Μετοχοποιήσεις και όχι ιδιωτικοποιήσεις προκρίνει η ΕΔΕΚ

Τη μετοχοποίηση σε ποσοστό που δεν θα ξεπερνά το 20% – 25% και το οποίο θα προκύψει μέσα από «σοβαρή μελέτη» και όχι την ιδιωτικοποίηση των τριών μεγάλων ημικρατικών οργανισμών, ΑΗΚ, ΑΤΗΚ και Αρχής Λιμένων, με διατήρηση του ελέγχου από το κράτος, προκρίνει η ΕΔΕΚ σε ό,τι αφορά το μέλλον των οργανισμών αυτών.

Αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ με επικεφαλής τον Βουλευτή του κόμματος Νίκο Νικολαΐδη συναντήθηκε σήμερα στη Βουλή με αντιπροσωπεία της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ υπό τον ΓΓ της συντεχνίας Αντώνη Νεοφύτου, με θέμα τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, υπό το φως και των συζητήσεων που διεξάγει η Κυβέρνηση με την Τρόικα.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Νικολαΐδης επανέλαβε τη θέση της ΕΔΕΚ ότι οι τρεις μεγάλοι ημικρατικοί οργανισμοί για τους οποίους γίνεται ειδική μνεία στο Μνημόνιο, δηλαδή ΑΗΚ, ΑΤΗΚ και Αρχή Λιμένων, είναι οργανισμοί των οποίων ο κρατικός χαρακτήρας πρέπει να διατηρηθεί.

«Πρέπει να διατηρηθεί ο κρατικός έλεγχος σε αυτούς τους οργανισμούς για μια σειρά από λόγους» δήλωσε, εξηγώντας πως ο κυριότερος λόγος έχει να κάνει με το ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν και στον κοινωνικό τομέα και στον οικονομικό τομέα.

«Και για λόγους εθνικής ασφάλειας και ευρύτερων εθνικών συμφερόντων» πρόσθεσε.

Εξήγησε πως ως εκ τούτου θα πρέπει η Κυβέρνηση να αντιτάξει μια σχετική τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία απέναντι στις προθέσεις της Τρόικας, υποδεικνύοντας πως παρά τη σχετική δέσμευση του Μνημονίου, θα πρέπει να υπάρχει από την πλευρά της Κυβέρνησης επιχειρηματολογία με πολιτικά επιχειρήματα.

Ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε πως παράλληλα θα πρέπει αυτοί οι οργανισμοί να προχωρήσουν σε «βελτιστοποίηση του τρόπου λειτουργίας τους και σε μια διαδικασία εκσυγχρονισμού» και πρόσθεσε πως θέση της ΕΔΕΚ είναι ότι στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας «με μια μετοχοποίηση των οργανισμών αυτών με τη συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών σ’ ένα ποσοστό το οποίο θα καθοριστεί μετά από μια σοβαρή μελέτη, ποσοστό που ενδεχομένως ν’ αγγίξει το 20%-25%, θα μπορέσουν οι οργανισμοί να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες ανταγωνισμού και να συνεχίσουν να προσφέρουν την οικονομική και κοινωνική υπηρεσία που προσφέρουν στο κράτος».

«Μέσα στα πλαίσια μιας μετοχοποίησης όπου θα διασφαλιστεί ότι η πλειοψηφία των μετοχών θα ανήκει στο κράτος, άρα και ο έλεγχος θα ανήκει στο κράτος, διασφαλίζεται ο κοινωνικός ρόλος των ημικρατικών οργανισμών», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου είπε ότι υπήρξε ταύτιση απόψεων με την ΕΔΕΚ «ότι αυτοί οι οργανισμοί, ιδιαίτερα οι τρεις μεγάλοι οργανισμοί που βρίσκονται στο στόχαστρο της ιδιωτικοποίησης έχουν συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου και έχουν βοηθήσει το κράτος τα τελευταία χρόνια με ποσό μεγαλύτερο του 1,4 δισ. ευρώ».

Υπενθύμισε ότι οι τρεις αυτοί οργανισμοί στήριξαν το κράτος τον Δεκέμβρη του 2012 μέσω των ταμείων τους με 230 εκ. ευρώ, σώζοντας, ουσιαστικά, το κράτος από μια στάση πληρωμών.

Εξήγησε πως για τους πιο πάνω λόγους, και ιδιαίτερα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, «είναι η χειρότερη περίοδος έστω να σκέφτεται κάποιοςνα ιδιωτικοποιήσει οργανισμούς γιατί αυτό θα σημαίνει ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου που έχει δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες από αυτούς τους οργανισμούς”.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως πέραν από τα πιο πάνω θα έπρεπε να διεξαχθεί ένας κοινωνικός διάλογος, αναφέροντας ότι «δυστυχώς αυτή η Κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε σε καμιά περίπτωση».

«Ενώ βρίσκονται υπό εξέλιξη και είναι έτοιμες οι μελέτες εντούτοις η Κυβέρνηση δεν έχει καλέσει ούτε τα πολιτικά κόμματα, ούτε τις κοινωνικές δυνάμεις, ούτε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε διάλογο γι’ αυτό το πολύ σοβαρό θέμα» πρόσθεσε.

Ανέφερε πως κάτω από αυτές τις συνθήκες οι οργανισμοί αυτοί θα πρέπει να διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους και ταυτόχρονα να εκσυγχρονίσουν και το θεσμικό τους πλαίσιο και τις δομές τους και την οργάνωσή τους έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν και να συνεχίσουν να συνεισφέρουν.

Δήλωσε τέλος πως αυτή τη στιγμή τίποτα δεν εξασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και το καθεστώς εργασίας τους και διαβεβαίωσε πως θα υπάρξει αντίδραση από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε περίπτωση που συνεχίσει η Κυβέρνηση να μην καλεί σε διάλογο και να επιχειρεί να επιβάλει τις ιδιωτικοποιήσεις χωρίς να υπάρξει σχετική συζήτηση με τους εργαζομένους, όπως είπε.