Κεντρικής σημασίας η Κύπρος στην ενεργειακή προοπτική της Ευρώπης

Η σημασία της Κύπρου για την Ευρώπη στον τομέα της ενέργειας και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα ως προς την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων επισημάνθηκαν σε πρόσφατο συνέδριο στο Λονδίνο για τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο εκ των διοργανωτών Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος, Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για τη Διαχείριση Ενέργειας (RCEM) του ECSP Europe με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι αν και το άμεσο οικονομικό όφελος για την Κύπρο από το φυσικό αέριο προβλέπεται να καταγραφεί σε βάθος 6-7 ετών, ήδη υπάρχουν έμμεσα οφέλη.

«Έχουμε ήδη αρχίσει να παρατηρούμε κάποιον αντίκτυπο στην τοπική οικονομία του νησιού, μέσω της δημιουργίας περισσότερων θέσεων εργασίας και των περισσότερων κονδυλίων που έχουν διοχετευθεί στην όλη αλυσίδα προσφοράς, από τις κατασκευές έως τις μεταφορές, τον τομέα της μηχανικής, των επιχειρηματικών, νομικών, λογιστικών και άλλων συμβουλευτικών υπηρεσιών, όπως επίσης και στο μεσιτικό τομέα».

Αναφορικά με τη θέση της Κύπρου στις νέες γεωπολιτικές ισορροπίες που δημιουργούνται στη ΝΑ Μεσόγειο, ο Δρ. Ανδριοσόπουλος ανέφερε ότι «για πρώτη φορά έχουμε μια κατάσταση κατά την οποία μπορούμε να φανταστούμε τις ροές εξαγωγής πετρελαίου και αερίου εκτός περιοχής αραβικού ελέγχου». Αυτό, κατά τον Έλληνα αναλυτή, συνιστά μια πολλά υποσχόμενη προοπτική για την Κύπρο, αλλά και για το Ισραήλ. «Θα ενδυναμώσει το γεωπολιτικό ρόλο τους και θα μπορούσε να αποδειχθεί κεντρικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη, η οποία δεν είναι ασύνδετη με τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ», είπε.

Ο Δρ. Ανδριοσόπουλος εξέφρασε επίσης τη γνώμη ότι η χρήση αγωγών για τη μεταφορά αερίου θα είχε μια σειρά πλεονεκτημάτων για την Κύπρο έναντι της λειτουργίας τερματικού υγροποίησης αερίου. «Έχει μεγαλύτερη στρατηγική σημασία για τις συνδεόμενες χώρες, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια», ανέφερε μεταξύ άλλων.