Καρογιάν: Να διασφαλιστεί η ρευστότητα της Τράπεζας Κύπρου

Κυρίαρχο στοιχείο για το ΔΗΚΟ είναι η έξοδος της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης με ένα ασφαλή και σταθερό τρόπο, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι θα υπάρξει όση ρευστότητα χρειάζεται ώστε η Τράπεζα Κύπρου να μην διατρέξει οποιονδήποτε κίνδυνο.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη, ο κ. Καρογιάν είπε ότι ο Συνεργατισμός δεν θα διατρέξει τον όποιο κίνδυνο, ούτε οι καταθέτες του, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία σύντομα, αφού την 1ην Αυγούστου στη συνάντηση που θα έχει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας με το Συμβούλιο των Διοικητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα για να μπορέσει και η Τράπεζα Κύπρου και το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα να προχωρήσει και να σταθεροποιηθεί.

“Ζήτησα και είχα συνάντηση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ενόψει της μετάβασής του στη Φρανκφούρτη για την κρίσιμη συνεδρία που αφορά και την Τράπεζα Κύπρου, αλλά και το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου. Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για ζητήματα που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου, την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού, καθώς και τις δυνατότητες παροχής τεχνικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα, έτσι που μια ώρα γρηγορότερα να μπορέσει να σταθεροποιηθεί το τραπεζικό μας σύστημα”, είπε.

Πρόσθεσε ότι είχε την ευκαιρία “να υποβάλω τις δικές μας σκέψεις και εισηγήσεις, και ταυτόχρονα άκουσα με προσοχή και τις δικές του”.

“Εξήγησα στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ότι για μας κυρίαρχο στοιχείο είναι η έξοδος της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης με ένα ασφαλή και σταθερό τρόπο, όπως επίσης και η ευρύτερη ομαλότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με κινήσεις σωστές, καλά μελετημένες, καλά προετοιμασμένες, πάνω από όλα, όμως, αποτελεσματικές”, είπε.

Ανέφερε ότι “είναι, εξάλλου, ολοφάνερο ότι η οικονομία της Κύπρου στηρίζεται στην ύπαρξη, αλλά και την προοπτική της Τράπεζας Κύπρου, και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυΐα να αντιληφθεί κάποιος ότι χωρίς την Τράπεζα Κύπρου καμία προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας δεν μπορεί να υπάρξει”.

“Για αυτόν το λόγο εμείς επιμείναμε σε αυτό το ζήτημα, με ικανοποίηση ότι έχει οριστικοποιηθεί η κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου, γίνονται συγκεκριμένες κινήσεις προς την κατεύθυνση κεφαλαιοποίησης και του Συνεργατισμού, όπως επίσης και του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος”, είπε.

Ο κ. Καρογιάν σημείωσε ότι “επέμεινα σε μια βασική θέση, ότι σε αυτό το κρίσιμο κομβικό σημείο χρειάζεται η συνεργασία και η συνέργια όλων των θεσμών που εμπλέκονται στα της οικονομίας, και εννοώ εκτελεστική εξουσία, κοινοβούλιο, πολιτικές δυνάμεις, Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας”, προσθέτοντας ότι “είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση σε ό,τι αφορά τα βασικά ζητήματα”.

Όπως είπε, “οι διεκδικήσεις πετυχαίνονται όταν υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο που προβάλλει αυτές τις διεκδικήσεις” και εξέφρασε την πεποίθηση ότι “με τη συνεργασία και τη συνέργια όλων μας μπορούμε να φέρουμε σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα”.

Είπε, επίσης, ότι “εμείς ως ΔΗΚΟ έχουμε εξηγήσει ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας, οι δυνατότητες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η δυνατότητα επέκτασης αποπληρωμών, η μείωση των επιτοκίων, και ταυτόχρονα οι διάφορες διαβουλεύσεις και επαφές που πρέπει να γίνουν για την αναδόμηση των διαφόρων χρεών είναι σημαντικά για να μπορέσουμε σιγά-σιγά να αντεπεξέλθουμε και να ξεπεράσουμε τα προβλήματα”.

Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι συμφωνήθηκε “να βρισκόμαστε σε τακτή επαφή, έτσι που να ανταλλάσσουμε απόψεις και να δούμε πώς όλοι μαζί, ως μια γροθιά, δίνουμε τη μάχη για τη συντομότερη έξοδο της Κύπρου από αυτήν τη δεινή οικονομική κατάσταση”.

Σε ερώτηση εάν συζητήθηκε η προοπτική η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να είναι συνεργός και στηρικτική προς την Τράπεζα Κύπρου μετά την έξοδό της από το καθεστώς εξυγίανσης, ο κ. Καρογιάν είπε ότι θέση του ΔΗΚΟ είναι ότι πρέπει “να διασφαλιστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι θα υπάρξει όση ρευστότητα χρειάζεται ώστε η Τράπεζα Κύπρου να αντέξει, να στηριχθεί και να μην διατρέξει τους οποιουσδήποτε κινδύνους”.

