Η φιλοσοφική λίθος των εκλογών

Του Γιώργου Περδίκη*

Επανέρχομαι στο θέμα των προεκλογικών δημοσκοπήσεων. Τελικά υπάρχει σοβαρό θέμα παρερμηνείας και παραποίησης του ρόλου και των αποτελεσμάτων των προεκλογικών δημοσκοπήσεων. Διαπιστώνω μάλιστα ότι το φαινόμενο δεν είναι κυπριακό αφού παράλληλα μια παρόμοια συζήτηση έχει ανάψει αυτές τις μέρες στην Ελλάδα.

Εντάξει. Δεν ζούμε σε ένα αγγελικό κόσμο. Πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο της κακομεταχείρισης του επιστημονικού αυτού εργαλείου με σκοπό την εξαπάτηση της κοινωνίας. Δεν μου έκανε εντύπωση λοιπόν που ένα μεγάλο ποσοστό φίλων μου-αξιόλογων εν γένει ανθρώπων- αντιμετώπισαν με δυσπιστία το τελευταίο μου άρθρο με τίτλο «Δημοσκοπήσεις- δύο συν ένα λάθη».

Γενικά φαίνεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό της κοινής γνώμης θεωρεί ότι οι δημοσκοπήσεις είναι πλαστές και υποβολιμαίες.  Εγώ από την άλλη εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι οι δημοσκοπήσεις είναι απλά μια αποτύπωση των απόψεων της κοινής γνώμης για μια συγκεκριμένη περίοδο. Ούτε προφητεία είναι, ούτε χρησμός.

Αν οι πολιτικοί καταφέρουν να απομυθοποιήσουν το εργαλείο αυτό, θα καταλάβουν ότι δεν χρειάζεται να το πολεμούν. Ούτε χρειάζεται να παραποιούν τα αποτελέσματα και να παραπλανούν την κοινή γνώμη.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του κ. Α. Νεοφύτου. Προσπαθεί να περάσει το αφήγημα ότι κατέχει την «φιλοσοφική λίθο» των εκλογών. «Αφού με ξέρετε εμένα», δηλώνει. Είναι αυτός που δήλωνε με περισσή αυταρέσκεια ότι «μαζεύω πιο εύκολα ψήφους, παρά κεράσια». Θέλει να πιστέψουμε ότι με κάποιο μαγικό τρόπο θα καταφέρει να ανατρέψει την εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις (από 10 μέχρι 15% διαφορά).

Δεν αμφιβάλλω ότι μπορεί να το καταφέρει. Αυτό που δεν κατανοώ είναι γιατί χρειάζεται να συντηρεί διάφορα παραμύθια όπως πχ το μύθο της ανατροπής των δημοσκοπήσεων του 2021. Τι μας είπε τις προάλλες: «Τελευταία βδομάδα πριν τις βουλευτικές εκλογές οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τον ΔΗΣΥ στο 18-19%. Ήρθε πρώτο κόμμα». Η αλήθεια είναι ότι όλες οι δημοσκοπήσεις του 2021 έδειχναν πρώτο τον ΔΗΣΥ. Οι δε δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας έδειξαν τον ΔΗΣΥ (πάντα μιλούμε για τη διευκρινισμένη ψήφο) πολύ κοντά στο 27.8 %, που ήταν τελικά το ποσοστό του επί των εγκύρων ψήφων (διότι ως γνωστό στο «τελικό αποτέλεσμα» δεν υπάρχουν αποχή και αναποφάσιστοι).

Δεν χρειάζεται επίσης να συνεχίζει το ψέμα για τις δημοσκοπήσεις του 2008. «Κι όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν αδιαφιλονίκητα πρώτο τον Τάσσο. Έμεινε εκτός β’ γύρου» λέει. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι σε όλες οι δημοσκοπήσεις των προεδρικών εκλογών του 2008 τους τελευταίους μήνες η διαφορά των τριών υποψηφίων ήταν στα όρια του στατιστικού λάθους. Και υπήρχε τουλάχιστον μία που πρόβλεψε νίκη Κασουλίδη στον πρώτο γύρο. Χαρακτηριστική η περίπτωση η δημοσκόπηση του ΡΙΚ που παρουσιάστηκε στις 21/11/2007 και έδειξε τη διαφορά μεταξύ 1ου και 3ου υποψηφίου στο 2% μόνο. (εγώ δεν θα κάνω καμιά σύγκριση με τα αποτελέσματα που παρουσίασε – πάλι το ΡΙΚ – σε δημοσκόπηση στις 17/11/2022).

Στον Μεσαίωνα οι αλχημιστές έψαχναν διακαώς τη φιλοσοφική λίθο, την θρυλική ουσία που θα μπορούσε να μεταστοιχειώσει όλα τα μέταλλα σε χρυσάφι, να θεραπεύσει όλες τις αρρώστιες και να παρέχει τη συνεχή αναζωογόνηση και την αθανασία.  Καιρός να παραδεχτούμε ότι δεν υπάρχει «φιλοσοφική λίθος» στις εκλογές και την πολιτική εν γένει.

*Γιώργος Περδίκης,

Μέλος Πολιτικής Επιτροπής,

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών