Καθησυχάζει η Κυβέρνηση για ”βουτιά” χρηματιστηρίου

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές οι λόγοι που οδήγησαν το χρηματιστήριο Αθηνών σε ελεύθερη πτώση είναι το ασταθές πολιτικό κλίμα και η έξοδος από το μνημόνιο. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 948,21 μονάδες σημειώνοντας πτώση 5,70%.

Αντιστρόφως ανάλογη ήταν η εικόνα των spreads που σημείωσαν άνοδο προκαλώντας έντονη ανησυχία, παρά το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να καθησυχάσει υποστηρίζοντας πως πρόκειται για νευρικότητα λόγο των τελευταίων εξελίξεων. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως ο κυβερνητικός προγραμματισμός δεν αλλάζει.

Ωστόσο οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως ενδέχεται οι αγορές να στέλνουν μήνυμα ενόψει της εξόδου από το πρόγραμμα ενάμισι χρόνο νωρίτερα.

Οι λόγοι που οδήγησαν σε ελεύθερη πτώση το χρηματιστήριο είναι:

• Το ασταθές πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα και η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος ενόψει της προεδρικής εκλογής.

• Ο προβληματισμός για την πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο.

• Η συνάντηση με την Λαγκάρντ και η «προληπτική πιστωτική γραμμή» που προτείνει το ΔΝΤ

ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές πλεόνασμα 2,5 δισ. ευρώ

Σε ελεύθερη πτώση το χρηματιστήριο – Πάνω τα spreads

Η Γερμανία «φλερτάρει» με την ύφεση

Σε σημαντική υποβάθμιση των προβλέψεων για την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας προχώρησε η κυβέρνηση του Βερολίνου, καθώς κλιμακώνονται οι δυσμενείς ανακοινώσεις και οι ενδείξεις για την ισχυρότερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι περιμένει πλέον ανάπτυξη του ΑΕΠ της τάξης του 1,2% για το 2014, σε σύγκριση με το 1,8% που περίμενε τον Απρίλιο. Για το 2015 ο στόχος ανάπτυξης επίσης μειώθηκε στο 1,3% σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη για 2%. Αναλυτές σχολιάζουν ότι η αναθεώρηση των προβλέψεων συνάδει με το σενάριο ότι τα προβλήματα της ευρωζώνης επεκτείνονται και «από κυρίως περιφερειακή υπόθεση» πλήττουν πλέον και τον πυρήνα.

Ωστόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σημείωσε ότι «η Γερμανία δεν βρίσκεται σε ύφεση, εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης», υποστήριξε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός, ο οποίος παρουσίασε στο Βερολίνο τις αναθεωρημένες προς τα κάτω κυβερνητικές προβλέψεις για την ανάπτυξη φέτος και την ερχόμενη χρονιά.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι νευρικός με 1,2% ή 1,3% στον στόχο της ανάπτυξης» δήλωσε ο υπουργός, επικρίνοντας τις εκκλήσεις προς τη γερμανική κυβέρνηση, οι οποίες έχουν πολλαπλασιασθεί τον τελευταίο καιρό, να επενδύσει περισσότερο για να στηρίξει την ανάπτυξη.

Η αδυναμία της ευρωζώνης είναι ένας ουσιαστικός παράγοντας για την κάμψη της δυναμικής της Γερμανίας, εκτιμά ο Γκάμπριελ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία δεν έχει τη δύναμη να θεραπεύσει αυτή την αδυναμία.

«Περισσότερα χρέη στη Γερμανία δεν θα δημιουργούσαν ανάπτυξη στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία ή την Ελλάδα», σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος κάλεσε τις χώρες να επιμείνουν στις μεταρρυθμίσεις τους.

Η Γερμανία εκτιμά εξάλλου «πως κάνει ήδη πολλά» για την οικονομία και ιδιαίτερα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη, με τη δημοσιονομική ορθοδοξία της. Η χώρα θέλει να εφαρμόσει την ερχόμενη χρονιά έναν ισοσκελισμένο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, για πρώτη φορά από το 1969.