Ενας μικρός, υπέροχος, νέος επιστήμονας

Είναι 17 χρονών και ονειρευόταν από παιδί να γίνει ένα μικρός επιστήμονας. Σήμερα είναι ο βραβευμένος εμπνευστής ενός μεταλλικού γαντιού, που μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με αναπηρία στα άνω άκρα, να βελτιώσουν τη ζωή τους. Ο νεαρός Χάρης Ιωάννου, έγινε γνωστός χθες, όταν έλαβε από τη  “Unicef” ειδική διάκριση  για την ευρεσιτεχνία του

σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στη Στοά του Βιβλίου με την ευκαιρία της χθεσινής  Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Η ιδέα γεννήθηκε πριν από δυο χρόνια, μέσα από τις δυσκολίες της γιαγιάς του να χρησιμοποιήσει τα χέρια της για βασικές καθημερινές ανάγκες.

Αξιοποίησε τις δυνατότητες της τεχνολογίας και δημιούργησε ένα μεταλλικό γάντι, βάρους μόλις 350 γραμμαρίων, που αποτελείται από μια μεταλλική συσκευή που λειτουργεί με αισθητήρες πίεσης και  βοηθούν το ανθρώπινο χέρι να αντιδρά στις κινήσεις.

Παράλληλα, ένα άλλο σύστημα που βρίσκεται πάνω στο γάντι, και λειτουργεί με αλγόριθμους, δίνει εντολή στους αισθητήρες να κινήσουν το χέρι.
Με το γάντι αυτό μπορεί κανείς να σηκώσει έως και 17 κιλά σε κάθε κλείδωση του χεριού.

“Από μικρό παιδί ενδιαφερόμουν γι’αυτά τα πράγματα. Έχω κάνει μετατροπές αυτοκινήτων από βενζινοκίνητα σε ηλεκτροκίνητα και έχω αποπειραθεί να φτιάξω ένα πρόγραμμα με το οποίο μπορούν να ανοιγοκλείνουν οι διακόπτες του σπιτιού μέσω internet.
Το δοκίμασα στη πόρτα του γκαράζ, την κατέστρεψα και το πάθημα μου έγινε μάθημα» λέει γελώντας.

Επόμενος στόχος του είναι να κάνει ορισμένες μετατροπές στο γάντι και στη συνέχεια, σε συνεργασία με κάποια εταιρεία, να προχωρήσει στην παραγωγή του.

Εκτός από το βραβείο της «Unicef” η εφεύρεσή του Χάρη κατέλαβε την πρώτη θέση ανάμεσα σε 123 συμμετέχοντες από 38 χώρες στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για νέους επιστήμονες, που διεξήχθη τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα.