Μείωση δανειστικών επιτοκίων ενόψει …

Εκπρόσωπος: Mείωση επιτοκίων διευκολύνει τη χρηματόδοτηση παραγωγικών τομέων

Αισιοδοξία ότι με τη μείωση των καταθετικών επιτοκίων και την αναμενόμενη μείωση των δανειστικών επιτοκίων δημιουργούνται οι συνθήκες για χρηματοδότηση των παραγωγικών τομέων της οικονομίας εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σύσκεψη με Εκτελεστικούς Διευθυντές και Συμβούλια των τραπεζών, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών. Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, στη σύσκεψη κλήθηκε και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης ο οποίος, ωστόσο, απουσιάζει στο εξωτερικό.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι κατά τη σύσκεψη έγινε μια διεξοδική και σε βάθος συζήτηση για τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και εξετάστηκε και το θέμα των επιτοκίων, το οποίο και χαρακτήρισε πάρα πολύ σοβαρό.

«Είχαμε δύο πολύ σοβαρά δεδομένα που αναλύθηκαν. Πρώτον ότι, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, είχαμε μια μείωση των καταθετικών επιτοκίων – που για όποιον γνωρίζει στοιχειώδη οικονομικά καταλαβαίνει ότι θα επέλθει και ανάλογη μείωση των δανειστικών επιτοκίων λόγω των κανόνων της αγοράς.

Η Κυβέρνηση εξέτασε όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και νομοθετικής ρύθμισης τέτοιων θεμάτων και βρίσκεται σε επαφή με τη Γενική Εισαγγελία και την Κεντρική Τράπεζα. Από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι με τη μείωση των καταθετικών επιτοκίων και την αναμενόμενη μείωση δανειστικών επιτοκίων δημιουργούνται συνθήκες όπως οι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας βρουν διέξοδο σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση» επεσήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς αν η μείωση των επιτοκίων θα είναι δραστική, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «έχει γίνει ήδη δραστική μείωση των καταθετικών επιτοκίων», εξηγώντας ότι «οι κανόνες της αγοράς επιβάλλουν μέρα με τη μέρα και περαιτέρω μείωση».

«Ωστόσο, δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε τίποτα που αφορά τη διακύμανση των επιτοκίων σε μια ελεύθερη αγορά», πρόσθεσε.

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει παρότρυνση και από πλευράς Κυβέρνησης και από πλευράς Κεντρικής Τράπεζας για μείωση των επιτοκίων. «Δεν είναι θέμα πειθαναγκασμού αλλά ρύθμισης της αγοράς στο πλαίσιο των εταίρων της αγοράς και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε σε καμιά περίπτωση ούτε την Κυβέρνηση ούτε την Κεντρική Τράπεζα.

Αναπόφευκτα, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας, θα ήταν πολύ καλύτερα αν αυτή η συνεργασία έφτανε στο σημείο να αποδώσει καρπούς με μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Υπάρχει και ανταγωνισμός στην αγορά και αυτός ο ανταγωνισμός ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει και στην περαιτέρω μείωση των επιτοκίων» είπε.

Τράπεζας Κύπρου: Ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι νεότερο για το θέμα της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «αναμένουμε από το Διοικητικό Συμβούλιο ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες».

Σε άλλη ερώτηση για την Τράπεζα Κύπρου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «η Κυβέρνηση επιμένει στη θέση της ότι η Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει ξανά στα οικονομικά δεδομένα του τόπου».

«Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι μια συστημική τράπεζα η οποία θα βοηθήσει πάρα πολύ στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Επέμενε και επιμένει ότι πρέπει το συντομότερο δυνατόν να βγει από το καθεστώς εξυγίανσης και κάνει ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να εξασφαλίσει το πλαίσιο λειτουργίας που θα οδηγήσει στην έξοδο από το καθεστώς εξυγίανσης και γι’ αυτό έγινε ειδική σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και οριστικοποιήθηκαν ακόμη και χρονοδιαγράμματα που αφορούν τον διορισμό του νέου Εκτελεστικού Διευθυντή και τον ρόλο του Διοικητικού Συμβουλίου που θα είναι πάρα πολύ σημαντικός σε όλες τις αποφάσεις της τράπεζας» συμπλήρωσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στη σύσκεψη έλαβε μέρος και η ρωσική τράπεζα RCB και ερωτηθείς κατά πόσο υπήρξε συζήτηση για τα ρωσικά κεφάλαια, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι «η συζήτηση έγινε πάνω σε γενική βάση για τον τραπεζικό τομέα, την οικονομία και τα επιτόκια».

Έρχονται περαιτέρω χαλαρώσεις των περιορισμών

Κληθείς να πει κατά πόσο θα υπάρξουν σήμερα νέες χαλαρώσεις στους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων και στις συναλλαγές, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «είναι βασική θέση της Κυβέρνησης ότι μέρα με τη μέρα, με βάση μια πολύ εμπεριστατωμένη και επιστημονική αξιολόγηση θα πρέπει να προχωρούμε σε περαιτέρω χαλαρώσεις των περιορισμών. Είναι βασική πολιτική μας θέση».Εξήγησε ωστόσο πως «πέραν της πολιτικής θέσης θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας και του κλιμακίου της Τρόικας στην Κύπρο η οποία υπάρχει και είναι συνεχής».

Κληθείς να αναφέρει αν υπάρχουν νεότερα για το θέμα σύστασης του Ταμείου Αλληλεγγύης, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «το θέμα του Ταμείου κατατέθηκε στη Βουλή μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου Eurogroup. Είχαν αλλάξει τα δεδομένα με την απόφαση του δεύτερου Eurogroup και δημιουργήθηκαν σοβαρά νομικά ζητήματα.

Το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διαβούλευση, μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας και άλλων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για να βρεθεί η τελική νομοθετική φόρμουλα γι’ αυτό το Ταμείο. Όμως, η πολιτική θέση παραμένει ίδια. Χρειαζόμαστε ένα παρόμοιου τύπου Ταμείο».