Μνημόνιο, φυσικό αέριο και Βρετανικές βάσεις στο στόχαστρο Λιλλήκα

Σε εκδήλωση της Ελληνικής Κυπριακής παροικίας στο βόρειο Λονδίνο, μίλησε ο υποψήφιος για την προεδρία Γιώργος Λιλλήκας παρουσιάζοντας τις θέσεις του για την οικονομία, το Κυπριακό και το φυσικό αέριο. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο οικόπεδο 12 τόνισε ότι «τα έσοδα του από μόνα τους υπερκαλύπτουν τις οφειλές από τα δάνεια που θα λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία».

Αναφερόμενος στο μνημόνιο, υποστήριξε ότι «η επιλογή του θα οδηγήσει στην ανάγκη για νέο μνημόνιο, νέα δάνεια σε ένα-δυο χρόνια», παραπέμποντας στο παράδειγμα της Ελλάδας λέγοντας ότι για την αποπληρωμή αυτών των δανείων η τρόικα θα απαιτήσει το σύνολο των εσόδων από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Ο κ Λιλλήκας εξήγγειλε από το Λονδίνο ότι αν εκλεγεί δεν «θα δεχθούμε τη συμφωνία με την τρόικα– ακόμα και αν υπογραφεί το μνημόνιο τώρα, εμείς θα αποπληρώσουμε τους τραπεζίτες της τρόικα και θα τους στείλουμε σπίτι τους. Τα οικόπεδα φυσικού
αερίου είναι για τα παιδιά μας, όχι για την τρόικα», είπε.

«Καμία χώρα που έχει υπογράψει μια τέτοια συμφωνία δεν έχει αποφύγει τη βαθιά ύφεση» υποστήριξε  επικρίνοντας την Κυβέρνηση για την προώθηση νομοσχεδίων χωρίς να υπάρχουν όλες οι λεπτομέρειες στο κείμενο της συμφωνίας, όπως π.χ. το επιτόκιο δανεισμού.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό  ο κ Λιλλήκας δήλωσε ότι έχει βρεθεί σε αδιέξοδο και  υποστήριξε ότι οι δόσεις του δανείου θα καταλήξουν να συνοδεύονται από υποχρέωση αποδοχής ενός σχεδίου «ακόμα πιο απαράδεκτου» από αυτό που απέρριψε ο
κυπριακός λαός το 2004.

Ο υποψήφιος πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμη στην  πρότασή του για το Κυπριακό λέγοντας ότι θα επιδιώξει την ανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου σε Εθνικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στα πρότυπα των ΗΠΑ και άλλων χωρών, το οποίο θα εξασφαλίσει μια διαχρονική πολιτική στο Κυπριακό.

Χαριτολογώντας δήλωσε πως «αν δεν πίστευε στην επιστροφή στα κατεχόμενα θα είχε δέσει μια πέτρα στο λαιμό και θα είχε αυτοκτονήσει, ξεκαθαρίζοντας ότι τίποτα δεν είναι εύκολο».

Επιπλέον αναφέρθηκε στις ενέργειες του Αλεξάντερ Ντάουνερ περί «κωδικοποίησης» των σημείων σύγκλισης και συναντίληψης αναρωτώμενος τι εξυπηρετεί αυτή η σπουδή, δίνοντας την απάντηση ότι σκοπός είναι να κληροδοτηθούν στον επόμενο πρόεδρο οι μονομερείς υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

«Με κανέναν τρόπο αυτές οι συγκλίσεις δεν δεσμεύουν εμένα», είπε ο κ. Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι «μετά από 38 χρόνια υποχωρήσεων ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας».

Επέρριψε την ευθύνη για το αδιέξοδο στην Τουρκία και είπε ότι είναι ανάγκη η Κύπρος να εστιάσει στο πώς θα εξαναγκαστεί η Άγκυρα να αλλάξει πολιτική.

«Η ιστορία των διακοινοτικών συνομιλιών έχει αποδείξει ότι κάθε φορά που κάνουμε μια υποχώρηση, τόσο πιο αδιάλλακτη γίνεται η Τουρκία, τόσο μεγαλώνει η όρεξή της», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την πρότασή του, στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία για την Τουρκία του μεγαλύτερου δυνατού κόστους από
τη συνέχιση της κατοχής και να μην επιτραπεί η συνέχιση αποκόμισης οφελών. Στο
πλαίσιο αυτό ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε στη σημασία σχηματισμού
στρατηγικών συμμαχιών με ισχυρές χώρες και με άξονα το φυσικό αέριο. «Πρέπει να φέρουμε την Τουρκία μπροστά από διλήμματα, να πιστέψει ότι θα χάσει την ένταξη ή και την ειδική σχέση με την ΕΕ», συμπλήρωσε.

Ο κ Λιλλήκας άσκησε δριμύ κριτική κατά της Βρετανίας λέγοντας ότι πάντα συντασσόταν με τα τουρκικά συμφέροντα. Τώρα, είπε ο κ. Λιλλήκας, θα καλέσει τη Βρετανία να στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία αν θέλει σε αντάλλαγμα στήριξη των δικών της γεωπολιτικών συμφερόντων, με τρόπους άλλους των βάσεων.

Ειδάλλως, η Κύπρος θα ανοίξει θέμα βάσεων.