Επιστολή Γ.Περδίκη στο Πρόεδρο επιτροπής θεσμών,αξιών και Επιτρόπου διοικήσεως

Προς
κ. Δημήτρη Συλλούρη
Πρόεδρο
Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως

22 Ιουλίου 2013

Κατ’ αρχήν σχόλια και προτάσεις στην προκαταρκτική έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως για το θέμα «η Λειτουργία των Θεσμών του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος»

(Αρ. Φακέλου: 23.04.029.304-2013)

Παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες με δημόσιες δηλώσεις δόθηκε η εντύπωση ότι δεν έχω δικαίωμα να έχω άποψη για το έργο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, εγώ θεωρώ καθήκον μου, αφού παρακολούθησα το έργο της επιτροπής σε βαθμό τουλάχιστον όσο και τα περισσότερα μέλη της, να καταθέσω κάποιες κατ’ αρχήν απόψεις και σχόλια για το προσχέδιο της προκαταρκτικής έκθεσης.

Τα σχόλια μου είναι ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά. Επιφυλάσσομαι να προσθέσω όταν και εφ’ όσον χρειαστεί και να εμπλουτίσω το σχολιασμό μου αναλόγως.

Λυπάμαι εάν η καλοπροαίρετη κριτική μου έχει παρεξηγηθεί από κάποια μέλη της επιτροπής σας. Δεν είναι πρόθεση μου να μειώσω την προσπάθεια της Επιτροπής. Κρίνω όμως καλοπροαίρετα το αποτέλεσμα της προσπάθειας.

Απορρίπτω ως γελοίους τους χαρακτηρισμούς και κατηγορίες που άκουσα αυτές τις μέρες από μέλη της επιτροπής. Ορισμένα απ όσα είπαν κάποια μέλη της επιτροπής σας ήταν προσβλητικά σε προσωπικό επίπεδο (αφού ήταν και ονομαστικά). Δεν πρόκειται να ακολουθήσω το δρόμο της προσωπικής αντιπαράθεσης. Συγχωρώ και καταθέτω τις απόψεις μου με σαφήνεια και καθαρότητα.

Εισηγήσεις για διαμόρφωση του τελικού κειμένου:

1. Κεφάλαιο «Εισαγωγή»
1.1 Ιστορικό εγγραφής του θέματος και η πορεία εξέλιξης της εξέτασής του
• Σελίδα 9, παράγραφος 2

Εισηγούμαστε την διαγραφή μέρους της παραγράφου που ξεκινά με τη φράση «Σε συνάρτηση με» μέχρι τη φράση «σε βάρος του», όπως και της λέξης «Αντίθετα» από την επόμενη πρόταση.

Θεωρούμε ότι είναι άκομψο να μπαίνει σε έκθεση της Επιτροπής αναφορά που πλήττει την ελευθερία του Τύπου. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μπορεί να μην είναι άμεπτα αλλά τους τελευταίους μήνες βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό στην ενημέρωση των πολιτών και την ανάδειξη της αλήθειας για το μέγα σκάνδαλο της Οικονομίας.

2. Κεφάλαιο «Επί μέρους Θέματα των οποίων η εξέταση ολοκληρώθηκε από την επιτροπή»

Εισηγούμαστε όπως προστεθεί στον τίτλο πριν τη λέξη «εξέταση» η φράση «η κατ’ αρχήν»

Θεωρούμε πως η επιτροπή δεν πρέπει να θεωρεί ολοκληρωμένη την εξέταση του σκανδάλου των αξιογράφων, των όρων αναθεσης και του τρόπου εκτίμησης των ακινήτων της PIMCO, της πώλησης των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, της απορρόφησης της Επείγουσας Παροχής Ρευστότητας (ELA) από τα κυπριακά πιστωτικά ιδρύματα κ.ο.κ.

2.4.1 Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας (ELA) από την Λαϊκή Τράπεζα

• Σελ. 61
Συμπλήρωση της ημερομηνίας διορισμού του διοικητικού συμβουλίου Λαϊκής στην υποσημείωση 5
• Σελ. 67 παράγραφος 1
Εισηγούμαστε την προσθήκη, μετά τη φράση «εκείνη τη στιγμή ήταν φερέγγυες», της φράσης «εφ’ όσον τα πιστωτικά ιδρύματα καλούνταν να έχουν μόνο 6% ανακεφαλαίωση μέχρι και τον Ιούλιο του 2012, οπόταν το ποσό αυτό αυξήθηκε στο 9%.

3. Κεφάλαιο «Διαπιστώσεις της επιτροπής»
3.1 Σε σχέση με τα αξιόγραφα

Εισηγούμαστε την προσθήκη της ακόλουθης πρότασης: «Η επιτροπή θεωρεί ότι, από την παράθεση στοιχείων ενώπιον της επιτροπής, πιθανόν να προκύπτουν διοικητικές και ποινικές ευθύνες τόσο σε στελέχη των εν λόγω πιστωτικών ιδρυμάτων, όσο και σε στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας. Καλεί τις αρμόδιες αρχές όπως προχωρήσουν στην απόδοση ευθυνών και άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον των στελεχών και υπαλλήλων των πιστωτικών ιδρυμάτων που, αποδεδειγμένα πλέον βάση των συμπερασμάτων της Κεντρικής Τράπεζας, παραπλάνησαν τους κατόχους αξιογράφων (σχετικές είναι οι σελίδες 30-34 της έκθεσης).

3.2 Σε σχέση με τις εκτιμήσεις ακινήτων
• Σελ 70, παράγραφος 1

Εισηγούμαστε την προσθήκη της ακόλουθης πρότασης στο τέλος της παραγράφου: «Η επιτροπή έχει την άποψη ότι οι όροι εντολής της PIMCO ήταν πολύ ασαφείς και οδήγησαν στην υπερβολικά συντηρητική αποτίμηση τόσο των ακινήτων όσο και της εκτίμησης των προσωπικών εξασφαλίσεων δανειζομένων. (σχετικές οι σελίδες 41-42).

• Σελ. 71, παράγραφος (ζ)
Εισηγούμαστε τη διαγραφή της συγκεκριμένης παραγράφου. Θεωρουμε αβάσιμες τις δηλώσεις των συγκεκριμένων εκπροσώπων. Η επιτροπή θα εκτεθεί αν υιοθετήσει ατεκμηρίωτη και ανυπόστατη τοποθέτηση φιλοξενούμενων της (σχετικές οι σελίδες 44).

Θεωρούμε ότι πρέπει να καταλήξει η επιτροπή σε συμπεράσματα και για τα εξής θέματα:

• Επανεξέταση των περιορισμών της επιτροπής κεφαλαιαγοράς στην άσκηση επαρκούς εποπτείας έναντι των ΚΕΠΕΥ των τραπεζών, λόγω της αρμοδιότητας της Κεντρικής Τράπεζας στην εξ ολοκλήρου εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων. Εισηγούμαστε όπως η επιτροπή ζητήσει να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας κοινής ομάδας δράσης, που να αποτελείται από στελέχη των δύο αυτών οργανισμών, για να εξετάζουν τάχιστα και ευέλικτα τις όποιες καταγγελίες φτάνουν σε οποιοδήποτε από τους δύο οργανισμούς, όταν αφορά το επενδυτικο σκέλος των πιστωτικών ιδρυμάτων. (δέστε σελίδα 27 έκθεσης για το σχετικό απόσπασμα της έκθεσης).
• Η επιτροπή θεωρεί ότι πρέπει να διερευνηθούν και να αποδοθούν τυχόν διοικητικές και ποινικες ευθύνες που απορρέουν από τη διαδικασία που επέτρεψε τη μετατροπή της θυγατρικής της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα σε υποκατάστημα της τράπεζας (σχετικές οι σελίδες 63-66);
• Σελ 74 τέλος παραγράφου (ε) (ξεκινά από την προγούμενη σελίδα) Διερεύνηση γιατί απορρίφθηκε από την Κεντρική Τράπεζα το σχέδιο αναδιάρθρωσης που της κατέθεσε το νέο διοικητικό συμβούλιο της Λαϊκής Τράπεζας τον Ιανουάριο του 2013 (σχετικές οι σελίδες 66).
• Διερεύνηση για την πώληση των υποκαταστημάτων στην Τράπεζα Πειραιώς (σελ 75-76).
• Δεν υπάρχει καμία αναφορά στο θέμα υπερβολικής έκθεσης στα ελληνικα ομόλογα.
• Δεν υπάρχει αναφορά στο κεφάλαιο «Βγενόπουλος» παρά μόνο έμμεσα.
• Δεν υπάρχει κεφάλαιο ούτε συμπεράσματα για τον ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας ως εποπτεύουσα αρχή. Μόνο στο θέμα του ΕΛΑ υπάρχει αναφορά (δες σελ 66).
• Δεν υπάρχει καμία αναφορά στα συμπεράσματα για τα τραγικά αποτελέσματα της μη συνεννόησης Χριστόφια – Ορφανίδη.
• Δεν υπάρχει καμία αναφορά στο θέμα της εκροής κεφαλαίων και καταθέσεων πριν και μεταξύ των αποφάσεων του eurogroup. Το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε την επιτροπή η οποία ζήτησε με επιστολή της την κατάθεση στοιχείων. Ορισμένα στοιχεία όντως κατατέθηκαν και βρίσκονταν φυλαγμένα στο δωμάτιο ασφαλείας της βουλής, όμως η υπόθεση γενικώς εκκρεμεί.
• Τίθεται θέμα με την αποδοχή από την επιτροπή της δυσκολίας κλήτευσης ατόμων που βρίσκονται στο εξωτερικό. Η επιτροπή φαίνεται να αποδέχεται ότι υπάρχει κώλυμα (σελ. 10), κατάληξη για την οποία εμείς δεν συμφωνούμε. Το ίδιο ισχύει και για το θέμα της επίκλησης της νομοθεσίας για προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Αυτές είναι κάποιες καταρχήν σημειώσεις για το θέμα οι οποίες ελπίζω να αξιοποιηθούν από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως.

Με οικολογικούς χαιρετισμούς,

Γιώργος Περδίκης
Βουλευτής
Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών
Κοινοποίηση: κ. Γιαννάκη Ομήρου, Πρόεδρο Βουλής των Αντιπροσώπων