Η Βαβέλ του φορολογικού και το παρασκήνιο των διαρροών

Ο έλληνας Πρωθυπουργός θα διαχειριστεί εν τέλει τη συζήτηση για το φορολογικό μετά τις έντονες αντιδράσεις που έφτασαν στο Μαξίμου και οι οποίες «τρομοκράτησαν» το κυβερνητικό επιτελείο.

«Πάγο» σε όλα τα σενάρια και διαρροές έβαλε ο κ. Σαμαράς ο οποίος τα προηγούμενα δυο 24ωρα έγινε δέκτης σοβαρών αντιδράσεων από στελέχη της ΝΔ και παράγοντες της αγοράς για τη φαεινή ιδέα να υπάρξει ο συντελεστής του 45% σε εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ.

Το σοκ που προκλήθηκε και στη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα ήταν μεγάλο ενώ αντιδράσεις άρχισαν να εκφράζονται ακόμη και από μέλη του υπουργικού συμβουλίου που εκτιμούσαν ότι μία τέτοια απόφαση δεν θα ήταν δυνατόν να διαχειριστεί κεντρικά παρά τα όσα ακούστηκαν σε κλειστέ συσκέψεις περί… «φορολογικής δικαιοσύνης».

Ο κ. Σαμαράς , ο οποίος ξεκαθάρισε χθες στον αρμόδιο υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη στο Μαξίμου ότι το θέμα του φορολογικού θα το διαχειριστεί ο ίδιος,έχει συγκαλέσει την πρώτη κυβερνητική σύσκεψη για το θέμα –πριν δηλαδή τη συνάντηση του κ. Στουρνάρα την Τετάρτη με τους εκπροσώπους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.

Αυτό που ωστόσο δεν έχει απαντηθεί ακόμη πειστικά από το επιτελείο του έλληνα Πρωθυπουργού είναι το πώς, ποιοι και γιατί «έπαιξαν» με διαρροές και σενάρια σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία για την τρικομματική κυβέρνηση και κόντρα στη γενικότερη άποψη και θεώρηση που έχει ο κ. Σαμαράς για αυτές τις τακτικές. Κάποιοι, ανεπισήμως, σπεύδουν να «δώσουν» τα τεχνοκρατικά επιτελεία του υπουργείου των Οικονομικών «που δεν αντιλαμβάνονται την πολιτική διάσταση και το κόστος τέτοιων αποφάσεων» όπως λένε.

Αρκεί όμως μία ανοιχτή συζήτηση σε ένα τραπέζι να δημιουργήσει κλίμα σχεδόν τετελεσμένων αποφάσεων οδηγώντας έτσι την κυβέρνηση σε μία φαινομενικά άτακτη υποχώρηση; Η διαχείριση, όπως όλοι αναγνωρίζουν στο Μαξίμου, ήταν τουλάχιστον λανθασμένη ενώ πέρασαν αρκετά 24ωρα μέχρι να υπάρξει τελικά η “διόρθωση” με παρέμβαση του κ. Σαμαρά αν και πάλι τα σενάρια για το νέο φορολογικό κάθε άλλο παρά ευχάριστα είναι κυρίως για τρίτεκνους και μισθωτούς.

Ο κ. Μαυραγάνης μετά τη χθεσινή συνάντηση και την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να χειριστεί το όλο θέμα, καλείται να επεξεργαστεί από μηδενική βάση όλο το πλαίσιο του φορολογικού ξεκινώντας από το προηγούμενο σενάριο το οποίο μεταξύ άλλων προέβλεπε συντελεστή 21% για τα πρώτα 25.000 ευρώ, 36% από 25.001 ευρώ έως 48.000 ευρώ και 45% για τις 48.000 ευρώ και πάνω. Αλλά και όλες τις αρνητικές προβλέψεις για το αφορολόγητο των τέκνων που επίσης εγείρει σοβαρές ενστάσεις από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, τα μηνύματα που είχαν φτάσει στο Μαξίμου, μέσω και της Λ. Συγγρού, ήταν κάτι παραπάνω από ανησυχητικά για την κυβέρνηση. Η βάση του κόμματος «έβραζε» και πολλοί βουλευτές εξέφραζαν ανοιχτά φόβους ότι η ΝΔ με το φορολογικό κινδυνεύει να χάσει επιπλέον δυνάμεις στη λεγόμενη μεσαία τάξη που ήδη έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος των σκληρών μέτρων.

Βουλευτές αρνούνταν να βγουν σε μέσα ενημέρωσης και να στηρίξουν ένα σχέδιο που επί της ουσίας υπήρχε μόνο στα χαρτιά και σε επίπεδο φημών και σεναρίων ενώ κεντρικά η κυβέρνηση έμοιαζε να επιστρέφει σε μία «ατζέντα μνημονίου» με επιβαρύνσεις και υπολογισμούς για το πόσο θα μειωθεί το εισόδημα των φορολογουμένων, την ώρα που ο κ. Σαμαράς επιχειρούσε να αλλάξει την ατζέντα δημιουργώντας συνθήκες για να αλλάξει η ψυχολογία στο εσωτερικό της χώρας.