Η Ινδία στην κούρσα κατάκτησης του Αρη

Μια νέα κούρσα Διαστήματος, αυτή τη φορά μεταξύ αναδυόμενων οικονομιών και χωρών όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, σηματοδοτεί σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς η πρώτη αποστολή διαστημικού οχήματος παρατήρησης στον πλανήτη Αρη από πλευράς Ινδίας, η εκτόξευση του οποίου έχει σχεδιαστεί να πραγματοποιηθεί σήμερα στις 17.28 (ώρα Κύπρου).

Η κατάκτηση του Διαστήματος και η εξερεύνηση πέραν των ορίων της Γης έχει αρχίσει να αποτελεί στόχο για πολύ περισσότερες χώρες από αυτές που παραδοσιακά είχαν ασχοληθεί με αυτή την εξερεύνηση, δηλαδή τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Μετά την ανάδυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος ως τρίτης δύναμης στην εξερεύνηση του Αρη και στον σχεδιασμό αποστολών εκεί και αφότου η Κίνα, ο γίγαντας της Ασίας, απέτυχε στην πρώτη της προσπάθεια να γίνει η τέταρτη χώρα που φτάνει στον Αρη, η Ινδία ετοιμάζεται να κλέψει τη δόξα από το Πεκίνο.

Κόντρα με την Κίνα
Πράγματι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, η αποστολή της Ινδίας, η οποία ανταγωνίζεται τη Κίνα σε μια σειρά από ζητήματα, γίνεται εν μέσω εθνικής ανάτασης κι ας υπάρχουν φωνές που ασκούν κριτική στο πρόγραμμα, το οποίο θεωρείται πολυτέλεια καθώς εκατομμύρια Ινδοί ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Πέραν όμως του Mangalyaan, όπως είναι το ανεπίσημο όνομα της ινδικής αποστολής το συνολικό κόστος της οποίας ανέρχεται στα 76,6 εκατομμύρια ευρώ και η οποία εάν όλα πάνε καλά θα έχει διάρκεια 300 ημερών μέσα στις οποίες θα παρέχει σημαντικά επιστημονικά στοιχεία για τον Κόκκινο Πλανήτη, χώρες όπως η Ουκρανία, η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και η Βραζιλία, που αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικά οικονομικά προβλήματα, η καθεμία για διαφορετικούς λόγους, επίσης έχουν κάνει σχέδια για να κινηθούν προς την εξερεύνηση του Διαστήματος.

Η Ουκρανία μάλιστα έχει προχωρήσει στη χάραξη συγκεκριμένης πολιτικής η οποία βασίζεται σε πρώην σοβιετική τεχνολογία και το 2011 εκτόξευσε με επιτυχία τον δορυφόρο Sich 2 που είναι σχεδιασμένος για εξερεύνηση του Διαστήματος, ενώ υπάρχουν στα σκαριά προγράμματα για την εξερεύνηση και της Σελήνης.

Παράλληλα η Βόρεια Κορέα συμμετέχει κι αυτή στη νέα κούρσα του Διαστήματος με τον δικό της τρόπο καθώς οι πυραυλικές δοκιμές της γίνονται από το Κέντρο Εκτόξευσης του Τονγκτσανγκντόνγκ και το Ιράν έχει ήδη στείλει δορυφόρο στο Διάστημα από το 2009 με την πυραυλική τεχνολογία Safir και εξετάζει συνεργασία με τη Κίνα στον τομέα αυτόν.

Τελευταία και καταϊδρωμένη η Βραζιλία, έχει τρεις αποτυχημένες προσπάθειες να θέσει σε τροχιά δορυφόρο, όμως δεν παραδίδει τα όπλα και κρατάει ενεργό το διαστημικό της πρόγραμμα.