Ενίσχυση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας στα καύσιμα

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, εντοπίζει πρόβλημα έλλειψης υγιούς ανταγωνισμού, τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά καυσίμων και εισηγείται σειρά μέτρων για ενίσχυση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας στα καύσιμα.

Ο Υπουργός ενημέρωσε το πρωί την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου για τις θέσεις του Υπουργείου, κατά τη συζήτηση για το θέμα της αύξησης της τιμής των καυσίμων και των επιπτώσεων στην οικονομία.

Αναφορικά με τα μέτρα, ο Υπουργός εισηγήθηκε την αύξηση των αποθηκευτικών χώρων για τη χονδρική αγορά για προσέλκυση νέων εισαγωγέων και την απεξάρτηση των πρατηρίων από τις εταιρείες πετρελαιοειδών, καθώς, όπως είπε, πέραν του 95% έχουν συβάσεις με τις εταιρείες που εισάγουν καύσιμα.

Επίσης, εισηγήθηκε τη βελτίωση της διαφάνειας για τους καταναλωτές, μέσω του παρατηρητηρίου τιμών και του τρόπου υπολογισμού της λογικής τιμής των καυσίμων, ο οποίος είπε ότι θα κατατεθεί στην Επιτροπή Εμπορίου.

Ερωτηθείς σχετικά με αναφορές βουλευτών για καρτέλ στα καύσιμα, ο Υπουργός είπε ότι οι έλεγχοι που κάνει το Υπουργείο αφορούν τα ελεγμένα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών εισαγωγής καυσίμων, κάποιες από τις οποίες είναι δημόσιες. Είπε τέλος ότι απηύθυνε έκκληση στις εταιρείες να συμβάλλουν, ώστε να αυξηθεί η διαφάνεια.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου ανέφερε από την πλευρά του ότι υπάρχει κοινή αντίληψη για καλύτερο έλεγχο, διαφάνεια και ενίσχυση του ανταγωνισμού στην εισαγωγή και εμπορία των πετρελαιοειδών και εξέφρασε αλληλεγγύη στην πρόθεση του Υπουργού προς την κατεύθυνση αυτή.

«Ο κύπριος καταναλωτής πρέπει να προστατεύεται και να θωρακίζεται εκεί και όπου παραβιάζονται αρχές και κανόνες ανταγωνισμού» είπε ο κ. Χριστοφόρου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στάυρος Ευαγόρου έκανε λόγο για «δήλωση-ομολογία» του Υπουργού Εμπορίου ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει ανταγωνισμός, ενώ είπε ότι «δημιουργούνται όχι σκιές, αλλά υπόνοιες για ύπαρξη καρτέλ στην εμπορία και διάθεση πετρελαιοειδών».

Ανέφερε ότι στο τέλος της ημέρας, ο Κύπριος καταναλωτής συναντά σχεδόν τις ίδιες τιμές στα πρατήρια και είπε ότι το θέμα καταγγέλθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ζητώντας να γίνει έρευνα κατά πόσο υπάρχει προσυνεννόηση.

Είπε επίσης ότι το Υπουργείο δεν κατέθεσε την φόρμουλα για τον υπολογισμό των καυσίμων, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένονται στοιχεία για το κέρδος των εταιρειών από την καθυστέρηση στην αναπροσαρμογή των τιμών, ώστε να υπολογιστεί η κερδοσκοπία.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε ότι ζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης από τον Υπουργό Εμπορίου να υπάρξει διαφάνεια στη μεθοδολογία, βάσει της οποίας καθορίζεται η τιμή των καυσίμων, ώστε να γνωρίζουν οι καταναλωτές πως επηρεάζεται το κόστος από τυχόν αλλαγές στις διάφορες παραμέτρους που συμβάλουν στη διαμόρφωσή του.

Είπε ότι ζητήθηκε οι αλλαγές αυτές να αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

«Η αγορά είναι ελεύθερη αλλά θα πρέπει να κινείται σε λογικές τιμές, ώστε να μην χρειάζεται να μπει πλαφόν», πρόσθεσε ο κ. Βότσης.

Αναφέρθηκε εξάλλου στην ετοιμότητα των εταιρειών να παραθέσουν τα στοιχειά που θα τους ζητηθούν, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι οι εταιρείες προανήγγειλαν νέα μείωση στις τιμές σύντομα, λόγω των νέων φορτίων που έρχονται.

