Κ.Ε: Αναγκαιότητα περιορισμού δημόσιων δηλώσεων για το Κυπριακό

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του σήμερα στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, επιβεβαίωσε ότι η επόμενη διάσκεψη στη Γενεύη για την Κύπρο θα πραγματοποιηθεί κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και τόνισε πως «θα είναι θετική εξέλιξη αν έχουμε σημαντική πρόοδο πριν πάμε στη Γενεύη, αλλά δεν αποτελεί προϋπόθεση». Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει περιορισμός στις δημόσιες δηλώσεις, «οι οποίες στις πλείστες των περιπτώσεων επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν άλλες σκοπιμότητες, αλλά δεν βοηθούν στο διάλογο».

Το πλήρες κείμενο των ερωταπαντήσεων ακολουθεί:

Ερώτηση: Έχουμε νεότερα;

Απάντηση: Όσον αφορά το Κυπριακό, έγινε χθες συνάντηση των διαπραγματευτών κατά τη διάρκεια της οποίας αντάλλαξαν απόψεις επί όλων των κεφαλαίων και συμφωνήθηκε ότι στη συνάντηση της Πέμπτης θα παρουσιαστούν οι διαφωνίες στα πιο σημαντικά θέματα επί όλων των κεφαλαίων και θα αποφασιστεί σε επίπεδο ηγετών από ποιο θέμα θα ξεκινήσει η συζήτηση.

Ερώτηση: Δηλαδή μένουν άλλες δύο συναντήσεις;

Απάντηση: Δεν θα έλεγα ότι είναι δύο. Εξαρτάται και από το πότε θα καθοριστεί συνάντηση για τη διάσκεψη για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο. Η διάσκεψη της Γενεύης θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαρτίου. Σίγουρα αναμένεται να πραγματοποιηθούν και περισσότερες συναντήσεις σε επίπεδο ηγετών. Αναμένουμε να δούμε. Αναλόγως και των εξελίξεων και των ημερομηνιών που θα καθοριστούν για τη διάσκεψη για την Κύπρο θα δούμε και πόσες συναντήσεις θα γίνουν σε επίπεδο ηγετών. Γίνονται συνεχώς συνεντεύξεις και παρεμβάσεις και θα ήθελα να αναφέρω ότι όλα αυτά δεν βοηθούν το διάλογο. Έχουμε αναφέρει κατ’ επανάληψη ότι το Κυπριακό δεν θα λυθεί μέσα από δημόσια διαπραγμάτευση. Οι δημόσιες δηλώσεις στις πλείστες των περιπτώσεων επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν άλλες σκοπιμότητες αλλά δεν βοηθούν στο διάλογο. Γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αν επιθυμούμε να έχουμε αποτελέσματα στο τραπέζι των συνομιλιών. Αναφέρομαι γενικότερα σε δηλώσεις και συνεντεύξεις που γίνονται. Δεν επικεντρώνομαι στον κ. Ακιντζί αλλά γενικότερα. Οι δηλώσεις αυτές στην ουσία δεν βοηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ερώτηση: Υπάρχει κάποιος στόχος;

Απάντηση: Ασφαλώς υπάρχει στόχος. Χρειάζεται να έχεις πρόοδο, αποτελέσματα, συναντιλήψεις και συγκλίσεις. Αυτό όμως προϋποθέτει και βούληση και από τις δύο πλευρές για να καταλήξεις σε αποτελέσματα που θα γίνουν αποδεκτά από τον κυπριακό λαό και αποτελέσματα που δεν ξεφεύγουν από κάποιο πλαίσιο αρχών και αξιών που έχουν θέσει κατ’ επανάληψη όχι μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Ας μην ξεχνάμε αυτή την προϋπόθεση. Φυσικά και πάμε στις διαπραγματεύσεις για να έχουμε αποτέλεσμα. Πιστέψτε με, υπάρχουν πολλά θέματα που έχει να χειριστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και δεν θα πήγαινε στις συνομιλίες απλά για να πηγαίνει, αν δεν είχαμε στόχο να δούμε θετικά αποτελέσματα. Η διαπραγμάτευση θα συνεχίσει επί όλων των θεμάτων. Επαναλαμβάνω όμως ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν είμαστε μόνοι μας και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους.

Την ίδια στιγμή έχει τεθεί ένα πλαίσιο και κάποιες αρχές και αξίες που κατ’ επανάληψη έχουν στηρίξει όλοι. Δεν μπορεί λοιπόν κανείς να ξεφύγει από το εν λόγω πλαίσιο, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα που να γίνει αποδεκτό από τον κυπριακό λαό. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα θέματα και να υπάρξει πρόοδος. Η πρόοδος όμως δεν απαιτεί μόνο τη δική μας καλή βούληση. Δεν διαπραγματευόμαστε μόνοι μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και την Πέμπτη μπορούν να κλείσουν όλα τα θέματα αν υιοθετήσουμε τις τουρκικές θέσεις. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα! Φυσικά δεν υποστηρίζει κανείς κάτι τέτοιο ούτε και ισχυρίζομαι κάτι τέτοιο. Στη διαπραγμάτευση έχουμε να συζητήσουμε δύσκολα και ευαίσθητα θέματα. Γι΄ αυτό το λόγο απαιτείται περισσότερη συζήτηση. Θα είναι θετική εξέλιξη αν έχουμε σημαντική πρόοδο πριν πάμε στη Γενεύη αλλά δεν αποτελεί προϋπόθεση.

