Κοιλιάρης: Συγνώμη αλλά δεν είναι το πρώτο ψέμα που λέει η Διοικητής

Με την παραίτηση  του Εκτελεστικού Διοικητικού Συμβούλου της Κεντρικής Τράπεζας Στέλιου Κοιλιάρη σημαδεύτηκε η σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, που εξέταζε το θέμα της παραίτησης της Ειδικής Διαχειρίστριας της πρώην Λαϊκής Τράπεζας.

Ο κ. Κοιλιάρης υπέβαλε την παραίτησή του, κατηγορώντας την Διοικήτρια της ΚΤΚ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ότι δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίας του ΔΣ της ΚΤΚ ότι κατέχει λίστα με 29 βουλευτές με καθυστερημένα δάνεια στην Τράπεζα Κύπρου, και υποστήριξε ότι “ο Παναγιώτης Νεοκλέους δωροδόκησε τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα”.

Το όλο θέμα τέθηκε όταν ο Προεδρεύων της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης μίλησε για προσπάθεια εκβιασμών της Επιτροπής από την Κεντρική Τράπεζα, μέσω διαρροών ή δημοσιευμάτων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια βουλευτών.

«Αν έπρεπε να κάνουν κάτι, δεν ήταν να διαρρέουν αν έχουν χρέη οι βουλευτές. Αν ήταν να κάνουν κάτι, αυτό θα ήταν ποιοι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό. Εμείς ζητήσαμε τη λίστα Λαγκάρντ, επομένως τούτα τα κολπούθκια είναι φτηνά και δεν περνούν σε εμάς», είπε ο κ. Συλλούρης στη συνεδρία ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή.

Πρώτο τοποθετήθηκε το μέλος του ΔΣ της ΚΤΚ Νίκος Κωνσταντίνου, λέγοντας ότι οι αιχμές αυτές δεν μπορεί να είναι γενικά κατά του Συμβουλίου.

Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Κοιλιάρης είπε πως μέχρι αύριο θα υποβάλει την παραίτησή του και σημείωσε ότι ήταν η κ. Διοικητής η οποία είπε ότι έχει έναν κατάλογο 29 βουλευτών οι οποίοι έχουν καθυστερημένα δάνεια στην Τράπεζα Κύπρου μόνον.

«Μέχρι αύριο το πρωί η παραίτησή μου θα υποβληθεί και είναι αμετάκλητη», είπε ο κ. Κοιλιάρης, προσθέτοντας ότι η Διοικητής στην ίδια συνεδρία του ΔΣ κρατούσε λίστα με 29 βουλευτές που είχαν καθυστερημένα δάνεια στην Τράπεζα Κύπρου, την οποία, όπως είπε, έδειξε μόνον στον Νίκο Κωνσταντίνου.

«Σήμερα θα παραιτηθώ από το Συμβούλιο της ΚΤΚ διότι δεν μπορώ να συνεχίσει αυτή η ιστορία, δεν μπορώ να μην κοιμάμαι τα βράδια γιατί γίνομαι συνένοχος σε όλα αυτά που γίνονται διότι ο κ. Βγενόπουλος και τα όσα λέχθησαν χθες  θα τα χρησιμοποιήσει», πρόσθεσε.

Απαντώντας, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι όλα αυτά δεν είναι αλήθεια, για να ανταπαντήσει ο κ. Κοιλιάρης διερωτώμενος αν είναι ψεύτης ή τρελός.

Ο κ. Κωνσταντίνου, ερωτηθείς από βουλευτές, επιβεβαίωσε ότι αυτά λέχθηκαν σε συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Κοιλιάρη, η σύγκρουση συμφερόντων της κ. Γιωρκάτζη δεν αφορά τη θυγατέρα της αλλά την ίδια.

«Το συμφέρον του οργανισμού είναι να κερδίσουμε τις υποθέσεις εναντίον του κ. Βγενόπουλου, το συμφέρον το προσωπικό της κ. Διοικητού είναι να κερδίσει το γραφείο του κ. Γιωρκάτζη όχι γιατί η κόρη της εργάζεται εκεί, αυτό δεν έχει καμία σημασία, αλλά διότι εάν κερδίσει οι κληρονόμοι, και δεν υπονοώ ότι θα πεθάνει ο άνθρωπος αύριο, αυτού του ποσού είναι τα παιδιά του και η σύζυγός του», υποστήριξε.

Ο κ. Κοιλιάρης είπε ακόμα πως η Διοικητής είχε αποκαλύψει στην ίδια συνεδρία του ΔΣ της ΚΤΚ ότι ο Παναγιώτης Νεοκλέους είχε “δωροδοκήσει” – όπως ελέχθη – τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα.

