Η Βρετανία ετοιμάζεται για καθημερινά rapid test στα σχολεία

Καθημερινά rapid test κορωνοϊού σε κάθε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στα κολέγια ετοιμάζεται να προσφέρει η Βρετανία, με στόχο την επαναφορά των μαθητών στις αίθουσες και την ενίσχυση της φυσικής παρουσίας.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές δεν θα χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα αν κάποιος από το περιβάλλον τους νοσήσει με κορωνοϊό, εάν κάνουν καθημερινά εξετάσεις για μία εβδομάδα.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στην Αγγλία από τον Ιανουάριο και θεωρείται ότι θα αλλάξει τους όρους διδασκαλίας. Παράλληλα, όλο το προσωπικό των σχολείων θα υποβάλλεται σε rapid test εβδομαδιαίως, ανεξαρτήτως του αν έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα.

Ήδη, οι δοκιμές έχουν θετικά αποτελέσματα. Ο Χαμίντ Πατέλ, διευθύνων σύμβουλος της Star Academis δήλωσε ότι η συμμετοχή των μαθητών έχει βελτιωθεί, ενώ οι γονείς εμφανίζονται πιο σίγουροι στο να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Καθησυχαστικά λειτούργησε το σύστημα και για το προσωπικό.

«Περισσότερα παιδιά, δάσκαλοι και προσωπικό στις τάξεις»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Γκάβιν Γουίλιαμσον υποστήριξε ότι η ευρεία εξάπλωση των rapid test για τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση αποτελεί σημαντικό παράγοντα για να μείνουν τα σχολεία και τα κολέγια ανοιχτά για όλους.

«Σημαίνει ότι περισσότερα παιδιά, δάσκαλοι και προσωπικό μπορούν να μείνουν στις τάξεις, στα σχολεία και στα κολέγια χωρίς να χρειαστεί να τεθούν σε καθεστώς αυτο-απομόνωσης».

Στο ίδιο πλαίσιο και ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ που ανέφερε ότι τα τακτικά rapid test προσφέρουν έναν αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο για να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά και για να μαθαίνουν τα παιδιά. Το σύστημα θα βοηθήσει τις αρχές να εντοπίσει ασυμπτωματικούς ασθενείς, προστατεύοντας καλύτερα την ευρύτερη κοινότητα.

Αντιδρά η Εθνική Εκπαιδευτική Ένωση

Ωστόσο, η πρωτοβουλία προκάλεσε αντιδράσεις στην Εθνική Εκπαιδευτική Ένωση της Βρετανίας, που χαρακτήρισε «γελοίο» για τα σχολεία να προετοιμαστούν για την έναρξη των εξετάσεων «με σχεδόν μηδενική ειδοποίηση» και ζήτησε να ξεκινήσει η πρώτη εβδομάδα της επόμενης σχολικής περιόδου με τηλεκπαίδευση.

Ερωτήματα θέτουν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών για το εάν τα σχολεία διαθέτουν το προσωπικό, την εκπαίδευση ή την επίβλεψη προκειμένου τα τεστ να γίνονται με αποτελεσματικότητα.

Με βάση τα ισχύοντα, εάν ένας μαθητής ή μέλος του προσωπικού διαγνωστεί με κορωνοϊό, τότε όλη η σχολική «φούσκα» θα πρέπει να απομονωθεί. Από τον Ιανουάριο, κάτι τέτοιο δεν θα απαιτείται, εάν συμφωνήσουν να υποβάλλονται σε τεστ μία φορά την ημέρα. Πάντως, για τη διεξαγωγή των rapid test απαιτείται συναίνεση γονέων, μαθητών και του σχολικού προσωπικού, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε λίγο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων που δείχνουν ότι η συμμετοχή των μαθητών μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Τα συνδικάτα εκφράζουν ανησυχίες για τον πιθανό φόρτο εργασίας του προσωπικού, μετά την αποστολή εγχειριδίου του Εθνικού Συστήματος Υγείας που τους ενημερώνει για τα νέα τους καθήκοντα.

Σύμφωνα με το περιοδικό «Schools Week» τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καλούνται να δημιουργήσουν μια σειρά ρόλων, και να ορίσουν αρχηγό ομάδας, βοηθό τεστ, συντονιστή Covid-19, βοηθό και υπεύθυνο καταγραφής αποτελεσμάτων, προκειμένου να διεξαχθεί η διαδικασία.

Το προσωπικό θα παρακολουθήσει εκπαίδευση, ενώ σε κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα θα πρέπει να δημιουργηθούν οι χώροι που θα διεξάγονται οι δοκιμές.