Ζάχαρη: Ένας επιπλέον παράγοντας κινδύνου για την καρδιά

Σε όλους αρέσουν τα γλυκά και ότι περιέχει ζάχαρη, είναι μία από τις “απαγορευμένες” απολάυσεις.

Η ζάχαρη που περιέχεται στα γλυκά, στους χυμούς, στα αναψυκτικά, στα ηδύποτα δίνει αναμφισβήτητα μια πρόσθετη χαρά στη ζωή, έστω και εάν αποδεδειγμένα καταστρέφει τα δόντια με την τερηδόνα ή συμβάλλει ενεργά στην παχυσαρκία.

Δυστυχώς όμως η  Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (ΑΗΑ) ανακοίνωσε επίσημα ότι η ζάχαρη είναι ένας επιπλέον παράγοντας κινδύνου που προστίθεται στους ήδη γνωστούς για αθηροσκλήρωση των αγγείων και στεφανιαία νόσο.

Η σοβαρότερη μελέτη στην οποία βασίστηκε η AHA είναι αυτή που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA» της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας.

Οπως έδειξε, τα άτομα που κατανάλωναν 17%-21% επιπλέον θερμίδες από υπερκατανάλωση ζάχαρης είχαν 38% επιπλέον πιθανότητα θανάτου από στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν 8% επιπλέον.

Η AHA συνιστά να μην προσθέτουν άνω των 100 θερμίδων από ζάχαρη οι γυναίκες (ισοδύναμο 6 κουταλάκια τσαγιού) και 150 οι άνδρες (ισοδύναμο 9 κουταλάκια τσαγιού).

Οι συγκεκριμένες ποσότητες ζάχαρης που πρέπει να καταναλώνει ένας άνθρωπος είναι σαφώς μικρότερες από εκείνες που προτείνονται για να αποφεύγει την παχυσαρκία. Για την αποφυγή της παχυσαρκίας η προσλαμβανόμενη ποσότητα ζάχαρης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 15 κουταλάκια τσαγιού ημερησίως.

Ως γνωστόν, η παχυσαρκία κατατάσσεται και αυτή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του κυρίως για τη νέα γενιά, μεταξύ των παραγόντων κινδύνου για στεφανιαία νόσο και σακχαρώδη διαβήτη.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι θα είναι μια γενιά με αυξημένα προβλήματα παχυσαρκίας και σακχαρώδους διαβήτη, με όλα τα συνακόλουθα προβλήματα, δεδομένου ότι σήμερα 1 στα 5 παιδιά είναι παχύσαρκο και 1 στα 3 υπέρβαρο.

Συμπερασματικά, στον κατάλογο των παραγόντων κινδύνου για στεφανιαία νόσο που ήδη περιλαμβάνει το κάπνισμα, την υπέρταση, το σάκχαρο, την υπερχοληστεριναιμία, την παχυσαρκία και την ακινησία θα πρέπει να προστεθεί και η ζάχαρη.