Η ελληνική κυβέρνηση με το βλέμμα στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ

Στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, έχει πλέον εναποθέσει η κυβέρνηση τις ελπίδες της να αποκρυσταλλωθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα.

Μετά το Eurogroup της Μάλτας, η ελληνική πλευρά είχε αρχικά την ψευδαίσθηση ότι οι τεχνοκράτες του κουαρτέτου θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι-αστραπή στη χώρα μας είτε στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας είτε αμέσως μετά το Πάσχα, ώστε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος να μεταβεί στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο του ΔΝΤ με την τεχνική συμφωνία κυβέρνησης-πιστωτών στις βαλίτσες του. Οι προσδοκίες αυτές ναυάγησαν στην πορεία και όλα θα κριθούν από την έκβαση της Συνόδου το τριήμερο 21-23 Απριλίου.

Στο περιθώριό της θα συζητηθούν εκτενώς το μεγάλο «αγκάθι» του ελληνικού χρέους, οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα κ.α.

Η Σύνοδος του Ταμείου συμπίπτει και με άλλο ένα ορόσημο: την ερχόμενη Παρασκευή η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) θα ανακοινώσει τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2016, τα οποία θα επικυρωθούν από τη Eurostat στις 24 Απριλίου. Τα στοιχεία αυτά, και ειδικότερα το τελικό ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος της περυσινής χρονιάς, είναι καθοριστικά για τις προβλέψεις του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2018-2021, που θα συμφωνήσουν κυβέρνηση και δανειστές. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σε μνημονιακούς όρους, το πρωτογενές πλεόνασμα έφθασε το 3,6%-4% του ΑΕΠ πέρυσι, έναντι στόχου 0,5%.