Ο κ. Ερωτοκρίτου είχε κερδίσει λόγω μη παρουσίας των δικηγόρων Α. Νεοκλέους και ΣΙΑ σε υπόθεση για την εκδίκαση συμψηφισμού. Στη συνέχεια το ίδιο δικηγορικό γραφείο μαζί με το γραφείο Αλέκου Ευαγγέλου, (νομικός σύμβουλος της Αρχής Εξυγίανσης) το οποίο ανέθεσε η Αρχή Εξυγίανσης διότι δεν είχαν εμπιστοσύνη στο γραφείο του κ. Νεοκλέους, όπως είπε ο κ. Κοιλιάρης, κέρδισαν υπόθεση παραμερισμού της απόφασης λόγω της μη παρουσίας των δικηγόρων του γραφείου Νεοκλέους στο δικαστήριο. Ο ίδιος ο κ. Κοιλιάρης ανέφερε και ο κ. Ευαγγέλου είχε αναγνωρίσει ότι είχε γίνει εξαιρετική δουλειά εκ μέρους του γραφείου Νεοκλέους.

«Όταν ήρθε η Διοικητής να μας πει ότι κερδήθηκε η υπόθεση μας, είπε ότι ξέρει και θα βρει και τα στοιχεία σύντομα να αποδείξει ότι ο κ. Νεοκλέους έχει δωροδοκήσει με το ποσό που χάθηκε τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα. Αυτό ήταν το πρώτο σημείο που άρχισα να ανησυχώ», είπε επί λέξη ο κ. Κοιλιάρης.

Ο κ. Κοιλιάρης είπε πως ο Βγενόπουλος έχει βάλει τους καλύτερους δικηγόρους της Νέας Υόρκης και είναι βέβαιος ότι θα κερδίσει τόσο τις υποθέσεις εναντίον του και όσο και τις υποθέσεις κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόσθετα, ο κ. Κοιλιάρης μίλησε και για την αντιμετώπιση του γραφείου Νεοκλέους από την κ. Γιωρκάτζη, λέγοντας πως στην πρώτη συνεδρία της Επιτροπής Εξυγίανσης στην οποία ο ίδιος μετείχε, «μου έκανε εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε η Διοικητής τον κ. Νεοκλέους, ήταν σαν να ήταν αντίπαλος, του μίλησε με πάρα πολύ άσχημο τρόπο».

Από την πλευρά της, η κ. Γιωρκάζτη χαρακτήρισε «κουτσομπολιό» τα όσα λέχθηκαν, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει το έργο της ανεξάρτητα από τις προσπάθειες αναχαίτισης.

«Απορρίπτω τα όσα είπε ο κ. Κουλιάρης. Η τοποθέτησή μου είναι ότι οι αποφάσεις του ΔΣ της ΚΤΚ και της Αρχής Εξυγίανσης λαμβάνονταν κατά τη συντριπτική τους πλειοψηφία ομόφωνα, το υπόμνημα που σας υποβλήθηκε ομόφωνα», είπε.

Η ίδια παρέπεμψε στα πρακτικά των συνεδριάσεων προκειμένου να αποδειχθούν οι ισχυρισμοί του κ. Κοιλιάρη.

«Δεν είναι αληθές ότι ελέχθη», πρόσθεσε.

Απαντώντας, ο κ. Κοιλιάρης είπε πως ο ίδιος μπορεί να καταθέσει ενόρκως για τα όσα είπε. «Μπορώ να ορκιστώ σε ό,τι πιο ακριβό έχω στη ζωή μου. Είμαι έτοιμος αν είναι ψέμα να με δικάσουν, να με καταδικάσουν και να με εκτελέσουν. Συγνώμη αλλά δεν είναι το πρώτο ψέμα που λέει η Διοικητής όταν λέει ότι το ό,τι λέχθηκε είναι ψέμα».

Είπε ακόμη ότι τα όσα αναφέρθηκαν στο υπόμνημα που είχε κατατεθεί στην προηγούμενη συνεδρία δεν ήταν όλα ομόφωνα μεταξύ των μελών του ΔΣ της ΚΤΚ.

Εξάλλου ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ακούγοντας τα όσα λέχθηκαν, επικαλέστηκε την κυπριακή ρήση «μεγάλο βούκκο βάλε, μεγάλο λόον μεν πεις».

«Πιστεύω ότι ενόψει των όσων έχουν ακουστεί, δεν θα έπρεπε να έχει κάποια συμμετοχή ο Γενικός Εισαγγελέας. Αν υπάρχει κάποια έκθεση και κάποιο πόρισμα που θα έπρεπε να εξεταστούν από τον Γενικό Εισαγγελέα διότι εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του, ευχαρίστως να εγκύψω και να τις εξετάσω», είπε και αποχώρησε από τη συνεδρία.