Η ΕΕ μπορούσε να επιδείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Κύπρο

Αδυναμία ΕΕ να επιληφθεί πολιτικών θεμάτων, όπως Κυπριακό, λέει στο ΚΥΠΕ η Α. Βασιλείου
ΚΥΠΕ – Αθηνά Αρσαλίδου – ΛΕΥΚΩΣΙΑ 10/11/2014 09:07

Η Ευρώπη θα μπορούσε να είχε επιδείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Κύπρο, δήλωσε η τέως Επίτροπος της Κύπρου στην ΕΕ, Ανδρούλλα Βασιλείου, η θητεία της οποίας έληξε την 1η Νοεμβρίου, 2014, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα Κομισιόν υπό τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Η κ. Βασιλείου τόνισε ότι όσον αφορά το Κυπριακό αλλά και τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ καταγράφεται η κατανόηση και συμπαράσταση των θεσμικών οργάνων και των Ευρωπαίων εταίρων για την απαράδεκτη τουρκική στάση, την ίδια στιγμή καταγράφεται η αδυναμία της ΕΕ να επιληφθεί αποτελεσματικά πολιτικών θεμάτων, ιδιαίτερα στην περίπτωση του Κυπριακού, λόγω του συνεχώς αναβαθμιζόμενου ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή.

Κύπρος και αλληλεγγύη ΕΕ

Ερωτηθείσα εάν θεωρεί ότι η ΕΕ επέδειξε την αναμενόμενη αλληλεγγύη με την Κύπρο τόσο σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, ιδιαίτερα με το κούρεμα καταθέσεων, όσο και στο εθνικό θέμα και τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ, η κ. Βασιλείου, υπενθυμίζοντας ότι η αλληλεγγύη αποτελεί βασική αρχή και αξία της ΕΕ, είπε ότι “για τα θέματα που αναφέρεστε δεν χωρεί αμφιβολία ότι θα μπορούσε να επιδειχθεί μεγαλύτερη αλληλεγγύη”.

“Το κάθε θέμα βέβαια έχει τις δικές του παραμέτρους. Υπάρχουν για παράδειγμα πολλά ζητήματα που αγγίζουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα τα οποία δεν ρυθμίζονται από τις Βρυξέλλες”, συνέχισε.

Ιδιαίτερα όσον αφορά το εθνικό θέμα και τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η κ. Βασιλείου υπογράμμισε ότι “ενώ καταγράφεται η κατανόηση και συμπαράσταση των θεσμικών οργάνων και των Ευρωπαίων εταίρων μας για την απαράδεκτη τουρκική στάση, την ίδια στιγμή καταγράφεται η αδυναμία της ΕΕ να επιληφθεί αποτελεσματικά πολιτικών θεμάτων, ιδιαίτερα στη περίπτωση του εθνικού μας θέματος, λόγω του συνεχώς αναβαθμιζόμενου ρόλου της Τουρκίας στη περιοχή μας”.

Εικόνα της Κύπρου στην ΕΕ

Κληθείσα να αναφεφθεί στην εικόνα της Κύπρου στην ΕΕ, η κ. Βασιλείου, η οποία διετέλεσε Επίτροπος Υγείας (2008-2010) και Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της ΕΕ (2010-2014) ανέφερε ότι η εικόνα της Κύπρου στην ΕΕ αλλάζει ανάλογα με τις εξελίξεις και παρατήρησε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Όπως σημείωσε, η άσκηση της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο το δεύτερο εξάμηνο του 2012 ήταν κατά γενική ομολογία επιτυχημένη, γεγονός που δημιούργησε πολύ θετικές εντυπώσεις στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, ενώ με θετικό πρόσημο καταγράφεται επίσης η αποφασιστικότητα της κυπριακής Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της κρίσης.

“Οπωσδήποτε υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης, ιδιαίτερα όσο αφορά την ενεργότερη συμμετοχή μας στα θεσμικά όργανα και τη συνδιαμόρφωση ευρωπαϊκών πολιτικών σε διάφορους τομείς. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε στόχευση και να εκφράζουμε θέσεις στις πλείστες πολιτικές έτσι που το στίγμα που κάποιοι ήθελαν κατά καιρούς να μας αποδώσουν ως μονοθεματικοί σιγά-σιγά να αρχίζει να ξεθωριάζει”, επισήμανε.

Έμπολα

Η κ. Βασιλείου, η οποία έχει διατελέσει και Επίτροπος Υγείας, ερωτήθηκε κατά πόσον θεωρεί ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να χειριστεί την κατάσταση με τον ιό Εμπολα.

Απάντησε ότι η κατάσταση δεν είναι εύκολη, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλοί εξωγενείς παράγοντες που δυσχεραίνουν την προσπάθεια.

