Ελλάδα – Κορωνοϊός: 156 νέα κρούσματα – 5 νεκροί σε ένα 24ωρο

Ελλάδα – Κορωνοϊός: 156 νέα κρούσματα – 5 νεκροί σε ένα 24ωρο

Εξακολουθούμε να πηγαίνουμε καλά, παρατήρησε στη σημερινή ενημέρωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας τονίζοντας ότι αυτό οφείλεται στα μέτρα και την καλή συμπεριφορά όλων μας γιατί συνειδητοποιήσαμε έγκαιρα την απειλή του κορονοϊού. «Η καμπύλη των σοβαρά νοσηλευομένων μειώνεται, το Ρ0 είναι σημαντικά κάτω από το 1 κι αυτό μας δίνει ένα περιθώριο χαλάρωσης των μέτρων που θα γίνει σταδιακά και με προσοχή». Τα μαθηματικά μοντέλα, όπως είπε, τα οποία έχουν αναπτυχθεί θα μας δίνουν πραγματικά δεδομένα για την πορεία της επιδημίας ώστε να μπορούμε έγκαιρα και αποτελεσματικά να προσαρμόζουμε την ένταση των μέτρων όταν αυτό χρειάζεται με στόχο τον έλεγχο της επιδημίας, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας και συμπλήρωσε «δεν θα θέλαμε να ανακάμψει η πανδημία στη χώρα μας μετά από μια τόσο επιτυχημένη πορεία». Για αυτό το λόγο, όπως εξήγησε, είναι σημαντική η συνέχιση της επιδημιολογικής επιτήρησης ώστε να μπορεί να ανιχνευτεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα μια τυχόν επιδημική έξαρση, αναφέροντας το παράδειγμα της δομής προσφύγων στο Κρανίδι.

Όσον αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων, ο κύριος Τσιόδρας είπε ότι η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας θα εισηγηθεί πάντα με γνώμονα την δημόσια υγεία και την προστασία των παιδιών.

Γνωρίζουμε γιατί χάνουν τη ζωή τους νέοι άνθρωποι χωρίς υποκείμενα νοσήματα;

Αναφερόμενος στην περίπτωση του 35χρονου που κατέληξε από κορονοϊό στη χώρα μας, ο κύριος Τσιόδρας παραδέχτηκε ότι «δυστυχώς καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας χωρίς να έχουν άλλα προβλήματα υγείας».

Ο Σ. Τσιόδρας παρέθεσε και στοιχεία που αφορούν τους θανάτους στη χώρα μας τονίζοντας ότι κανένας θάνατος δεν έχει καταγραφεί σε παιδιά ηλικίας0-17 των ενώ έχουν καταγραφεί μόλις 2 θάνατοι σε νέους 18-39 ετών και 29 θάνατοι σε ανθρώπους ηλικίας 40-64 ετών. Ο ίδιος εξήγησε ότι ο θάνατος σε νέους ανθρώπους έχει παρατηρηθεί και σε άλλες σοβαρές πνευμονίες που προκαλούνται από τον πνευμονιόκοκκο και τη γρίπη. Παραδέχθηκε ότι παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί καταλήγουν οι νέοι άνθρωποι από τις επιπλοκές τέτοιων ιών και εξήγησε τι μπορεί να συμβαίνει: «Ίσως να είχαν άλλα υποκείμενα νοσήματα τα οποία δεν γνώριζαν. Σε κάποιες περιπτώσεις μένουμε με αναπάντητο το ερωτηματικό τι συνέβη και πως συνέβη. Κάποιοι πιστεύουν ότι η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να είναι χειρότερη αν εκτεθείς περισσότερο στον ιό. Για παράδειγμα, αν ένας ασθενής που νοσεί βήξει δίπλα μου έχει μεγάλες ποσότητες του ιού τις οποίες θα εισπνεύσω. Επίσης, άλλοι υποστηρίζουν την προδιάθεση σε μια συγκεκριμένη νόσο και μάλιστα γίνονται μελέτες που εξετάζουν αν κάποιοι είναι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό». Μια τρίτη εκδοχή, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, είναι αυτή της πολυσυστηματικής μορφής στα σοβαρά περιστατικά που αφορά τον πνεύμονα και την καρδιά. Είναι αυτό που ονομάζουμε ιογενή σήψη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σ. Τσιόδρας, και μπορεί σε κάποιους νέους να οδηγήσει σε κατάρρευση είτε έχουν καλό είτε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Τέλος, ο κύριος Τσιόδρας προσπαθώντας να δικαιολογήσει τους θανάτους σε νέους, αναφέρθηκε σε κάτι πρωτόγνωρο ακόμη και για τους ίδιους τους επιστήμονες που παρατηρείται και στη χώρα μας: «Κάποιοι σοβαρά ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου δεν έχουν τόσο σοβαρή δύσπνοια και μπορούν ακόμη και να μιλούν στα τηλέφωνά τους, έχουν αυτήν τη σιωπηρή χαμηλή οξυγόνωση, φθάνουν στα τελικά στάδια της ανεπάρκειας των πνευμόνων». Αυτή μπορεί να είναι ακόμη μια η εξήγηση για αυτούς τους γρήγορους και περίεργους θανάτους από τον κορονοϊό σε νέους.

