Λαβρόφ: Οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων στο Κυπριακό δεν θα ήταν παραγωγική

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε δηλώσεις μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη τόνισε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων στο Κυπριακό δεν θα ήταν παραγωγική για τις προσπάθειες επίλυσής του.

Ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε επίσης την εκτίμηση της Μόσχας για τη θέση που τήρησε η Λευκωσία μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία και είπε ότι φαίνεται να γίνονται προσπάθειες για υπονόμευση των προσπαθειών για επίλυση του Συριακού και για στήριξη των Ισλαμιστών.

Κατά τη συνάντηση, Κασουλίδης και Λαβρόφ συζήτησαν για το Κυπριακό, την ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας, την κρίση στη Συρία, την τρομοκρατία και το θέμα της Ουκρανίας.

Ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επαφές που είχε στη Λευκωσία και απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Κασουλίδη να επισκεφθεί τη Μόσχα.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Λαβρόφ για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και ότι εκφράστηκε η ευγνωμοσύνη προς τη Μόσχα για την αδιάκοπη θέση αρχών που τηρεί η Ρωσία.

Επίσης ανέφερε ότι η κυπριακή πλευρά τόνισε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει όχι μόνο για την έγκριση μιας πιθανής λύσης στο Κυπριακό αλλά κυρίως για τη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων για την εφαρμογή της λύσης.

Επεσήμανε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να προσφέρει οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια χρειαστεί στη Ρωσία π.χ. για απομάκρυνση Ρώσων πολιτών, εάν υπάρξει ανάγκη, από τη Μέση Ανατολή.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ότι η Ρωσία ήταν πάντα συνεπής στη στήριξή της προς τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για εξεύρεση μιας λύσης στο πρόβλημα, στην βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και μιας κοινά αποδεκτής λύσης από τις δύο κοινότητες.

Υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων ή διαιτησίας δεν είναι παραγωγική.

Ερωτηθείς για τη θέση της Ρωσίας στο θέμα των ξένων εγγυήσεων, ο κ. Λαβρόφ είπε ότι η λύση πρέπει να διασφαλίζει ότι η ασφάλεια είναι εγγυημένη πάνω σε μια νέα βάση και ότι αυτή η βάση είναι συμφωνημένη και από τις δύο κοινότητες. Μόλις εξευρεθεί αυτή η συμφωνία, είπε, το ΣΑ του ΟΗΕ θα διαδραματίσει τον κύριο ρόλο.

Απαντώντας σε παρατήρηση Τ/κ δημοσιογράφου ότι κατά την παραμονή του στην Κύπρο δεν άκουσε τις απόψεις της τ/κ πλευράς, ο κ. Λαβρόφ διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα γνωρίζει πολύ καλά τις θέσεις και των δύο κοινοτήτων και ότι ειδικά στο πλαίσιο του ΣΑ του ΟΗΕ έχει επαφές και με τις δύο κοινότητες.

Σε σχέση με την μη πραγματοποιηθείσα συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Λαβρόφ είπε ότι δυστυχώς δεν έγινε η διευθέτηση αλλά είπε ότι η Μόσχα ήταν πρόθυμη για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης.

`Ημασταν έτοιμοι να συναντηθούμε με εκπροσώπους της τ/κ πλευράς, είπε, αλλά μόνο στο πλαίσιο των νόμιμων διαδικασιών.

Σημειώνοντας ότι φέτος συμπληρώνονται 55 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Λαβρόφ υπενθύμισε ότι τον Φεβρουάριο ο Κύπριος Πρόεδρος επισκέφθηκε τη Μόσχα όπου υπογράφηκαν συμφωνίες καθώς και ένα κοινό σχέδιο δράσης για το 2015-2017. Κατά τις επαφές του στη Λευκωσία, είπε, οι δύο χώρες προέβησαν σε μια αξιολόγηση των συμφωνιών και εξέφρασε τη θέση ότι υπάρχει περιθώριο διεύρυνσης των εμπορικών τους σχέσεων παρά τα προβλήματα μεταξύ των σχέσεων ΕΕ και Ρωσίας. Στο σημείο αυτό, ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία για τις προσπάθειες που καταβάλλει για εξομάλυνση των σχέσεων της Μόσχας με την ΕΕ.

Προσπάθειες, είπε, που σκοπεύουν στο πάγωμα των σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία είναι αντιπαραγωγικές.

Επιπρόσθετα, ο κ. Λαβρόφ χαιρέτισε τη στήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες της Μόσχας κατά της τρομοκρατίας καθώς και τη στάση που τήρησε μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία.

Επανέλαβε ότι για τη Ρωσία η τουρκική αυτή ενέργεια αποτελεί επιθετική πράξη αλλά ανέφερε ότι δεν θα αρνηθεί να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ στο Βελιγράδι, ύστερα από αίτημα του τελευταίου.

Είπε ότι οι επιχειρήσεις της Ρωσίας αποσκοπούν στην παρεμπόδιση διείσδυσης της τρομοκρατικής απειλής στο ρωσικό έδαφος μέσω του τουρκικού εδάφους όπου η τρομοκρατία ανθεί.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Κασουλιδης χαιρέτισε τη δέσμευση της Ρωσίας στη μάχη κατά των τρομοκρατών και είπε ότι η Κύπρος επαναβεβαίωσε την ετοιμότητά της να συμβάλει στις διεθνείς προσπάθειες για καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Επίσης, επανέλαβε την ανησυχία της Λευκωσίας για “την αδικαιολόγητη κατάρριψη” του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία σε μια περίοδο, όπως είπε, που υπάρχει αυξημένη πολιτική συνοχή σε σχέση με τη Συρία.

Στις συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο, είπε, οι δύο χώρες επανέλαβαν τις άριστες σχέσεις τους και συμφώνησαν ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω συνεργασία όπως στο εμπόριο, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι συζήτησαν και τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας και είπε ότι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα δεν είναι επωφελής για καμία από τις δύο πλευρές.

Κληθείς να σχολιάσει την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, ο κ. Κασουλίδης υπενθύμισε δήλωση του Ελληνα Πρωθυπουργού λέγοντας ότι συμφωνεί μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα ότι δηλαδή οι Ελληνες πιλότοι επιδεικνύουν πάντα αυτοσυγκράτηση.