ΚΕ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος να ξεκινήσει άμεσα τις συνομιλίες

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο», του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, προέβη σε  δηλώσεις αναφορικά με τις διακοπείσες διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και τη διαμηνυθείσα απροθυμία της τουρκικής πλευράς για επανέναρξή τους.

Δείτε το πλήρες κείμενο:

Ερώτηση: Τι γίνεται τώρα που ο κ. Ακιντζί δεν έρχεται στις συνομιλίες;

Απάντηση: Εάν η Τουρκία ήθελε πράγματι να υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό, δεν θα έθετε ο κ. Τσαβούσογλου στη Γενεύη, το θέμα των τεσσάρων βασικών ελευθεριών. Θα έδιδε ημερομηνία για συνέχιση του διαλόγου στη Γενεύη. Μάς μεταφέρθηκε όμως από τα Ηνωμένα Έθνη ότι υπήρχε απροθυμία. Εάν η Τουρκία το επιθυμεί, θα μπορούσαν και αύριο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Αυτή η ιστορία όμως με τις προεδρικές εκλογές ευνοεί τις αδυναμίες της τουρκικής πλευράς. Όλα αυτά δεν είναι δικές μας εκτιμήσεις αλλά υπάρχουν και εκτιμήσεις της ΕΕ και χωρών, που έχουν καθημερινά διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν ασχολείται με τίποτα άλλο εκτός από την προσπάθεια του κ. Ερντογάν να αλλάξει το σύνταγμα της χώρας. Αυτό βλέπουμε παντού. Η κατάσταση δείχνει κατά κάποιο τρόπο και έλλειψη σεβασμού προς τους Ελληνοκύπριους. Δηλαδή, είναι οι Ελληνοκύπριοι που δεν θέλουν λύση του Κυπριακού;

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θέλει να κάνει τίποτα και άλλοι τον κατηγορούν ότι έχει ήδη μπει σε προεκλογική εκστρατεία. Οι εκλογές 2018 είναι το τελευταίο που απασχολεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θεωρείτε ότι η κυπριακή κοινωνία θέλει να εμπλακεί σε μια προεκλογική διαδικασία έναν χρόνο ενωρίτερα; Είναι ξεκάθαρο από την πλευρά του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν έχει ξεκινήσει η όποια προεκλογική εκστρατεία. Το τελευταίο καιρό γίνονται συνεχώς προσωπικές επιθέσεις στον Πρόεδρο. Αυτό μπορεί να ενισχύει το επιχείρημα της τουρκικής πλευράς όταν μιλά για προεκλογική εκστρατεία στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος να ξεκινήσει άμεσα τις συνομιλίες και αυτό είναι και το ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Γενικό Γραμματέα και τους εκπροσώπους του, και η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής θετική ανταπόκριση από πλευράς του κ. Ακιντζί.

Ερώτηση: Έχει σταλεί η επιστολή στον κ. Γκουτέρες;

Απάντηση: Η επιστολή θα σταλεί σήμερα στον ΓΓ ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήθελε να δώσει μια συνολική εικόνα της κατάστασης πραγμάτων όσον αφορά στις συνομιλίες. Αρχικά, ο ΓΓ είχε ενημερωθεί από τον αντιπρόσωπο της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη και παράλληλα υπήρξε ενημέρωση από τουρκοκυπριακούς φορείς. Ο Πρόεδρος παρουσιάζει τα γεγονότα όπως εξελίχθησαν και οδήγησαν στην απόφαση της τουρκοκυπριακής πλευράς να μην συμμετέχει στις συνομιλίες και εκφράζει την ετοιμότητά του για επανέναρξη των συνομιλιών. Αυτά είναι τα δύο κύρια μηνύματα που περιλαμβάνονται στην επιστολή του Προέδρου προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Πρέπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να υπάρχει αυτή, η αντικειμενική καταγραφή για καλύτερη ενημέρωση των Ηνωμένων Εθνών.

Το να μην αντιμετωπίζουμε κάποια προβλήματα μόλις εμφανιστούν, είτε για να μην δυσαρεστήσουμε κάποιους είτε για να μην επηρεαστεί το κλίμα, δεν είναι λύση. Αντιθέτως, εάν αυτά τα προβλήματα και οι δυσκολίες δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, από την αρχή, τότε θα τα βρίσκουμε στη συνέχεια μπροστά μας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει μια πολλά υποσχόμενη διαδικασία, κάτι που δεν επιθυμούμε. Τα αποτελέσματα, οι συγκλίσεις που έχουμε, είναι και με τη δική μας συμβολή και είναι προς όφελος όλου του κυπριακού λαού. Ευελπιστούμε αυτή η διαδικασία να συνεχιστεί και να έχει αποτέλεσμα.

Ερώτηση: Μήπως τώρα ο κ. Ακιντζί λέει ότι για να επιστρέψει στις συνομιλίες «πρέπει η Βουλή να διορθώσει το λάθος»;

Απάντηση: Δεν ξέρω τί θα κάνει η Βουλή. Οι δηλώσεις όμως του κ. Ακιντζί δεν βοηθούν τη Βουλή σχετικά με το τί θα κάνει. Τονίζω όμως ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου και καθημερινά, εκφράζει ετοιμότητα για συνέχιση του διαλόγου σε όλα τα επίπεδα: ομάδων εργασίας, διαπραγματευτών, ηγετών. Εναπόκειται, λοιπόν, στην τουρκική πλευρά η ανταπόκριση. Αυτό δεν είναι κάτι που το λέμε εμείς, αλλά είναι εκτιμήσεις πολλών φορέων που ενδιαφέρονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο για το Κυπριακό. Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Τουρκία είναι κάτι που θα το δούμε μετά από το δημοψήφισμα. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι ένα πολύ σημαντικό δεδομένο, που επηρεάζει έντονα την Τουρκία.

Εκείνο που έχει σημασία όμως για εμάς αυτή τη στιγμή είναι να επαναρχίσει άμεσα ο διάλογος. Θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία αφενός, για να ξεκινήσει ο διάλογος και αφετέρου, για να καθοριστεί η επόμενη συνάντηση στη Γενεύη, για να συζητήσουμε το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.

Αναμφίβολα, η απόφαση της Βουλής, που έδωσε αφορμή στην Τουρκία, ήταν λανθασμένη, τόσο από πλευράς χρόνου όσο και από πλευράς ουσίας. Αυτό όμως δεν αποτελεί δικαιολογία.

Ερώτηση: Τι λέει γι’ αυτό ο διεθνής παράγοντας;

Απάντηση: Υπάρχει ενδιαφέρον από τον διεθνή παράγοντα και γίνονται καθημερινά συναντήσεις [μεταξύ εκπροσώπων] ξένων κρατών που ενδιαφέρονται για το Κυπριακό. Η εκτίμηση είναι αυτή που σας έχω αναφέρει σε σχέση με την Τουρκία: δεν υπάρχει οποιοδήποτε άλλο θέμα αυτή τη στιγμή στην Τουρκία από την ενασχόληση με το δημοψήφισμα. Υπάρχουν μάλιστα και εκτιμήσεις ότι όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία, θα βλέπουμε μια πιο επιθετική λεκτικά Τουρκία.

Ερώτηση: Έχουμε όμως πιθανότητα να γίνει κάτι πριν ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία;

Απάντηση: Είναι νωρίς ακόμη να μιλάμε για προεκλογική. Θεωρώ ότι ούτε η κοινωνία ευνοεί την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας. Ίσως βέβαια η προεκλογική εκστρατεία να αρχίσει λίγο πριν από το φθινόπωρο.