Θέσπιση Ευρωπαίου Εισαγγελέα ζήτησε ο επικεφαλής της ΟLAF

Θέσπιση Ευρωπαίου Εισαγγελέα για την καταπολέμηση της απάτης, ζήτησε ο Giovanni Kessler, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) απο το βήμα του συνεδρίου που διοργανώθηκε από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες της Ευρωβουλής και αφορούσε στην διαφθορά των ευρωπαικών κρατών.

Ο Κessler επεσήμανε ότι η διαφθορά σήμερα λαμβάνει διασυνοριακό χαρακτήρα και υποστήριξε πως εάν η ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό αποτελεσματικά και σωστά, τότε η ίδια θα βρεθεί σε κίνδυνο.

Ο επικεφαλής της OLAF μεταξύ άλλων έφερε ως παράδειγμα μια υπόθεση διαφθοράς με ευρωπαϊκά κονδύλια μεταξύ Γερμανίας και Βουλγαρίας, στην οποία οι ίδιοι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν από γερμανικό δικαστήριο ενώ αντίθετα, «αθωώθηκαν» στην Βουλγαρία.

“Πρέπει να έχουμε μια ευρωπαϊκή αντίδραση, μια ευρωπαϊκή απάντηση, και η απάντηση είναι να έχουμε έναν Ευρωπαίο Εισαγγελέα. Είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη, η Κομισιόν εργάζεται πάνω σε αυτό, και ελπίζω το Κοινοβούλιο θα ακολουθήσει”, είπε ο Kessler.