Απο την πλευρά του ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι οι εκπρόσωποι των εταιρειών δεν ήταν σε θέση κατά τη συνεδρία της Επιτροπής να δώσουν πειστικές απαντήσεις για τις τιμές των καυσίμων, ενώ χαρακτήρισε αδιανόητο να πληρώνει ο Κύπριος πολίτης ακριβότερα καύσιμα από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ.

«Πώς είναι δυνατόν, όταν αυξάνονται οι τιμές, οι εταιρείες να μεταφέρουν τα καύσιμα υπερηχητικά στην Κύπρο και όταν μειώνονται, να τα μεταφέρουν με γόνδολα» διερωτήθηκε ο κ. Βαρνάβα.

Μίλησε εξάλλου για αναφορές εντός της Επιτροπής για σχέσεις εταιρειών που δεν συμβάλλουν στην προώθηση του υγιούς ανταγωνισμού και κάλεσε την Επιτροπή Ανταγωνισμού να προχωρήσει αυτεπάγγελτα στην εξέταση του θέματος.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε πως δεν έμεινε ικανοποιημένος από τη συζήτηση εντός της Επιτροπής, ούτε από την πλευρά του Υπουργείου, ούτε από την πλευρά των εταιρειών, καθώς, όπως είπε, δεν δόθηκαν εξηγήσεις, ενώ δεν κατατέθηκε η φόρμουλα υπολογισμού της τιμής των καυσίμων.

Ανέφερε ότι την Πέμπτη θα καταθέσει πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για τροποποίηση του περί πετρελαιοειδών νόμου του 2004, η οποία θα προτείνει την εμπλοκή των Συνδέσμων Καταναλωτών στη διαδικασία για επιβολή του πλαφόν, ενώ η ενεργοποίηση της διαδικασίας θα μπορεί να γίνει και με πρωτοβουλία τους.

Ο Πρόεδρος των πρατηριούχων Στέφανος Στεφάνου είπε ότι στηρίζει τη διαφάνεια στα θέματα τιμολόγησης και πρόσθεσε ότι δεν είναι τα πρατήρια που χαράσσουν πολιτική, αλλά οι 3-4 εταιρείες που εισάγουν το 85-90% των καυσίμων. Ανέφερε ότι το περιθώριο κέρδους για τα πρατήρια είναι 4,5-5 σεντ το λίτρο.

Τέλος ανέφερε ότι πρέπει να περιοριστεί το φαινόμενο με τα πρατήρια καυσίμων που λειτουργούν υπό τη διεύθυνση των εταιρειών, καθώς όπως είπε, αντιστρατεύονται τα συμφέροντα των καταναλωτών.

Κονδύλια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Η Επιτροπή Εμπορίου συζήτησε εξάλλου τη διάθεση των κονδυλίων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), με τον Άγγελο Βότση να λέει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν, οι εμπορικές τράπεζες έδωσαν κατά μέσο όρο μεγαλύτερα δάνεια σε μεγαλύτερου μεγέθους ΜμΕ.

Επικαλούμενος στοιχεία του Συνδέσμου Τραπεζών για την περίοδο 2009-2013, ο κ. Βότσης είπε ότι η Τράπεζα Κύπρου έδωσε κατά μέσο όρο δάνεια 325 χιλ. ευρώ σε 238 ΜμΕ με 33 εργαζόμενους, η Ελληνική 492 χιλ. ευρώ σε 57 ΜμΕ με 33 εργαζόμενους, η Λαϊκή 337 χιλ. σε 148 ΜμΕ με 24 εργαζόμενους και ο Συνεργατισμός 200 χιλ. σε 249 ΜμΕ με 10 εργαζόμενους.

Είπε εξάλλου ότι προβληματίζει το στοιχείο για το χαμηλότερο επιτόκιο της συνεισφοράς της ΕΤΕπ στα δάνεια αυτά από το επιτόκιο της συνεισφοράς των τραπεζών.

Ο κ. Βότσης είπε τέλος ότι στόχος των νέων δανείων θα πρέπει να είναι η παροχή μικρότερων δανείων σε περισσότερες ΜμΕ μικρού μεγέθους, που έχουν ανάγκη από τη στήριξη του κράτους στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.