Η πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών για το νέο φορολογικό

Κατά 150 ευρώ αυξάνεται το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και κατά 500 ευρώ για όλες τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, γίνεται βελτιωτική παρέμβαση στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με μείωση του ανώτατου συντελεστή από το 45% στο 40% και εφαρμογή του για τα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Αυτά είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά της πρότασης του υπουργείου Οικονομικών για την φορολόγηση των εισοδημάτων από το νέο έτος, η οποία πρόκειται να τεθεί επί τάπητος στη σημερινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των κομμάτων της συμπολίτευσης.

Ειδικότερα, η πρόταση προβλέπει τα εξής:

– Το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι αυξάνεται από τα 500 στα 650 ευρώ. Το τέλος επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις αυξάνεται από τα 500 στα 1.000 ευρώ. Τα πρόσθετα έσοδα από τις παραπάνω αναπροσαρμογές προϋπολογίζονται σε 235 εκατ. ευρώ και θα διοχετευθούν για την ενίσχυση των οικογενειών για 3 ή περισσότερα παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

– Θεσπίζεται νέα φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους η οποία εμμέσως αυξάνει το αφορολόγητο όριο από τις 5.000 στις 9.000 ευρώ. Η νέα κλίμακα θα περιλαμβάνει τρία κλιμάκια αντί των οκτώ που ισχύουν σήμερα και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών συνολικά θα οδηγηθεί σε ελάφρυνση των μισθωτών και συνταξιούχων κατά 92 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως παραδέχεται το ΥΠΟΙΚ θα υπάρξει επιβάρυνση για τα υψηλότερα εισοδήματα. Αποτέλεσμα της κλίμακας θα είναι και η ελάφρυνση των φορολογούμενων χωρίς παιδιά οι οποίοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ.

– Θεσπίζεται νέα κλίμακα για την φορολόγηση του εισοδήματος από ενοίκια με συντελεστή φορολόγησης 10% από το πρώτο ευρώ.

– Καταργείται το πρόσθετο αφορολόγητο προστατευόμενων τέκνων και αντικαθίσταται με άμεση εισοδηματική ενίσχυση η οποία θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια και θα είναι 40 ευρώ για το πρώτο παιδί, 40 ευρώ για το δεύτερο, 50 ευρώ για το τρίτο.

– Μειώνεται κατά περίπου 7 εκατοστιαίες μονάδες η φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, σε non paper του ΥΠΟΙΚ σημειώνεται ότι ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων μειώνεται από το 40% που είναι σήμερα στο 32,8%. Η μείωση αυτή συνεπάγεται σημαντική μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 25% που είναι σήμερα στο 10% και αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών στο επίπεδο της επιχείρησης. Να σημειωθεί ότι η αρχική εκδοχή που είχε διαρρεύσει από το υπουργείο Οικονομικών προέβλεπε την αύξηση του συγκεκριμένου συντελεστή από το 20% στο 26%.

 

 

Πηγή:www.capital.gr