ΚΑ – Θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια

“Προκαλεί εντύπωση, αυτοί που οδήγησαν τα πράγματα σε αυτή την κατάσταση και άλλοι που ήταν συνυπεύθυνοι παρατηρητές σήμερα να ζητούν και τα ρέστα”.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, τόνισε ότι θα  εξαντληθούν οι προσπάθειες αναζήτησης, διαπίστωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις Κυπριακές Αερογραμμές  με διεθνείς διαδικασίες και στη βάση υποδείξεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα διαβεβαίωσε  ότι “οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης περιλαμβάνουν τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και της αεροπορικής συνδεσιμότητας της Κύπρου σε κάθε ενδεχόμενο”.

“Δεν έχουμε μπει σε μια διαδικασία κατ΄ ανάγκη πώλησης της εταιρείας τώρα, αλλά διακρίβωσης, αναζήτησης επενδυτικού ενδιαφέροντος η οποία υποβοηθά την υπόθεση των ΚΑ ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”, επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Υπουργείο Οικονομικών.

“Καθοριστική θα είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία στη βάση κάποιων πληροφοριών θα γνωστοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, ίσως στους επόμενους λίγους μήνες”, ανέφερε και σημείωσε ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται μετά την ανάληψη καθηκόντων της νέας Επιτροπής που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, “ακόμη και στην αρνητική εξέλιξη, προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να μην αφεθεί κανένας εργαζόμενος εκτεθειμένος” και “η διασφάλιση επαρκούς αεροπορικής συνδεσιμότητας για την Κύπρο”.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “σε αντίθεση με την απραξία των προηγούμενων, έγιναν κινήσεις” από αυτή την Κυβέρνηση σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο, προσθέτοντας ότι “το θέμα ηγέρθη από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από μένα και σε συνάντηση με τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο, εργοδοτήθηκαν σύμβουλοι και νομικοί οίκοι”.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι “γεγονός παραμένει πως η περίπτωση των ΚΑ, που εκκρεμεί ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι πάρα πολύ δύσκολη”.

Ανέφερε επίσης ότι σήμερα η εταιρεία διαθέτει ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία και μερίδιο αγοράς που δεν ξεπερνά το 10% και “παρόλα αυτά έστω και τώρα γίνονται όλες οι προσπάθειες για επιβίωση της εταιρείας χωρίς όμως τη συνέχιση της αλόγιστης και ανεύθυνης πληρωμής δεκάδων εκατομμυρίων υπό τη μορφή κρατικών ενισχύσεων”.

Πρόσθεσε ότι “προκαλεί εντύπωση, αυτοί που οδήγησαν τα πράγματα σε αυτή την κατάσταση και άλλοι που ήταν συνυπεύθυνοι παρατηρητές σήμερα να ζητούν και τα ρέστα”.

Είπε ακόμη ότι προκαλούν επίσης εντύπωση οι επικρίσεις κάποιων για πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας τη στιγμή που οι περισσότερες έγιναν επί δικών τους ημερών.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, μεταξύ του 2010 και 2012 πωλήθηκαν τα τέσσερα από τα πέντε ιδιόκτητα αεροπλάνα της εταιρείας και διαμαρτύρονται, όπως είπε, ότι πωλήθηκε φέτος μια θυρίδα η αξία της οποίας θα κινδύνευε να χαθεί σε περίπτωση αρνητικής απόφασης της Επιτροπής.

Ανέφερε επίσης ότι “πέρσι τέτοια εποχή έγιναν κινήσεις και σε πολιτικό επίπεδο με σκοπό να δοθεί η ευκαιρία στην εταιρεία να παρουσιάσει σχέδιο, δηλαδή η εκ των υστέρων έστω αιτιολόγηση των κρατικών ενισχύσεων που δόθηκαν την περίοδο 2012-2013”.

Αναφέροντας ότι το μερίδιο αγοράς των ΚΑ δεν ξεπερνά το 10% και ότι υπάρχει μια επάρκεια στην αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου με βασικούς προορισμούς, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “είναι γνωστές οι προσπάθειες που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο και έχουν ανακοινωθεί νέα προγράμματα από νέες εταιρείες γιατί δεν θέλουμε να βρεθούμε σε δύσκολη κατάσταση αν η απάντηση της Επιτροπής είναι αρνητική”.

