Ερευνητική για ΣΚΤ: Κομματικές παρεμβάσεις και εποπτικός μηχανισμός

Σε συνέχεια των δημόσιων ακροάσεων της  Ερευνητικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του Συνεργατισμού, συνεχίστηκαν σήμερα οι καταθέσεις των άλλων δύο μελών του Ανδρέα Χαρίτου και Γιώργου Ιωσήφ.

Στη κατάθεση του Ανδρέας Χαρίτου, Μέλος Επιτροπείας της ΣΚΤ από 20/3/2009 μέχρι 20/10/2013 είπε:

Σε ερώτηση αν ο ίδιος έχει ενδείξεις ή αποδείξεις αν ευνοούνταν άνθρωποι του δικού τους κομματικού περίγυρου ο κ. Χαρίτου απάντησε αρνητικά ενώ σε ερώτηση κατά πόσο γνωρίζει ότι οι Επιτροπείες εκλέγονταν με βάση κομματικά ψηφοδέλτια απάντησε θετικά αλλά ανέφερε ότι αυτό δεν ίσχυε σε όλες τις Επιτροπείες. Μάλιστα σχολίασε ότι ήταν κοινό μυστικό ότι κάποια ΣΠΙ ελέγχονταν από συγκεκριμένες κομματικές παρατάξεις.

Ο κ. Χαρίτου ανέφερε ότι πολλοί είχαν προειδοποιήσει για τις ατασθαλίες τους Συνεργατισμού τα τελευταία 50 χρόνια ενώ υπογράμμισε ότι τα ίδια προβλήματα ισχύουν και σήμερα. Εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία του για αυτή την ατιμωρησία η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά αν συνεχιστεί θα είμαστε στον ίδιο παρονομαστή και αύριο και μεθαύριο

Ο ίδιος είπε,  ήρθε πολλές φορές σε αντιπαράθεση με το Φορέα Εποπτείας ενώ πολλές φορές εξέφρασε ανησυχία γιατί δεν προχωρούν οι υποθέσεις. Ανέφερε μάλιστα ότι ο ίδιος περίμενε πολλά περισσότερα από την Εποπτεία. Υπογράμμισε δε ότι δίνονταν ανεξέλεγκτα δάνεια και μάλιστα σε εξόφθαλμες περιπτώσεις. Ως πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων ό ίδιος ζητούσε ενιαία πολιτική σε αυτό το θέμα

Σε ερώτηση αν η στρατηγικής για κινδύνους υιοθετήθηκε από την Επιτροπεία ή εάν υπήρχε και σε επίπεδο Επιτροπείας πρόβλημα, ο κ. Χαρίτου απάντησε ότι υπήρχαν κάποια εποπτικά κριτήρια και οι ίδιοι θα έπρεπε να λογοδοτήσουν. Αναφορικά με την κεφαλαιακή επάρκεια ανέφερε ότι πληρούνταν τα κριτήρια που έθεσαν οι επόπτες.

Το πρόβλημα, σχολίασε ο κ. Χαρίτου, ήταν στην εταιρική διακυβέρνηση. Μάλιστα εξέφρασε την αμφιβολία του αν υπήρχαν οι κατάλληλες γνώσεις στα τοπικά ΣΠΙ για αξιολόγηση., ωστόσο όπως είπε δεν πτώχευσε γι’ αυτό ο Συνεργατισμός τα προβλήματα, όπως είπε, τα προβλήματα είναι βαθύτερα και είχαν να κάνουν με τις “δεσμεύσεις” διορισμών.

Τρίτος κατέθεσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο Γιώργος Ιωσήφ ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος Επιτροπείας ΣΚΤ από τις 16/11/2012 μέχρι και τις 7/11/2013.

Ο κ. Ιωσήφ αναφέρθηκε σε ευρωστία του Συνεργατισμού ακόμα και μετά το κούρεμα του 2013, ενώ υπέδειξε ότι υπήρξε κακοδιαχείριση και ανεύθυνες πρακτικές ενώ δεν υπήρχε εσωτερικός έλεγχος.

Σε ερώτηση του προεδρείου προς τον κ. Ιωσήφ, για την περίοδο 2013 όταν το κράτος αποφάσισε να βάλει 1 εκατ. 600 χιλιάδες ευρώ αν ο Συνεργατισμός δεν θα είχε πρόβλημα ενώ διερωτήθηκε ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την αναγκαιότητα, ο κ. Ιωσήφ απάντησε ότι το κούρεμα καταθέσεων το οποίο αποτέλεσε το αποκορύφωμα της κρίσης είχε ως αποτέλεσμα τα καλά δάνεια να μετατραπούν σε κακά.

Επεσήμανε μάλιστα ότι η κακή κατάσταση στις δυο μεγάλες εμπορικές τράπεζες και η όλη οικονομική κατάσταση γενικότερα επηρέασε και το Συνεργατισμό. Κληθείς να σχολιάσει εάν υπήρχε άλλη επιλογή για να σωθεί ο Συνεργατισμός, ο κ. Ιωσήφ απάντησε ότι αυτή ήταν η σωστή επιλογή ωστόσο θα έπρεπε να συνοδεύεται από άλλα μέτρα.