Στις 12 Ιανουαρίου πετύχαμε για πρώτη φορά να αρχίσουμε τη συζήτηση για κατάργηση των εγγυήσεων του 1960. Πρώτη φορά ξεκίνησε αυτή η συζήτηση και όσοι έχουν ασχοληθεί στοιχειωδώς με το Κυπριακό γνωρίζουν ότι αυτή η ανάγκη συζήτησης του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων ήταν μάλιστα κάποτε μέρος της περίφημης «πολιτικής της πρόταξης», ότι δηλαδή αυτή η συζήτηση έπρεπε να γίνει από πριν. Τελικά αρχίσαμε αυτή τη συζήτηση στις 12 Ιανουαρίου, συνεχίστηκε σε τεχνοκρατικό επίπεδο, θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο και εξακολουθεί να ασκείται κριτική! Επιτέλους, θέλουν κάποιοι να συζητήσουμε την κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων ή όχι; Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων. Προσεγγίζουμε τις συνομιλίες πάνω απ’ όλα με απόλυτη σοβαρότητα και στο τέλος όλοι θα κριθούν από το τελικό αποτέλεσμα. Η κριτική είναι ευπρόσδεκτη όταν στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα. Είμαστε εδώ για να απαντήσουμε.

Ερώτηση: Κάποιοι όμως λένε ότι η «σιωπή» σας είναι ύποπτη γι’ αυτά που έχει αποκαλύψει ο κ. Ακιντζί ως συγκλίσεις.

Απάντηση: Ο κ. Ακιντζί δεν αποκάλυψε κάτι που δεν γνωρίζαμε. Παρουσίασε την κατάσταση πραγμάτων στα θέματα που ενδιαφέρουν περισσότερο την τουρκοκυπριακή πλευρά. Υπάρχουν πολλά θέματα που μπορώ να σας αναφέρω που δεν περιλαμβάνονται στην επιστολή του κ. Ακιντζί. Γι’ αυτό το λόγο, στην αρχή της παρέμβασής μου αναφέρθηκα στην ανάγκη να υπάρξει περιορισμός και στις συνεντεύξεις αλλά και στις δημόσιες δηλώσεις αν πραγματικά επιθυμούμε να έχουμε αποτέλεσμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η υφιστάμενη κριτική είναι μάλλον πολυεπίπεδη αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις συγκρουόμενη. Μας γίνεται κριτική προς μία κατεύθυνση ενώ ύστερα γίνεται κριτική για την άλλη κατεύθυνση. Από αυτό και μόνο αποδεικνύεται πόσο λανθασμένη είναι.

Ερώτηση: Ισχύει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από όσους ζητούν επαναχάραξη στρατηγικής να διατυπώσουν γραπτώς τις θέσεις τους;

Απάντηση: Ναι, μπορώ να σας επιβεβαιώσω αυτή την πληροφορία. Γίνονται σχεδόν καθημερινά δηλώσεις από κάποιους περί ανάγκης αλλαγής στρατηγικής. Αν υπάρχουν τέτοιες εισηγήσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του εφικτού, θα πρέπει να τις υποβάλουν.

Μετά από 20 μήνες βρισκόμαστε σε κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων. Έχουμε ενώπιον μας δύσκολα και ευαίσθητα θέματα επί όλων των κεφαλαίων. Είναι αναμενόμενο να είναι δύσκολη η διαπραγμάτευση και είναι αναμενόμενο μετά από κάποια συνάντηση να μην έχουμε αποτελέσματα. Συνεχίζουμε την προσπάθεια με την ίδια σοβαρότητα. Αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό της προσπάθειάς μας. Χρειάζεται όμως και η σύμφωνη γνώμη και συνεργασία της άλλης πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ερώτηση: Δηλαδή υπάρχει και ενδεχόμενο κατάρρευσης των συνομιλιών;

Απάντηση: Αν υπάρξει, σίγουρα δεν θα είναι εξ υπαιτιότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν όμως η Τουρκία θέλει να οδηγήσει εκεί τις διαπραγματεύσεις, δεν είναι κάτι που μπορούμε εμείς να το αποτρέψουμε. Μπορώ να μιλήσω για τη δική μας πλευρά. Υπάρχει συνεχής προετοιμασία και ξεκάθαρη βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας να υπάρξει πρόοδος σε θέματα που υπάρχει διαφωνία.

Ερώτηση: Τι προετοιμασία εννοείτε;

Απάντηση: Υπήρξε συνάντηση της ομάδας του διαπραγματευτή για να δούμε όλα αυτά τα θέματα στα οποία υπάρχουν διαφωνίες. Όλα αυτά τι δείχνουν; Δεν κάνουμε αυτές τις συναντήσεις απλά για να γίνονται. Γίνονται επειδή θέλουμε να υπάρξει πρόοδος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους. Η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας μιλούσε για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Αντιλαμβάνεστε ότι (σύμφωνα και με αυτούς που μιλούν με την Τουρκία) εσωτερικά δεδομένα στη χώρα αυτή τη στιγμή και περιφερειακές εξελίξεις εμποδίζουν ή δεν επιτρέπουν στο να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Συνεχίζουμε όμως την προσπάθεια και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό έτσι ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί σήμερα το μεσημέρι τον Ρώσο Πρέσβη. Χθες συναντήθηκε με την Αμερικανίδα Πρέσβη, είχε συναντήσεις με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, και αυτά εστιάζονται στο πλαίσιο για τις εξελίξεις στο τραπέζι των συνομιλιών αλλά και στο κεφάλαιο για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια.