Επιστρέφουν στο “ρινγκ” των διαπραγματεύσεων της Συνόδου Κορυφής οι Ευρωπαιοι

Ξεκινά σε λίγα λεπτά, εκτός απροόπτου,  η δεύτερη μέρα της Συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες με τους 27 να αναζητούν μια συμβιβαστική λύση για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής ένωσης ο οποίος θα είναι  κάτω από το 1 τρις για το διάστημα 2014-2020.

Από τον απολογισμό της πρώτης μέρα, ο μεγάλος χαμένος φαίνεται ότι είναι ο Μανουέλ Μπαρόζο καθώς δεν κατάφερε να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες για την ανάγκη διατήρησης κονδυλίων ώστε να μην περάσει η πρόταση του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Ρομπάι για περικοπές 80 δις ευρώ.

Κερδισμένοι ωστόσο είναι μέχρι στιγμής, είναι Γάλλοι και Πολωνοί, καθώς αυξήθηκαν κατά 8 δις ευρώ στον προϋπολογισμό τα κονδύλια για τη γεωργία ενώ αύξηση κατά 10,6 δις προβλέπεται και για τους λεγόμενους «φίλους συνοχής» δηλαδή τις 15 χώρες.

Όσο για τους χαμένους, όπου αναμένεται να είναι και οι περισσότεροι καθώς κόβονται μια σειρά ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την ανάπτυξη, την απασχόληση, τις μεταφορές, τα ψηφιακά δίκτυα και την ενέργεια.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της Κομισιόν “Συνδέοντας την Ευρώπη” που αφορά έργα υποδομής στους τομείς των μεταφορών,
των ψηφιακών δικτύων και της ενέργειας έχασε 5 δις και περιορίστηκε στα 41 δις ευρώ συνολικά.

Το πρόγραμμα Galileo έχασε 350 εκατομμύρια ευρώ,  άλλα 5 δις θα κοπούν και από το πρόγραμμα “Η Ευρώπη στον Κόσμο” το οποίο χρηματοδοτεί και την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ ενώ θεωρείται σχεδόν σίγουρη η μείωση προς τις NGOs  για κονδύλια σχετικά με την αναπτυξιακή βοήθεια προς τον τρίτο κόσμο.

Διασώθηκαν ωστόσο τα κονδύλια για τις διοικητικές υπηρεσίες και τους μισθούς των ευρωυπαλλήλων οι οποίοι είχαν στις αρχές του μήνα δείξει τα «δόντια» τους στους εργοδότες τους απειλώντας με απεργία στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις για περικοπές ασκούν οι Μεγάλη Βρετανία, Δανία και Σουηδία που θέλουν ο προϋπολογισμός της ΕΕ να μη ξεπερνά τα 890 δις ευρώ, ώστε να λαμβάνουν τις ίδιες ή και μεγαλύτερες επιστροφές από τη συνεισφορά τους. Ένας προϋπολογισμός πολύ χαμηλότερος και από την πρόταση «λιτότητας» του Χέρμαν Βαν Ρομπάι, που επικρίθηκε από τις χώρες του νότου που βρίσκονται σε μνημόνιο, που  φτάνει τα 976 δις ευρώ.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί από χθες στις Βρυξέλλες ωστόσο, είναι η δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ αποχωρώντας από το συμβούλιο.

«Πριν από 5 χρόνια που έπρεπε εγώ να διαχειριστώ τη συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, απέτυχα, κυρίως γιατί μου
δημιουργούσαν προβλήματα οι Βρετανοί. Χαίρομαι που δεν έχω εγώ να διαχειριστώ αυτή την κατάσταση σήμερα». Μια έμμεση αιχμή προς τους «27» που προτίμσαν πριν απο τρία χρόνια τονΧέρμαν Βαν Ρόμπεϊ για τη θέση του προέδρου του συμβουλίου.