφο στην Άσσια, στον Κορνόκηπο, όπου μόνο λίγα από αυτά κατέληξαν εκεί.

Όπως ανέφερε, δεν είναι η πρώτη φορά που μετακινείται ομαδικός τάφος, αλλά παρόμοια περίπτωση υπήρξε και στην επαρχία Κερύνειας.

«Οι Τούρκοι εκεί που έχουν πρόβλημα μετακινούν τα οστά με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δυσκολίες», είπε, προσθέτοντας ότι πίσω από κάθε μετακίνηση υπάρχουν σκοπιμότητες.

Ο κ. Φυττής παρέθεσε στοιχεία που δόθηκαν στην Επιτροπή, σύμφωνα με τα οποία μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί τα οστά 333 Ελληνοκυπρίων και 70 Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων. Παράλληλα, τα οστά 160 αγνοουμένων είναι έτοιμα για ταυτοποίηση και παράδοση στους συγγενείς, ενώ τα οστά 240 αγνοουμένων προορίζονται για ανάλυση και συναρμολόγηση των σκελετών.