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι από την επόμενη χρονιά διευρύνεται το πτητικό πρόγραμμα μιας σειράς άλλων αεροπορικών εταιρειών.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο ΥΠΟΙΚ, οι πληρωμές του κράτους προς τις ΚΑ ανήλθαν συνολικά στα 130 εκ. ευρώ, που αναλογούν 16,6 εκ. ευρώ το 2007, στα 20 εκ. ευρώ το 2011, στα 42 εκ. ευρώ το 2012, στα 39,2 εκ. ευρώ το 2013 και στα 12,2 εκ. ευρώ το 2014.

Τα δάνεια ΚΑ που είναι εγγυημένα από το κράτος ανέρχονταν το 2007 στα 78 εκ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ΚΑ ανήλθαν στα 111 εκ. ευρώ (στα 9,8 εκ. ευρώ το 2010, στα 42,9 εκ. ευρώ το 2011, στα 24,3 εκ. ευρώ το 2012, στα 4,1 εκ. ευρώ το 2013 και στα 29,8 εκ. ευρώ το 2014).

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ΚΑ κατείχαν το 2013 το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς με 13,1% και το 2014 μειώθηκε στο 10,0%. Πρώτη σε μερίδιο αγοράς το 2014 είναι η εταιρεία Transaero Airlines με 10,9% (11,4% το 2013), ενώ τρίτη εταιρεία σε μερίδιο αγοράς είναι η Easyjet με 8,5%.

Αναφερόμενος στο ιστορικό του θέματος των κρατικών ενισχύσεων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι μέχρι το 2003 η εταιρεία λειτουργούσε μέσα σε ένα πλαίσιο προστατευτισμού και παρά τις σοβαρές δομικές αδυναμίες και το υπεράριθμο προσωπικό, η εταιρεία κατέγραφε κέρδη δεν είχε χρέη και είχε αποθεματικό 110 εκατομμυρίων υπό μορφή καταθέσεων, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το 2004 με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ τα δεδομένα άλλαξαν και ο προστατευτισμός έδωσε τη θέση του σε συνθήκες ανταγωνισμού προς όφελος του επιβατικού κοινού.

Ανέφερε ότι λογική απόφαση θα ήταν η ιδιωτικοποίηση, η αναζήτηση στρατηγικού επενδύτη τότε όταν υπήρχε ακόμη χρόνος και περιθώριο για διόρθωση.

“Δυστυχώς αυτό δεν έγινε με αποτέλεσμα τη ραγδαία διολίσθηση της εταιρείας, η οποία κατέστησε αναγκαία την πρώτη κρατική ενίσχυση το 2007”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η κρατική ενίσχυση εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις με βασικότερους την επίτευξη βιωσιμότητας και την αποφυγή οποιασδήποτε νέας κρατικής ενίσχυσης (one time, last time).

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, ούτε και αυτή η ευκαιρία αξιοποιήθηκε και αντί βιωσιμότητας και αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή είχαμε ένα νέο κύκλο κρατικών ενισχύσεων, τις οποίες η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν έκανε την παραμικρή κίνηση να αιτιολογήσει ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

“Ούτε άδεια ζητήθηκε, ούτε σχέδιο κατατέθηκε παρά μόνο εκταμιεύτηκαν δεκάδες εκατομμύρια τα οποία σήμερα εκ των υστερών η παρούσα Κυβέρνηση προσπαθεί να δικαιολογήσει στην Επιτροπή”, εξήγησε.

Ανέφερε ότι έγιναν προσπάθειες για μείωση του κόστους λειτουργίας αλλά μπορούσαν να γίνουν και περισσότερα και πρόσθεσε ότι “οι πιλότοι οι οποίοι έχουν και έντονη άποψη για τα της εταιρείας εξακολουθούν να αμείβονται πολύ περισσότερο από τους συναδέλφους τους σε όλες τις ανταγωνιστικές εταιρείες και μάλιστα με νομικά μέτρα ζητούν να πάρουν πίσω ακόμη εκείνες τις μειώσεις που είχαν επιβληθεί”.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του επικεφαλής της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ότι η Κυβέρνηση σε συνεννόηση με την Επιτροπή στοχεύει να καθυστερήσει το θέμα των ΚΑ ώστε να έρθει μετά η ΕΕ να κλείσει την εταιρεία και έτσι να μην έχει πολιτικό κόστος, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι σε αυτούς αναφερόταν όταν έλεγε πως “κάποιοι που οδήγησαν με την απραξία τους στις σημερινές δυσκολίες σήμερα ζητούν και τα ρέστα”.