Δραματικοί τόνοι από τον υπουργό Οικονομικών στη Βουλή – Αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης το 2013

Περαιτέρω επιβράδυνση της κυπριακής οικονομίας προέβλεψε ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2013. Ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται στο 3,5%, η ανεργία στο 13,7% ενώ αρνητικοί θα είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης γενικά στις χώρες της Ευρωζώνης.

Ο κ. Σιαρλή μίλησε με ένταση για τις δύσκολες στιγμές που βιώνει η κυπριακή οικονομία και οι πολίτες της. «Η πατρίδα μας βρίσκεται σε μια πρωτόγνωρη θέση, από την οποία μόνο μονιασμένοι και ενωμένοι θα μπορέσουμε να εξέλθουμε», ανέφερε προσθέτοντας ότι, «δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια εφησυχασμού, ούτε προσωπικών επιδιώξεων, αλλά και ούτε κομματικών. Μόνο μέσα από την ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του κυπριακού λαού. Ο λαός μας έχει και περηφάνια και αξιοπρέπεια αλλά και βούληση να εργαστεί για το καλύτερο, όπως το απόδειξε περίτρανα μετά το 1974. Πρέπει όμως εμείς, η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία, να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών της κοινωνίας»

Η δύσκολη χρονιά που έχει μπροστά της η κυπριακή οικονομία επιβάλλει τη ψήφιση των νόμων εφαρμογής του μνημονίου τόνισε ο κ. Σιαρλή .  «Το 2013 θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα λόγω του δυσμενούς εξωτερικού περιβάλλοντος, της αναπόφευκτης διόρθωσης στους τομείς των κατασκευών και των τραπεζών, της δημοσιονομικής διόρθωσης αλλά και λόγω του αρνητικού οικονομικού κλίματος γενικότερα. Αντίθετα, ο τουρισμός και οι υπηρεσίες αναμένεται να συνεισφέρουν θετικά».

Ο ρυθμός ανάπτυξης, διευκρίνισε βραχυπρόθεσμα θα επηρεαστεί από την εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεσοπρόθεσμα από το βαθμό ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας και των οικονομιών των κυριότερων εμπορικών εταίρων της Κύπρου, και κυρίως της Ελλάδας. Μεσοπρόθεσμα, εκτίμησε, θα επηρεασθεί θετικά ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης  από την εφαρμογή των μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη υποδομών για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ.

Ο προϋπολογισμός του 2013, όπως και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2013-2015, είπε ο κ. Σιαρλή είναι προϋπολογισμοί δημοσιονομικής περισυλλογής, με περιορισμο στο ελάχιστο των λειτουργικών και μη παραγωγικών δαπανών. Στον  προϋπολογισμό έχουν ενσωματωθεί τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που συμφωνήθηκαν με την τρόικα.

Προβλέπονται έσοδα, εξαιρουμένων των δανείων, ύψους €5.860 εκ. σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα ύψους €5.786 εκ. το 2012. Το σύνολο των προϋπολογιζόμενων πιστώσεων , εξαιρουμένων των αποπληρωμών των δανείων, ανέρχεται στα €7.014 εκ. σε σύγκριση με προϋπολογιζόμενες δαπάνες ύψους €7.449 εκ. το 2012, ( ποσοστιαία μείωση 5.8%).

Τα δημόσια έσοδα, εξαιρουμένων των δανείων, ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2013 υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν στο 33,5%, σε σύγκριση με 32,4% το 2012.Το σύνολο των προϋπολογιζόμενων δαπανών  του Προϋπολογισμού του 2013, εξαιρουμένων των αποπληρωμών δανείων, ανέρχεται στα €7.014 εκ. σε σύγκριση με €7449 εκ. το 2012 σημειώνοντας έτσι μείωση ύψους 5,8%.

Οι δημόσιες δαπάνες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, προβλέπεται ότι θα μειωθούν σε σύγκριση με το 2012 και να περιορισθούν γύρω στο 40,1% από 41,7% .Οι αναπτυξιακές δαπάνες προϋπολογίζονται στα €802 εκατ. ευρώ.