«Κωλοτούμπες» του Σουλτάνου… θέλει να αναπτύξει θερμές σχέσεις με Μπάιντεν

  • Ο Ερντογάν σχεδιάζει να αναπτύξει θερμές σχέσεις με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν αλλα και βελτίωση των σχέσεων με το Ισραηλ…

Με στόχο τον απεγκλωβισμό της Τουρκίας από τις πιέσεις που δέχεται από ΗΠΑ (κυρίως) και Ε.Ε., αλλά και την κατοχύρωση των όποιων πολιτικών κερδών έχει αποκομίσει ως τώρα εσωτερικά, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει «αναδόμηση» της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μέσα στο 2021.

Σύμφωνα με άρθρο του Μπουρανετίν Ντουράν, επικεφαλής του φιλοκυβερνητικού think tank SETA, στην Daily Sabah, ο Ερντογάν φαίνεται ότι σκοπεύει να επιχειρήσει να κάνει διπλωματικές «τρίπλες» προκειμένου να τα βρει με όσους τον πιέζουν, χωρίς να αλλάξει τη στρατηγική της Τουρκίας.

Έτσι, όπως αναφέρει ο Ντουράν, η νέα στρατηγική της εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν θα στηρίζεται στη λογική της συμπληρωματικότητας αντί της αντικατάστασης, δηλαδή, οι ενδιαφερόμενες χώρες θα αποφασίζουν οι ίδιες αν και πώς θα γίνεται η επαναπροσέγγισή τους με την Τουρκία.

Βελτίωση σχέσεων μέσω διπλωματίας
Στο πλαίσιο αυτό, η Άγκυρα θα επιδιώξει βελτίωση σχέσεων με ΗΠΑ και Ε.Ε., αλλά και με χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, ενώ θα συνεχίσει να προωθεί τη «διεθνή συνεργασία» στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συζητήσουν μαζί.

Σύμφωνα με τον Ντουράν, ο Ερντογάν σχεδιάζει να αναπτύξει θερμές σχέσεις με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αλλά δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψει τη συνεργασία με τη Ρωσία ή να ξεχάσει ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τους Κούρδους στη Συρία.

Όσον αφορά στο Ισραήλ, η Τουρκία θα επιδιώξει πιο στενές σχέσεις, αλλά δεν θα βάλει στην άκρη τις διαφορές των δύο χωρών σχετικά με το παλαιστινιακό, ούτε προτίθεται να ακολουθήσει την πολιτική «κανονικοποίησης» των σχέσεων που επιλέγουν κάποιες αραβικές χώρες.

Τέλος, όσον αφορά στα εσωτερικά της Τουρκίας, ο Ντουράν θεωρεί ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει μέσω σταδιακών μεταρρυθμίσεων στους θεσμούς και στην οικονομία να παγιώσει το προεδρικό σύστημα στη χώρα, και την εξουσία του.