Επιβάλονται ριζικά και ουσιαστικά μέτρα για την αποτροπή της μετανάστευσης των νέων

Το Ινστιτούτο δημογραφικής και μεταναστευτικής πολιτικής Κύπρου με σημερινή ανακοίνωση του αανέφερε:

 Με βάση τα στοιχεία της Eurostat η ανεργία στους νέους της Κύπρου ανέρχεται στο 40%.

• Για χρόνια βασικός άξονας της αναπτυξιακής μας πολιτικής ήταν η αναγνώριση και η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό του τόπου ως ο πιο σημαντικός πλουτοπαραγωγικός πόρος του τόπου…Η πολιτική αυτή απέδωσε .Το οικονομικό θαύμα μετά την καταστροφη του 1974 , δεν επετελέσθηκε ούτε από Καταρανούς, ούτε από Κινέζους, ούτε από Ρώσσους, ούτε από Αμερικάνους.

. Οι βασικοί και μόνοι πρωταγωνιστές ήταν οι Κύπριοι με την επιχειρηματικότητα και την εργατικότητα τους.

• Σήμερα όλοι οι ξένοι ειδικοί μας λένε ¨ Επενδύστε στα πλεονεκτήματα της χώρας σας ¨. Ένα από τα πλεονεκτήματα και ίσως το σημαντικότερο είναι το μεγάλο ποσοστό ανθρώπινου δυναμικού με ψηλά ακαδημαικά προσόντα. Αυτό το πλεονέκτημα, αυτόν το πλούτο πρέπει να τον προβάλουμε και να τον χρησιμοποιήσουμε ως κίνητρο προς τους ξένους επενδυτές .

• Αλλά και από μόνος του ο πλούτος αυτός χωρίς τους ξένους επενδυτές αν του δώσουμε την στήριξη και την κατάλληλη βοήθεια μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση. Αν θέλουμε δε να σκεφτόμαστε μόνο με καθαρά οικονομικούς όρους ας μη ξεχνούμε ότι ως λαός και ως κράτος επενδύσαμε πάνω τους τεράστια ποσά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

• Δυστυχώς όμως ,χιλιάδες είναι τα νέα παιδιά με ψηλά ακαδημαικά προσόντα που τελειώνουν τις σπουδές τους και παραμένουν στο εξωτερικό και ακόμη κι΄αν επιστρέφουν αναγκάζονται αργά ή γρήγορα να μεταναστεύσουν. Αυτοί δε που μεταναστεύουν είναι οι καλύτεροι, είναι τα ταλέντα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον κινητήριο μοχλό ανάκαμψης της οικονομίας. Κι΄ αυτή η φυγή δεν έχει μόνο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, αλλά και σοβαρές δημογραφικές συνέπειες σε μια περίοδο που ο Ελληνοκυπριακός πληθυσμός αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα υπογεννητικότητας. Κι΄ένας διερωτάται καταπόσον υπάρχει επίγνωση ότι σε τελευταία ανάλυση το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η εθνοκάθαρση που αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθεί απο εμάς τους ιδίους.

Τι θα μπορούσε και τι θα πρέπει να γίνει ;

Θα πρέπει άμεσα να ετοιμαστεί απο τη Γ.Δ Συντονισμού, Ανάπτυξης και Ευρωπαικών Προγραμμάτων ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Απασχόλησης συνδεδεμένο με μια γενικότερη αναπτυξιακή πολιτική που θα δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη της οικονομίας της γνώσης, της νέας τεχνολογίας, της έρευνας, της καινοτομίας για να συγκρατούμε τους νέους με ψηλά ακαδημαικά προσόντα.

Επί μέρουςάμεσα μέτρα με ελάχιστο κόστος θα μπορούσαν να ήταν:

α) Δημιουργία μητρώου επιχειρήσεων στους τομείς που υπάρχουν ευκαιρίες απασχόλησης σε θέσεις που απαιτούν πανεπιστημιακά προσόντα όπως στην Ναυτιλία, τις ξένες εταιρείες, τις εταιρείες παροχής συμβουλευτικών κι΄άλλων υπηρεσιών.. Αυτό το Μητρώο θα συμβάλει στη διαφάνεια της αγοράς εργασίας έτσι ώστε να γνωρίζουν οι νέοι μας πού υπάρχουν ευκαιρίες απασχόλησης για να αποταθούν.

β) Καταγραφή των ξένων επιχειρήσεων με πληροφορίες για τις δραστηριτητες τους και τις κατηγορίες /ειδικότητες προσωπικού που απασχολούν και αξιοποίηση αυτών των πληροφοριών απο τις αρμόδιες Υπηρεσίες για καδοδήγηση και τοποθέτηση ανέργων. Σήμερα στην Κύπρο δραστηριοποιούνται μερικές χιλιάδες ξένες εταιρείες κι όλες έχουν την ευχέρεια να απασχολούν ένα αριθμό αλλοδαπών απο τρίτες χώρες σε διευθυντικές ή μεσοδιευθυντικές θέσεις,όμως είναι πολύ λίγες εκείνες που απασχολούν ντόπιο προσοντούχο προσωπικό.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοιν. Ασφαλίσεων του οποίου ο ρόλος και η αποστολή είναι να προωθεί και να προστατεύει την απασχόληση και το βιοτικό επίπεδο των Κυπρίων, θα έπρεπε ήδη να είχε τροχοδρομήσει τα πιο πάνω . Θα έπρεπε ήδη να προβαίνει σε συναντήσεις με όλους τους δυνητικούς εργοδότες σε μια προσπάθεια να προωθήσει κατά προτεραιότητα την απασχόληση των νέων μας με ψηλά ακαδημαικά προσόντα που σε τίποτα δεν υστερούν από τους ξένους.

Αντ΄αυτού με λύπη κι΄ απογοήτευση βλέπουμε να προωθεί και να ενθαρρύνει τη μετανάστευση αυτού του πλούτου και όπως τώρα πληροφορούμαστε, ότι προωθεί ακόμη και εισηγήσεις στην αρμόδια Υπουργική Επιτροπή (που θα συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα 24/3/2014 ) για χαλάρωση της μέχρι τώρα περιοριστικής πολιτικής στην παραχώρηση εγκρίσεων σε εταιρείες για απασχόληση αλλοδαπών πτυχιούχων από τρίτες χώρες.