Εξετάζεται μείωση ορίου ηλικίας για απόκτηση διπλώματος οδήγησης

Τα συναρμόδια Υπουργεία Συγκοινωνιών και Δικαιοσύνης εξετάζουν μείωση του ορίου ηλικίας για την απόκτηση διπλώματος αυτοκινήτου – από τα 17,5 στα 17 – και εκσυγχρονισμό του τρόπου εξέτασης υποψηφίων οδηγών, με την εισαγωγή ηλεκτρονικών υπολογιστών και ειδικού λογισμικού.

Το μεσημέρι συνεδρίασε το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, στην παρουσία των δυο Υπουργών, Μάριου Δημητριάδη και Ιωνά Νικολάου, του Αστυνομικού Διευθυντή Λευκωσίας Δημήτρη Δημητρίου και άλλων φορέων, όπου, μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε, μετά από εισήγηση του Υπουργού Συγκοινωνιών, να γίνουν πιο τακτικές οι συνεδρίες.

«Η οδική ασφάλεια είναι μέσα στις προτεραιότητες, τόσο του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, όσο και του Υπουργείου Δικαιοσύνης». δήλωσε ο κ. Δημητριάδης.

Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες αποφάσεις που πάρθηκαν για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, αναφορικά με τον τρόπο εξέτασης των νέων οδηγών, την προώθηση νομοσχεδίων που εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής, όπως αυτό του ναρκωτέστ, την αποτελεσματικότητα των καμερών στη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή, στη Λευκωσία, και άλλα μέτρα για βελτίωση της ασφάλειας.

Είπε ότι συζητείται η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή κατά την εξέταση των υποψηφίων οδηγών, καθώς και η μείωση του ορίου ηλικίας στην απόκτηση διπλώματος. Και τα δύο θέματα θα μελετηθούν και θα συζητηθούν εκ νέου στην επόμενη συνεδρίαση, στη βάση μελέτης που έχει ζητηθεί, είπε ο κ. Δημητριάδης.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «προχωρούμε με μια σειρά από μέτρα τα οποία πιστεύουμε ότι μπορούν να βελτιώσουν τόσο το σύστημα οδικής οδήγησης, αλλά και την οδική ασφάλεια». Είπε ότι δίνεται προτεραιότητα στα θέματα οδικής ασφάλειας, ενώ θα επιταχυνθεί η διαδικασία λήψης και εφαρμογής αποφάσεων, μέσα από συνεχή παρακολούθηση και έλεγχο των δύο Υπουργείων.

Δήλωσε περαιτέρω ότι προγραμματίζεται η μελέτη κάποιων μέτρων που θα συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή, αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό του τρόπου εκπαίδευσης και αδειοδότησης νέων οδηγών, με νέα σύγχρονα συστήματα που θα διασφαλίζουν τόσο την αντικειμενικότητα, όσο και την ποιότητα της εξέτασης.

Στη βάση αυτή, είπε, μελετάται η χρήση υπολογιστή και ειδικού λογισμικού κατά την εξέταση των υποψηφίων οδηγών για τα σήματα, καθώς και η επέκταση της εξεταζόμενης θεματολογίας για να καλυφθεί μια σειρά από θέματα, όπου φαίνεται ότι υπάρχουν κενά, βάσει και της δημόσιας διαβούλευσης με την κοινωνία.

Είπε επίσης ότι αποφασίστηκε η προώθηση του στρατηγικού σχεδίου για την οδική ασφάλεια, όπως αυτό συζητήθηκε σε προηγούμενες συνεδρίες, με συγκεκριμένες όμως δραστηριότητες και σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι ζήτησαν να εξεταστούν κατά προτεραιότητα κάποια νομοσχέδια που παραμένουν ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων για χρόνια, όπως το ναρκωτέστ ή η διαφοροποίηση του επιτρεπτού ορίου αλκοόλης για ορισμένες κατηγορίες οδηγών, όπως οι νέοι ή οι οδηγοί δημοσίων οχημάτων.

Τέλος, είπε ότι συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του οδικού συστήματος, όπως το όριο ταχύτητας, καθώς και η δυνατότητα προώθησης πάρκων οδικής ασφάλειας σε Λεμεσό και Παραλίμνι.