Σαράντα έξι ασθενείς έχουν βγει από τις ΜΕΘ

Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 156 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 150 βρίσκονται στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κρανίδι. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 2.401, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, 572 (24%) σχετίζονται με ταξιδιώτες και 1.111 (46%) με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 59 με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 16 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν πέντε άνθρωποι, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα εξαιτίας του κορονοϊού στους 121, εκ των οποίων 32 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες με διάμεση ηλικία τα 74 έτη. Σαράντα έξι βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά έχουν διενεργηθεί 55.466 εξετάσεις δειγμάτων για τον κορονοϊό.

Με προσοχή τα κλιματιστικά, το ζήτημα ακόμα μελετάται

Ο Σ. Τσιόδρας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η χρήση κλιματιστικού ευνοεί τη μετάδοση του κορονοϊού, με αφορμή περιστατικά που έχουν καταγραφεί κυρίως στην Κίνα, είπε ότι μας απασχολεί το θέμα των κλιματιστικών για τους κλειστούς χώρους και προτιμούμε να τηρείται η αποφυγή του συγχρωτισμού, δηλαδή να τηρούνται τα 2 μέτρα απόσταση, και να αερίζονται φυσικά οι χώροι.

«Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση τους ειδικά όταν έχουμε περιστατικό κορονοϊού στο σπίτι μας. Θα το συζητήσουμε και στην επιτροπή αν πρέπει να παρθούν ειδικά μέτρα στους κλειστούς χώρους».

Όπως εξήγησε ο κύριος Τσιόδρας μέχρι στιγμής αυτό που γνωρίζει με σιγουριά η επιστημονική κοινότητα, είναι ότι η μετάδοση του κορονοϊού γίνεται με τα αεροσταγονίδια, τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν από το στόμα ή τη μύτη κάποιου έως και δύο μέτρα μακριά και μετά πέφτουν στο έδαφος. «Κάποιες επιστημονικές ομάδες στην Ελλάδα έχουν βρει και σε κάποια κλιματιστικά παρουσία του ιού όταν υπήρχε θετικό κρούσμα στον χώρο. Θέλει λοιπόν προσοχή» κατέληξε ο κύριος Τσιάδρας.

Ν. Χαρδαλιάς: Σε αυτή τη φάση τα μέτρα που έχουν παρθεί είναι ικανά να σπάσουν την οποιαδήποτε περίπτωση μετάδοσης του ιού

Μήνυμα για ψυχραιμία και νηφαλιότητα, καθώς αυτή τη στιγμή «όλα είναι υπό έλεγχο», έστειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, από το Κρανίδι, όπου μετέβη σήμερα ύστερα από τον εντοπισμό 150 κρουσμάτων θετικά στον κορονοϊό σε ξενοδοχείο που λειτουργεί ως δομή φιλοξενίας μεταναστών στην περιοχή. Ο κ. Χαρδαλιάς αφού έφτασε το μεσημέρι στο Κρανίδι μαζί με τον γενικό γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Εμμανουήλ Λογοθέτη, τον πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέας, καθώς και κλιμάκιο της ΓΓΠΠ και του ΕΟΔΥ, πραγματοποίησε σύσκεψη στο δημαρχείο της Ερμιόνης στην οποία συμμετείχαν επίσης ο δήμαρχος Γιάννης Γεωργόπουλος και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Συνολικά εξετάστηκαν 497 δείγματα, 150 βρέθηκαν θετικά, εκ των οποίων τα 148 αφορούν φιλοξενούμενους στη δομή ενώ τα άλλα δύο μία εργαζόμενη εκεί και ένα στέλεχος της δομής. Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς για τις επόμενες 14 μέρες έχουν παρθεί μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί με βάση τις διαδικασίες που προβλέπονται το ζήτημα. Από τη Μ. Πέμπτη, η δομή τέθηκε σε καραντίνα ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα. «Τα αποτελέσματα της χθεσινής δειγματοληψίας μας δημιούργησαν την ανάγκη ενός άμεσου συναγερμού. Τηρήθηκε το πρωτόκολλο από την πρώτη στιγμή έτσι ώστε να στεγανοποιήσουμε τη συγκεκριμένη δομή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς.

«Η δομή μπαίνει σε αποκλεισμό, σε στεγανοποίηση, κανείς δεν μπαίνει κανείς δεν βγαίνει. Ο Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους εμπλεκόμενους έχει αναλάβει το κομμάτι της τροφοδοσίας και ό,τι χρειάζεται σε υγειονομικό υλικό και στα ζητήματα που θα προκύψουν από τις ανάγκες αυτών των 14 ημερών», δήλωσε ο υφυπουργός και προσέθεσε: Για τις επόμενες 14 μέρες ο Δήμος της περιοχής μπαίνει σε περιορισμό, και συγκεκριμένα σε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ έως τις 8 το πρωί, ενώ η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση θα γίνεται μόνο για τους όρους και τις περιπτώσεις Β1, Β2, Β3, άρα, Β4, Β5, Β6 για τις επόμενες 14 μέρες αναστέλλονται.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών, των παζαριών και οποιασδήποτε διαδικασίας υπαίθριου εμπορίου.

