Επιστολή Ν. Παπαδόπουλου προς τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για το ποσό στήριξης των τραπεζών

Ως τελευταία προσπάθεια μείωσης του ποσού για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να καταστεί βιώσιμο το κυπριακό χρέος,  ερμηνεύεται η πρωτοβουλία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλα Παπαδόπουλου να αποστείλει επιστολή προς τον Διοικητή της Κεντρικης Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή η «Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων προτίθεται να διεξαγάγει ειδική συνεδρία για τις σχετικές πρόνοιες του Μνημονίου που αφορούν το τραπεζικό σύστημα και τις παραμέτρους που θα χρησιμοποιηθούν για τη διαπίστωση του ύψους της στήριξης των τραπεζών και του συνεργατισμού».

Ο κ. Παπαδόπουλος γράφει στον κ. Δημητριάδη ότι «Εξ’όσων αντιλαμβανόμαστε στο τελικό κείμενο του Μνημονίου υπάρχει ειδική αναφορά στον τρόπο υπολογισμού της αξίας των χαρτοφυλακίων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Κύπρου ως επίσης και των σχετικών παραδοχών που θα ληφθούν υπόψη κατά τον υπολογισμό αυτής της αξίας.

Όπως διαφαίνεται από τα πιο πάνω υπάρχει ακόμη ένα κείμενο/παράρτημα του Μνημονίου το οποίο αφορά τους όρους εντολής που έχει ετοιμάσει η ειδική Κατευθυντήρια Επιτροπή σχετικά με τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος και το οποίο όμως ουδέποτε έχει δοθεί στη Βουλή ή και στα κοινοβουλευτικά Κόμματα.

 

Παρακαλούμε όπως μας αποσταλεί το ειδικό αυτό παράρτημα έτσι ώστε τα Μέλη της Επιτροπής να μπορέσουν να προετοιμαστούν για την ειδική συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών η οποία θα καταπιαστεί με όλα αυτά τα ζητήματα.

 

Στην περίπτωση που το προαναφερόμενο παράρτημα ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί, τότε παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε τους αντίστοιχους προκαταρτικούς όρους εντολής της εταιρείας PIMCO με βάση τους οποίους η εν λόγω εταιρεία προέβη στους δικούς της ελέγχους ή και όποιους άλλους όρους εντολής τυχόν έχετε κοινοποιήσει σε οποιουσδήποτε άλλους συμβούλους, τεχνοκράτες και εμπειρογνώμονες στα πλαίσια αυτού του ελέγχου.

Θα σας παρακαλούσα να μας αποστείλετε τα πιο πάνω στοιχεία το συντομότερο δυνατό έτσι ώστε να ξεκινήσει άμεσα η εξέταση τους.  Είμαι σίγουρος ότι κατανοείτε ότι τα πιο πάνω ζητήματα είναι κρίσιμα αφού αυτά, περισσότερο απ’οτιδήποτε άλλο, θα καθορίσουν το τελικό ύψος του δημόσιου χρέους της χώρας μας ενόψει της δανειακής σύμβασης με την Τρόικα και επομένως αποτελούν εξόχως αντικείμενο κοινοβουλευτικού ελέγχου».