Μειώθηκαν κατά 24%-25% οι επισκέψεις ασθενών στα νοσοκομεία

Μείωση της τάξης του 24% με 25% παρατηρήθηκε στις επισκέψεις των πολιτών στα δημόσια νοσηλευτήρια, όπως επίσης παρατηρήθηκε και περιορισμός στα φάρμακα, αλλά και στη διεξαγωγή αναλύσεων.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, στην οποία συζήτησαν θέματα υγείας και τρόπους βελτίωσης της εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι, «δεν θα έλεγα ότι υπάρχει οικονομικό πρόβλημα και δυσπραγία στο να πληρώσει κανείς τα τέλη εγγραφής ή να πληρώσει το μισό ευρώ για τα φάρμακα. Φαίνεται ότι και ο ίδιος ο ασθενής, νοουμένου ότι υπάρχει στο σπίτι του μια παρακαταθήκη φαρμάκων, σκέφτεται να πάει να πάρει ξανά άλλα».

Περιορίστηκε η πολυφαρμακία και η κατάχρηση

Όπως είπε ο κ. Πετρίδης, «περιορίστηκε η πολυφαρμακία και η κατάχρηση», σημειώνοντας ότι τα ποσοστά τον τελευταίο ενάμιση μήνα δείχνουν ότι υπάρχει μείωση γύρω στο 24% με 25%.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα πρέπει κάποιος να αναμένει μέχρι έξι μήνες για να έχει τα τελικά αποτελέσματα για τον περιορισμό των φαρμάκων, των αναλύσεων ή ακόμα και των επισκέψεων.

Ικανοποίηση ΓΓ ΑΚΕΛ για την κατάσταση στα νοσοκομεία

Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απαντώντας αν είναι ικανοποιημένος από την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα νοσοκομεία, είπε πως «υπάρχουν προβλήματα και είναι διαχρονικά», προσθέτοντας πως «έγιναν  πολλές προσπάθειες στο παρελθόν να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα».

«Θέλω να πιστεύω ότι η προσπάθεια θα συνεχίσει έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που δυσκολεύουν τον κόσμο. Η κρίση έχει περιορίσει την επίσκεψη του κόσμου και στα δημόσια νοσηλευτήρια και αυτό κάπως έχει αμβλύνει τα προβλήματα τα οποία υπήρχαν», είπε.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Υγείας, ο κ. Κυπριανού είπε πως ικανοποιήθηκε από το γεγονός ότι ο Υπουργός τον έχει επιβεβαιώσει ότι το ΓΕΣΥ συνεχίζει στη βασική φιλοσοφία που έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια, καθώς επίσης ότι γίνονται και κάποια άλλα ουσιαστικά βήματα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του σχεδίου.

Συνέχισε λέγοντας πως «υπάρχει και η απαίτηση από την Τρόικα ότι αυτό το θέμα θα πρέπει να αρχίσει να υλοποιείται από το 2015 και εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά, χωρίς παλινδρομήσεις, δίχως εισαγωγή των οποιωνδήποτε νέων στοιχείων και στη βάση της αναλογιστικής μελέτη, η οποία θα γίνει».

«Ένα σημαντικό κομμάτι είναι το θέμα της αυτονόμησης των νοσοκομείων. Ακούσαμε τις ενέργειες τις οποίες έχει προβεί το Υπουργείο και θεωρώ ότι βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, όμως θα πρέπει να κινηθούμε με γοργούς ρυθμούς. Συζητήσαμε και για την Ιατρική Σχολή. Θέσαμε τα ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση των φοιτητών και ακούσαμε με ικανοποίηση ότι ο Υπουργός έχει λύσει το όλο ζήτημα, καθώς επίσης και κάποια θέματα που αφορούν το ακαδημαϊκό προσωπικό», σημείωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Επίσης, ανέφερε πως έχουν συζητήσει και τα ζητήματα των νοσηλευτών, για να προσθέσει πως «είναι ένα ζήτημα, το οποίο χειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών στην παρούσα φάση».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω με το Υπουργείο Υγείας, αφού οι νοσηλευτές είναι η μεγαλύτερη ομάδα σε ό,τι αφορά την παροχή υπηρεσιών, ενώ θεωρεί ότι είναι αχρείαστη τώρα μια αναστάτωση σε αυτόν τον κλάδο, που θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών υγεία στο κοινό.

Επιπλέον, είπε πως συζήτησαν για τα ακτινοθεραπευτικά κέντρα, δηλώνοντας πως το κόμμα του θεωρεί πως το ποσό που υπάρχει στον προϋπολογισμό θα πρέπει να αξιοποιηθεί για να ξεκινήσουν οι εργασίες, για την κατασκευή των ακτινοθεραπευτικών στη Λευκωσία και στη Λεμεσό.

«Ο Υπουργός Υγείας», είπε, «έχει αναλάβει τη δέσμευση να μας αποστείλει ένα σχετικό σημείωμα μέχρι την επόμενη Δευτέρα, θα το μελετήσουμε και αν δεν μας ικανοποιεί θα επανέλθουμε».

Εξάλλου, ανέφερε πως «ο τομέας της υγείας είναι σημαντικός για την κυπριακή κοινωνία, όπως και ο τομέας της παιδείας. Η υγεία είναι αγαθό στο οποίο πρέπει να έχει ελεύθερη πρόσβαση ο κάθε ένας. Η οικονομική κατάσταση της χώρας μας περιορίζει τις δυνατότητες του κράτους, αλλά θεωρούμε ότι θα πρέπει όλοι να συνεργαστούμε, έτσι ώστε εκείνοι που έχουν ανάγκη από τη στήριξη της πολιτείας να την παίρνουν αφειδώλευτα».

Ο κ. Πετρίδης είπε με τη σειρά του ότι δόθηκαν και από τις δύο πλευρές τεκμηριωμένες απαντήσεις και έχουν ένα κοινό στόχο, που είναι το πώς να βελτιώσουμε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς την παρεχόμενη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.