Υπενθύμισε ότι ως Επίτροπος Υγείας ανέλαβε το συντονισμό όλων των Υπουργών Υγείας των κρατών μελών για αντιμετώπιση της τότε πανδημίας της γρίπης των χοίρων όπως κοινά ήταν γνωστή.

“Απ` αυτή την εμπειρία έμαθα πολλά. Τώρα για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα έχει ανατεθεί ο συντονισμός στον Κύπριο Επίτροπο κ. Χρήστο Στυλιανίδη γιατί ο ιός θερίζει κυριολεκτικά τις χώρες της Αφρικής, οι οποίες χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια (εμβόλια, γιατρούς, νοσοκομειακό προσωπικό κλπ) και θα πρέπει να συντονιστεί η προσπάθεια και η βοήθεια που προσφέρει τόσο η ΕΕ αλλά και τα διάφορα κράτη μέλη. Δεν είναι εύκολο εγχείρημα γιατί υπάρχουν ένα σωρό εξωγενείς παράγοντες που δυσχεραίνουν την προσπάθεια” τόνισε.

Αξιολόγηση χαρτοφυλακίου

Κληθείσα να προβεί σε μια αξιολόγηση του έργου της στο χαρτοφυλάκιο της Εκπαίδευσης, του Πολιτισμού, της Πολυγλωσσίας και της Νεολαίας, είπε ότι έχει επιτελεστεί σημαντικό έργο τα τελευταία πέντε χρόνια στους τομείς αυτούς.

“Είναι καθολικά παραδεκτό ότι έχουμε καταφέρει να αναβαθμίσουμε το ρόλο της Εκπαίδευσης στην ΕΕ με αποτέλεσμα να συμπεριληφθεί στους Στρατηγικούς Στόχους της ΕΕ για το 2020 ενώ παράλληλα καταφέραμε σημαντική αύξηση στον προϋπολογισμό για την Εκπαίδευση και τη Νεολαία (40% αύξηση) καθώς και για τον πολιτισμό, την ίδια στιγμή που ο συνολικός προϋπολογισμός της ΕΕ για την επταετία έχει μειωθεί”, σημείωσε.

Προκλήσεις για την Ευρώπη

Ερωτηθείσα για τα κυριότερα προβλήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει γενικότερα η ΕΕ τα επόμενα χρόνια, είπε ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και η δημιουργία ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας αποτελούν σημαντικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, μέσα από στοχευμένες επενδύσεις στους τομείς της έρευνας, της εκπαίδευσης και της οικονομίας.

Η κ. Βασιλείου ανέφερε ότι στις μεγαλύτερες προκλήσεις της Ευρώπης συμπεριλαμβάνονται και τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας ανάμεσα στους νέους, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν γύρω στα 2 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη ελλείψει των κατάλληλων δεξιοτήτων.

“Η μεταρρύθμιση των εθνικών συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης για να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες της αγοράς εργασίας είναι αναγκαία και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να στοχεύσουν τα κράτη μέλη. Από τη δική μας πλευρά έχουμε υποβάλει στα κράτη μέλη σημαντικές συστάσεις οι οποίες ελπίζω να αξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν”, ανέφερε η κ. Βασιλείου.

Πρόσθεσε ότι τα θέματα μέγιστης ενεργειακής απόδοσης και οι σχέσεις της Ευρώπης με τρίτες χώρες αποτελούν επίσης μεγάλες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη στο προσεχές μέλλον.

Η μεγαλύτερη όμως πρόκληση, υπογράμμισε, “είναι να γίνει κατορθωτή η λήψη αποφάσεων, κυρίως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ενότητα κάτι που σήμερα είναι πολύ δύσκολο”.

“Να σας θυμίσω ότι οι διάφορες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία της Τραπεζικής Ένωσης χρειάστηκαν τρία χρόνια να υιοθετηθούν”, επισήμανε.

Ερωτηθείσα για τα δικά της σχέδια για το μέλλον, είπε ότι επί του παρόντος δεν έχει κάτι συγκεκριμένο, αλλά είπε ότι της έχουν ήδη κάνει διάφορες προτάσεις.

“Προς το παρόν έχω ανάγκη να ξεκουραστώ, να χαρώ την οικογένεια και το σπίτι μου και μετά με ηρεμία να πάρω τις αποφάσεις μου. Μου έχουν ήδη γίνει διάφορες προτάσεις τόσο από Κύπρο όσο και από το εξωτερικό. Αν θα μπορούσα να αξιοποιήσω τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τις γνωριμίες όλων αυτών των χρόνων για το καλό του τόπου μου γιατί όχι”, κατέληξε.