“Μέσα από τη συζήτησή μας διαφάνηκε και ότι ο Διοικητής έχει κάνει συγκεκριμένες κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες επαφές και τουλάχιστον ευελπιστώ, προσδοκώ ότι η Τράπεζα Κύπρου δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα μέσα και από τις συνέργιες, μέσα και από τη σωστή προετοιμασία και την επιχειρηματολογία που, όπως μας εξήγησε ο Διοικητής, έχει και θα προβάλει στη συνάντηση της 1ης Αυγούστου”, είπε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι “υπάρχουν οι δυνατότητες, υπάρχουν τα εχέγγυα, αρκεί εμείς να είμαστε σωστοί, εμείς να στέλλουμε τα σωστά μηνύματα, να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι, με σωστή επιχειρηματολογία, και να αποφεύγουμε τοποθετήσεις που μπορεί να ηχούν ωραία στο εσωτερικό μέτωπο, που μπορεί έτσι να χαϊδεύουν αυτιά, στην πράξη, όμως, μπορεί να δημιουργούν τεράστια προβλήματα”, προσθέτοντας ότι “χρειάζεται πολλή σύνεση, χρειάζεται πολλή υπευθυνότητα, χρειάζονται σταθερά, ισχυρά και σωστά βήματα, χωρίς λαϊκισμούς και χωρίς ανώφελες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις που στο τέλος πλήττουν τον πυρήνα των δικών μας διεκδικήσεων”.

Ερωτηθείς εάν συζητήθηκε το θέμα διαχωρισμού της Τράπεζας Κύπρου σε εμπορική και κτηματική, ο κ. Καρογιάν είπε ότι “συζητήσαμε και αυτό το θέμα”, επισημαίνοντας ότι “δεν υπάρχει τίποτε ολοκληρωμένο ακόμα”.

“Υπάρχουν κάποιες ιδέες, υπάρχουν κάποιες σκέψεις, οι οποίες όμως εξετάζονται, αναλύονται. Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά. Υπάρχουν και πολύπλοκα τεχνικά ζητήματα. Η βασική φιλοσοφία, όμως, πρέπει να είναι ξεκάθαρη, ότι δηλαδή θα πρέπει πρώτα από όλα να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της Τράπεζας Κύπρου, θα πρέπει να υπάρξουν όλα τα εχέγγυα ότι δεν θα υπάρξουν εκποιήσεις ή ακόμα ξεπουλήματα περιουσιών των όποιων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Ερωτηθείς συναφώς αναφορικά με την πρώτη κατοικία, ο κ. Καρογιάν είπε ότι “αυτό είναι ξεκαθαρισμένο, δεν μπορεί να υπάρξει τέτοιο θέμα, και από την άλλη πρέπει να πω ότι συν τω χρόνω θα γίνονται οι μελέτες και όταν έχουμε κάτι πιο ολοκληρωμένο κοντά μας τότε να είμαστε σε θέση να τοποθετηθούμε τελεσίδικα”.

“Εμείς ακούσαμε με προσοχή κάποιες σκέψεις – και επιμένω, σκέψεις – και υποβάλαμε και εμείς συγκεκριμένες σκέψεις και ανησυχίες, εάν και εφόσον αυτό γίνει, τί πρέπει να διασφαλίσει και τί εχέγγυα πρέπει να υπάρχουν για να αποφευχθούν ξεπουλήματα ή άλλου είδους πορείες που μπορεί ενδεχομένως να είναι επιζήμιες, και όταν υπάρχει σωστή μελέτη, καλή θέληση, βρίσκονται και λύσεις”, είπε.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι “αισιόδοξος ότι, εάν πραγματικά σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων όλοι και αν λειτουργήσουμε αρμονικά και συμβλητικά ο ένας προς τον άλλο, χωρίς να προσπαθούμε να αποκομίσουμε μικρά ή μεγάλα κομματικά ή άλλα οφέλη, στο τέλος της ημέρας, ίσως πιο γρήγορα από ό,τι αναμένουμε, θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε”.

“Εξάλλου, η πρώτη αξιολόγηση, που γίνεται από την Τρόικα, φαίνεται ότι είναι ικανοποιητική, ότι δηλαδή σε κάποιους τομείς έχουμε κάνει προόδους που ούτε και εκείνοι ανέμεναν. Ο λαός μας είναι εργατικός, ξέρουμε να περνούμε δύσκολες στιγμές, αυτό που απομένει, λοιπόν, είναι να δώσουμε χέρια και να γίνει μια κοινή, δραστική, συλλογική προσπάθεια από όλους μας”, είπε.

Σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα του Συνεργατισμού, ο κ. Καρογιάν είπε ότι “βρίσκεται σε εξέλιξη μια διεργασία, δεν έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας”, και σημείωσε ότι δεν θα ήθελε να τοποθετηθεί και να συμβάλει στον “κυκεώνα ειδήσεων ή πληροφοριών”, που μερικές φορές “δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”.

“Ενημερώθηκα, μου εξήγησαν κάποιες παραμέτρους, βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή συνεννόηση και συζήτηση της Τρόικας και με το Υπουργείο Οικονομικών, πέρα από την Κεντρική Τράπεζα”, είπε.

Όπως ανέφερε, “το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Συνεργατισμός δεν θα διατρέξει τον όποιο κίνδυνο, ούτε οι καταθέτες του”.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει συμφωνία κατά τα επόμενα εικοσιτετράωρα, ο κ. Καρογιάν είπε ότι “πρέπει να υπάρξει συμφωνία, υπό την έννοια ότι την 1ην Αυγούστου στη συνάντηση που θα έχει ο Διοικητής με το Συμβούλιο των Διοικητών θα πρέπει να έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα για να μπορέσει και η Τράπεζα Κύπρου και το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα να προχωρήσει και να σταθεροποιηθεί”.