Θεοχάρους: Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για τη στάση της Ε.Ε. στο Κυπριακό

Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για τη στάση της Ε.Ε. στο Κυπριακό, ανέφερε σε γραπτη δήλωση της η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους:

«Αρκετό χρονικό διάστημα μετά από δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα ζητήσει την διακοπή των διαδικασιών εναρμόνισης των κατεχομένων με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, λόγω της διακοπής των συνομιλιών εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας -προφανώς με στόχευση να «εκβιάσει» την τουρκική πλευρά να επανέλθει στις συνομιλίες- ρωτήσαμε επισήμως την Κομισιόν εάν έλαβε οιονδήποτε αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης για διακοπή της εναρμόνισης των κατεχομένων.

Μετά την παρέλευση του δικαιολογημένου χρόνου που απαιτείται για να δοθεί η απάντηση, επανήλθαμε με νέα ερώτηση προς την Επιτροπή, θέτοντας και το ζήτημα της επιβολής δασμών στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τους εγκλωβισμένους, ρωτώντας και πάλι εάν υπήρξε αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης για τη διακοπή της εναρμόνισης και για τη διακοπή της βοήθειας προς την τ/κ κοινότητα.

Η απάντηση που λάβαμε από τον πρόεδρο Γιούνκερ ομιλεί από μόνη της. Καταδεικνύει ότι η κυπριακή κυβέρνηση:

– Εμπαίζει και παραπλανεί το λαό με λεονταρισμούς προς εσωτερική κατανάλωση.

– Με την μέχρι τούδε πολιτική της, επιτρέπει στην Επιτροπή και στον ίδιο τον Γιούνκερ να μιλούν για το «βόρειο τμήμα» της Κύπρου, παραγνωρίζοντας και την τουρκική εισβολή και την τουρκική κατοχή.

Επισημαίνουμε ότι εμείς δεν συμφωνήσαμε με την τοποθέτηση περί διακοπής της ενταξιακής διαδικασίας στα κατεχόμενα, παρ’ όλο που γνωρίζουμε ότι πρόκειται για εντελώς αναποτελεσματική μεθόδευση λόγω της δικτατορίας του Ερντογάν».

Ακολουθεί αυτούσια η απάντηση του Προέδρου της Κομισιόν στην ευρωβουλευτή, Ελένη Θεοχάρους:

«Η Επιτροπή δεν έχει λάβει κανένα τέτοιο αίτημα. Η Επιτροπή παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στο πρόγραμμα βοήθειας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, το οποίο περιλαμβάνει τον στόχο της προετοιμασίας για την άρση της αναστολής του κεκτημένου στο βόρειο τμήμα της Κύπρου μετά από συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος».