Η επόμενη μέρα της Μάλτας και οι πονοκέφαλοι του Τσίπρα

Μπορεί οι σχέσεις ΗΠΑ και Ευρωπαικής Ενωσης να ήταν το κυρίως πιάτο της Συνόδου Κορυφής, αλλά το ελληνικό μενού ήταν αρκετά…καυτερό για τον πρωθυπουργό καθώς οι οδηγίες που δόθηκαν από όσους συνάντησε ήταν να κλείσει την αξιολόγηση εντός του Φεβρουαρίου αν θέλει να αποφύγει το σοκ και δέος των πιστωτών. Στο κυβερνητικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός καθώς θα κληθούν τις προσεχείς μέρες και σε κάθε περίπτωση μέσα στον Φεβρουάριο -όπως διεμήνυσε η Αγκελα Μέρκελ στον πρωθυπουργό στη Μάλτα – να πάρουν δύσκολες αποφάσεις και να αναλάβουν ευθύνες υψηλού πολιτικού κόστους απαντώντας στο τελεσίγραφο που έλαβαν. 

Ο πρωθυπουργός δεν έχει πολλές επιλογές. Είτε θα προσπαθήσει να περάσει τα μέτρα από τη Βουλή με απλή πλειοψηφία είτε θα επιχειρήσει ηρωική έξοδο με εκλογές αν οι δανειστές ανασύρουν από τον πουθενά νέους εκβιασμούς και τον υποχρεώσουν σε παράλογες απαιτήσεις. Το συγκεκριμένο δίλημμα τίθεται πιο καθαρά, δεδομένου ότι διαψεύστηκε κατηγορηματικά από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο το σενάριο που εμφάνιζε την κυβέρνηση να ζητά από τα άλλα κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της ΝΔ, να υπερψηφίσουν τα μέτρα με διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών με το σκεπτικό ότι η νομοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων για τη περίοδο 2019-2020 υπερβαίνει το όριο της εντολής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καθώς η τετραετία λήγει τον Σεπτέμβριο του 2019.

Μια τέτοια εξέλιξη ως πολιτικό ενδεχόμενο, ακυρώθηκε εξαρχής και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που είδε την παγίδα διαμηνύοντας ότι η ΝΔ δεν θα χρεωθεί τη διαπραγματευτική αποτυχία της κυβέρνησης. Μένει ωστόσο, ανοιχτό ως πιθανότητα ο Τσίπρας να ζητήσει τη στήριξη της Φώφης Γεννηματά δίνοντας αργότερα κυβερνητικά ανταλλάγματα και υπουργικούς θώκους στη Δημοκρατική Συμπαράταξη φοβούμενος πιθανές διαρροές στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρραβώνας Αλέξη- Φώφης πάντως, δεν είναι διόλου ανέφελος καθώς η κομματική βάση αντιδρά έντονα και στέλνει τις τελευταίες ημέρες ηχηρά μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου να μην ανοίξει δίαυλο στο ΠΑΣΟΚ θέτοντας σε δοκιμασία την κοινοβουλευτική και κομματική συνοχή. Η άλλη διέξοδος θα μπορούσε να είναι οι πρόωρες εκλογές που όμως, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να αποφύγει στην παρούσα γενικότερα εύφλεκτη συγκυρία καθώς το Κυπριακό παραμένει σε εκκρεμότητα , η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται επικίνδυνα στο Αιγαίο και ο Τσίπρας λαμβάνει προειδοποιητικά μηνύματα από την Ευρώπη πως η Γερμανία δεν καταλαβαίνει τίποτα από τις ελληνικές απειλές και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Υπέρ αυτού του σεναρίου τάσσονται ι κομματικοί παράγοντες, οι οποίοι θεωρούν ότι η «εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός» και πως οι συνεχείς υποχωρήσεις της διετίας με στόχο τη νομή της εξουσίας θα επιφέρει μετά βεβαιότητας ραγδαία εκλογική συρρίκνωση.  Ήδη όμως, σημαντικές πτυχές ενός πιθανού συμβιβασμού έχουν συζητηθεί τις τελευταίες ημέρες στις τηλεδιασκέψεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των δανειστών όσο κι αν παραμένει άγνωστος ο ρόλος του ΔΝΤ που συνεδριάζει τη Δευτέρα για να αποφασίσει αν θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.