Η κυβέρνηση Σαμαρά πήρε ψήφο εμπιστοσύνης

Η κυβέρνηση Σαμαρά πήρε  τη ψήφο εμπιστοσύνης της ελληνικής Βουλής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία με  155 ψήφους υπέρ , 131 κατά και 2 «παρών»

Από τους 300 ψήφισαν οι 288. Στους 12 απόντες συγκαταλέγονται και οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Από την ψηφοφορία απείχαν 12 βουλευτές. Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στήριξε την κυβέρνηση ψηφίζοντας «Ναι», ενώ καταψήφισαν οι Οικονόμου, Ανδρουλάκης, Αηδόνης.

Συνολικά ψήφισαν 288 βουλευτές, καθώς από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Νταβρής ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα είναι «απών ωσεί παρών», ο επίσης ανεξάρτητος Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ζωή Κωνσταντοπούλου (βρίσκεται σε μήνα του μέλιτος) και ο Γιώργος Σταθάκης, όπως και οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και ο επίσης προφυλακισμένος ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Μπούκουρας.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην τελική του ομιλία είπε στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να μη θεωρήσει ότι στον αριθμό των βουλευτών που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης τώρα στην Κυβέρνηση δεν θα προστεθούν και άλλοι κατά την προβλεπόμενη ψηφοφορία για εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015, οπότε και θα απαιτηθεί να αποδεχτούν το πρόσωπο που θα επιλεγεί από 180 βουλευτές.

Ο κ. Τσίπρας στη δική του ομιλία είπε στον Πρωθυπουργό να μη σύρει τον τόπο σε μία μακρά προεκλογική περίοδο μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο, και του ζήτησε «να διευκολύνει τον τόπο» και να προκηρύξει άμεσα πρόωρες εκλογές.

Επίσης του ζήτησε να μη δεσμεύσει, όπως είπε, την χώρα με τυχόν συμφωνίες που θα κάνει με τους εταίρους και δανειστές της Ελλάδας για την απομοίωση του δημόσιου χρέους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, θα απαιτήσει την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους, με ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπολειπόμενου ποσού.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πολιτική αθλιότητα» την προτροπή Τσίπρα «να μην τολμήσει η κυβέρνηση, στους τέσσερεις μήνες που μένουν ως την εκλογή νέο Προέδρου Δημοκρατίας να δεσμεύσει τη χώρα με συμφωνίες που εμείς θα καταργήσουμε».