Καμάλα Χάρις: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την υποψήφια αντιπρόεδρο των ΗΠΑ

Καμάλα Χάρις: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την υποψήφια αντιπρόεδρο των ΗΠΑ

Είναι  η πρώτη μαύρη γυναίκα που διεκδικεί τη θέση

Ο Donald Trump την χαρακτηρίσε ως “μοχθηρή” και  “Ακόμη μοχθηρότερη κι από την Ποκαχόντας”,

H γερουσιαστής Kamala Harris είναι υποψήφια αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου και αν εκλεγεί θα είναι η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ελάχιστες είναι, άλλωστε, οι γυναίκες που έχουν απλά επιλεχθεί στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ ως συνυποψήφιες επίδοξων προέδρων: η Sarah Palin το 2008 και η Geraldine Ferraro το 1984. Είναι ωστόσο η πρώτη μαύρη γυναίκα που διεκδικεί τη θέση.

Είναι υποψήφια στο πλευρό του Joseph R. Biden Jr. με το κόμμα των Δημοκρατικών με τον οποίο μάλιστα είχε”συγκρουστεί” για την προεδρία του το 2019. Η δυναμικότητά της στη διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος έκανε τον Donald Trump να την χαρακτηρίσει ως “μοχθηρή”. “Ακόμη μοχθηρότερη κι από την Ποκαχόντας”, δήλωσε συγκεκριμένα ο Αμερικανός πρόεδρος. Η στάση του απέναντί της εξηγείται από το γεγονός ότι από το 2017 που εξελέγη γερουσιαστής την ΗΠΑ έχει δείξει ότι είναι φανατική πολέμιά του.

Ποια είναι η Καμάλα Χάρις

Η Καμάλα Χάρις γεννήθηκε πριν από 52 χρόνια στο Όκλαντ της Καλιφόρνια και μετακόμισε με την οικογένειά της στο Μπέρκλεϊ, όπου ήταν συχνές εκείνη την περίοδο οι διαδηλώσεις των χίπηδων και του κινήματος για την αναγνώριση των πολιτικών δικαιωμάτων.

Μετά το διαζύγιο των γονιών της ακολούθησε τη μητέρα της στο Μόντρεαλ του Καναδά. Αφού ολοκλήρωσε εκεί τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή της, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομία στο Πανεπιστήμιο Howard της Ουάσιγκτον και αργότερα Νομική στο University of California. Έχει πολλά χρόνια στο ενεργητικό της ως εισαγγελέας στην Αλαμέντα και εξελέγη δύο φορές αρχιεισαγγελέας στο Σαν Φρανσίσκο.

Το 2004 προκάλεσε την οργή του συνδικαλιστικού οργάνου των αστυνομικών όταν αρνήθηκε να ζητήσει την εσχάτη των ποινών για τον δολοφόνο ενός αστυνομικού. Επί των ημερών της οι καταδικαστικές αποφάσεις σε υποθέσεις δολοφονίας αυξήθηκαν στο 85%, υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία της πόλης. Δημιούργησε ειδική ομάδα δίωξης εγκλημάτων μίσους, ενώ ήταν μία από τις ελάχιστες δικαστικούς λειτουργούς που στήριξαν ανοιχτά το κίνημα Black Lives Matter και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για τους θανάτους Αφροαμερικανών από αστυνομικά πυρά.

Το 2013 η Χάρις έβαλε σε «μπελάδες» τον Ομπάμα, που την χαρακτήρισε ως «την ωραιότερη εισαγγελέα της χώρας» για να δεχθεί επικρίσεις για «σεξιστική συμπεριφορά» απέναντι στις εργαζόμενες γυναίκες και να αναγκαστεί να ζητήσει συγνώμη από τη Χάρις – και πιθανώς από τη γυναίκα του Μισέλ.

Η Χάρις έχει δώσει πολλές μάχες για την «έξυπνη», όπως την αποκαλεί, προσέγγιση στην επιβολή της δικαιοσύνης. Έδωσε έμφαση στην αποσυμφόρηση των φυλακών με τη μείωση του αριθμού εκείνων που εκτίουν ποινές για μικροεγκλήματα, στη βελτίωση των συνθηκών κράτησης, στη σημασία της εκπαίδευσης των παιδιών για τους κινδύνους των ναρκωτικών.

Με την επιθετική διάθεση που επέδειξε ως τώρα στη Γερουσία φαντάζει στα μάτια πολλών Δημοκρατικών ως ιδανική αντίπαλος του Τραμπ, έστω κι αν άλλα επιφανή στελέχη τους θεωρείται ότι θα νικούσαν πιο εύκολα τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο.

Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση της Public Policy Polling ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα νικούσε άνετα τον Τραμπ με 54% -39%, ο γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς θα επικρατούσε με 52%-39%, η γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν θα κέρδιζε με 49%-42%, ο γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ Κόρι Μπούκερ θα υπερίσχυε με 45%-40% ενώ η Χάρις θα νικούσε με μόλις μία μονάδα διαφορά (41% -40%) τον νυν πρόεδρο.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι το «φτωχό» 41% της Χάρις, ίσως να αντανακλά το γεγονός ότι η νέα γερουσιαστής δεν είναι ακόμη τόσο γνωστή στους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους.

5 ακόμα σημαντικά πράγματα για τη ζωή και την καριέρα της

Η 55χρονη Harris γεννήθηκε στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, από γονείς μετανάστες ακαδημαϊκούς. Η Ινδή μητέρα της ήταν ερευνήτρια με σημαντικές μελέτες στο βιογραφικό της για την καταπολέμηση του καρκίνου και ο πατέρας της οικονομολόγος από την Τζαμάικα. Οι γονείς της μεγάλωσαν εκείνη και την αδερφή της Maya ως “περήφανες Αφροαμερικανίδες”.

Ξεκίνησε την καριέρα της στο Γραφείο του Επαρχιακού Εισαγγελέα της Κομητείας Aλαμέντα. Κάποια χρόνια αργότερα έγραφε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Αφροαμερικανή γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια.

Μετά την είσοδό της στην Γερουσία τα μίντια της χάρισαν το προσωνύμιο “θηλυκή Obama”. Είναι κολακευτικό να την συγκρίνουν με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και φυσικά έχει καλέ σχέσεις τόσο με τον Barack όσο και με την Michelle Obama αλλά προσπάθησε να τον αποτινάξει τον χαρακτηρισμό. Υποστήριξε μάλιστα ότι σκοπεύει να χαράξει τη δική της αυτόνομη πορεία.

Η οικογένειά της αντιμετώπιζε με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα την ενασχόλησή της με την πολιτική. Εκείνη πάντα έλεγε “ότι επιθυμεί να αλλάξει το σύστημα εκ των έσω”. Το 2019 ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ και μάλιστα ανήμερα των γενεθλίων του Martin Luther King.

Ο σύζυγός της είναι o μεγαλοδικηγόρος Douglas Emhoff. Δεν έχουν αποκτήσει παιδιά αλλά δηλώνει χαζομητριά των παιδιών που έχει ο σύζυγός της από τον προηγούμενο γάμο του. Εκείνα την αποκαλούν χαϊδευτικά “Momala”.