Ιστορική ανασκόπηση της κρατικής χορηγίας των κομμάτων για το 2021

Ας δούμε το θέμα ιστορικά πως ξεκίνησε, που αφορά την προκαταβολική καταβολή από τη Βουλή των Αντιπρόσωπων για την κρατική χορηγία στα κοινοβουλευτικά κόμματα που δόθηκε τον Φεβρουάριο για όλο το έτος 2021.

Στις 9/02/21 σε δημόσια τοποθέτηση του Μαρίνου Μουσιούττα στο facebook ξεκίνησε πρώτος να εγείρει το θέμα της προκαταβολικής καταβολής της κρατικής χορηγίας στα κοινοβουλευτικά κόμματα για όλο το έτος 2021. Στη συνέχεια ακολούθησαν δημόσιες παρεμβάσεις του σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς για το θέμα αυτό και σε συντονισμό με τη ΔΗΠΑ ακλούθησαν δηλώσεις του Γιάννου Λακκοτρύπη στις 19/02/21 https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3877274805627706&id=1981519141869958.

Στις 11/02/21 οι 3 Βουλευτές τότε της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, με επιστολή τους στον Πρόεδρο της Βουλής και με κοινοποίηση στον Γενικό Ελεγκτή, μεταξύ άλλων τόνιζαν:

«Απευθυνόμαστε σε σας για να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια μας για την κρατική χορηγία που δόθηκε εφάπαξ στα κόμματα για το 2021. Λαμβάνοντας υπόψη την άσχημη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Χώρα μας, λόγω της παρατεταμένης πανδημίας, ως «Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων» θεωρούμε το λιγότερο προκλητικό να δίνονται χορηγίες στα κόμματα για ολόκληρο το χρόνο, εφόσον οι βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο 2021.

Υπάρχει το ενδεχόμενο κάποια κόμματα να μην έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, άρα γιατί να δοθεί χορηγία για ολόκληρο το χρόνο. Όλοι γνωρίζουμε και από περασμένες εμπειρίες, ότι δεν υπάρχει μηχανισμός που να υποχρεώσει τα κόμματα να επιστρέψουν χρήματα. Η ενέργεια αυτή πιστεύουμε ότι αποτελεί διασπάθιση δημόσιου χρήματος».

Με επιστολή του ημερ. 22/02/21 ο Γενικός Ελεγκτής κοινοποίησε τις επιστολές των 3 τότε Βουλευτών της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών που λειτουργεί ταυτόχρονα και ως Έφορος Τήρησης του Μητρώου Πολιτικών Κομμάτων για τα δικά του σχόλια και ενέργειες, με τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΣ να αποστέλλει επιστολή 3/03/21 και να αναφέρει ότι το θέμα κατά την άποψη του αφορά τον Γενικό Διευθυντή της Βουλής των Αντιπρόσωπων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι 3 Βουλευτές τότε της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων δεν συμμετείχαν στις συσκέψεις των αρχηγών ή των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων όταν αποφάσιζαν να δοθεί η κρατική χορηγία προκαταβολικά, αν και ζητήθηκε επανειλημμένα γραπτώς από τους ίδιους έστω να παρευρίσκεται εκπρόσωπος τους χωρίς δικαίωμα ψήφου για να ενημερώνονται για τις αποφάσεις και τις διαδικασίες που θα ακλουθούσαν στις ολομέλειες, εντούτοις το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ δεν συναινούσαν σε κάτι τέτοιο και δεν έγινε αποδεκτό.

Βασικά με συνοπτικές διαδικασίες, άσχετα αν αυτή η πρακτική έγινε και το 2016, αποφάσισαν το Φεβρουάριο του 2021 σε σύσκεψη των αρχηγών ή των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων να καταβληθεί ολόκληρη η κρατική χορηγία του 2021 προκαταβολικά. Σε ένα κλειστό «κονκλάβιο αρχηγών» στο «ναό της δημοκρατίας» ο καθένας αποφάσιζε για τους δικούς του λόγους, άλλος γιατί φοβόταν τη μείωση ποσοστών = μείωση της κρατικής χορηγίας, άλλοι γιατί φοβόντουσαν ότι θα βρεθούν εκτός Βουλής, αρά ότι αρπάξουν σήμερα! Το πιο τραγικό όμως είναι ότι οι αρμόδιοι θεσμοί του κράτους συμπεριλαμβανομένου και της Βουλής ρίχνει ο ένας το μπαλάκι στον άλλο.

Ένα ταλαίπωρο κράτος – μια συντεταγμένη πολιτεία που δεν έχει θεσμικό όργανο και μηχανισμό που να υποχρεώσει τα κόμματα να επιστρέψουν χρήματα, εξού και οι αναφορές πολλών για διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά σήμερα, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών και Αλληλεγγύη οφείλουν να επιστρέψουν πίσω σχεδόν €578.000 για να είναι πολιτικά και ηθικά σωστοί, άσχετα αν υστερεί το κράτος σε μηχανισμό ανάκτησης προκαταβολικών χορηγιών σε κόμματα.

Πολιτικό ρεπορτάζ, Μαριλένα Χρίστου