Ακόμη, ανακοινώθηκε η ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου με 6 γιατρούς και 4 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ το ΕΚΑΒ θα είναι διαθέσιμο σε 24ωρη βάση για τη δομή και για τις ανάγκες της περιοχής.

«Ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι εδώ, και για τις επόμενες ημέρες, και ειδικά το βράδυ, θα έχουμε προχωρήσει και σε όλους τους ελέγχους που χρειάζονται -καθαρά για προληπτικούς λόγους- από εργαζόμενους της ευρύτερης περιοχής που θα μπορούσε έμμεσα ή άμεσα να έχουν σχέση με φιλοξενούμενους πριν τη Μ. Πέμπτη», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ότι «όλα αυτά γίνονται για προληπτικούς λόγους και για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχει οποιαδήποτε περίπτωση να έχουμε την οποιαδήποτε επιδημιολογική έξαρση».

«Νομίζω ότι σε αυτή τη φάση τα μέτρα αυτά είναι ικανά να σπάσουν την οποιαδήποτε περίπτωση μετάδοσης του ιού σε συνεργασία με το επιστημονικό μας προσωπικό με τον κ. Τσιόδρα, ο οποίος δίνει τις κατευθύνσεις σε σχέση με το επιδημιολογικό και το υγειονομικό κομμάτι και σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς. Όλα νομίζω θα πάνε καλά», σημείωσε ο υφυπουργός.

Ο κ. Χαρδαλιάς για ακόμη μία φορά έκανε έκκληση στις ευπαθείς ομάδες της περιοχής να παραμείνουν σπίτι τους και να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται, τις απαγορεύσεις και τον περιορισμό της μετακίνησης.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι αύριο, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν μία σειρά διαδικασιών και πρωτοκόλλων τα οποία πρέπει να ακολουθηθούν έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα θα πάνε όπως πρέπει.

Ερωτηθείς αν προβλέπεται επανέλεγχος των δειγμάτων ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές πως «ό,τι γίνεται, γίνεται βάση πρωτοκόλλου δεν γίνεται βάση έμπνευσης του οποιουδήποτε. Αν προκύψουν ζητήματα που αφορούν συμπτώματα ή οτιδήποτε, υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο που ενεργοποιείται».

Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι τα 150 κρούσματα είναι ασυμπτωματικά ενώ σημείωσε για ακόμη μία φορά ότι «δεν υπάρχει λόγος πανικού πρέπει να παραμείνουμε όλοι ψύχραιμοι νηφάλιοι και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες». «Εφόσον ακολουθήσουμε τις οδηγίες, σε 14 μέρες και αυτόν τον εφιάλτη θα τον έχουμε προσπεράσει και η όμορφη αυτή περιοχή θα βρει πάλι την κανονικότητα της» τόνισε.

Σχετικά με τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι «η ιχνηλάτηση έχει προχωρήσει και σχεδόν έχει ολοκληρωθεί. Οι ιχνηλατήσεις γίνονται σε πρώτο χρόνο. Οι ιχνηλατήσεις, επειδή αφορούν προσωπικά δεδομένα, δεν γίνονται με δημόσιες αναφορές, αλλά γίνονται βάσει ενός συγκεκριμένου πρωτοκόλλου. Ευθύνη δική μας είναι να τηρήσουμε αυτό το πρωτόκολλο».

Όσον αφορά στα όσα γράφονται και ακούγονται για χαλάρωση των μέτρων ο κ. Χαρδαλιάς είπε «δεν έχω μιλήσει για χαλάρωση μέτρων. Εγώ λέω ότι μέχρι τις 27 Απριλίου όλα τα μέτρα πρέπει να τηρούνται στο ακέραιο». «Προφανώς η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μία συζήτηση, όπως κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει να κάνει σε σχέση με τα στάδια αποκλιμάκωσης, αλλά αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή, και πρέπει να το καταλάβουμε σε όλη την Ελλάδα, είναι ότι μέχρι τις 27 Απριλίου θα πρέπει να τηρήσουμε όλα τα μέτρα», σημείωσε ο υφυπουργός και κατέληξε:

«Μένουμε όλοι σπίτι, είναι το κλειδί για να μπορέσουμε αύριο, μεθαύριο να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους. Εφόσον το εφαρμόσουμε, και μέχρι τώρα συντριπτικά ο ελληνικός λαός το εφαρμόζει, νομίζω δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το γεγονός εδώ στην περιοχή το αντιμετωπίζουμε ως κάτι τοπικής σημασίας και γι αυτό θα δείτε ότι αφορά μια συγκεκριμένη δομή δεν αφορά σε διασπορά μέσα στην κοινότητα».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας ανέφερε μεταξύ άλλων «είμαι πολύ πιο αισιόδοξος απ’ ό,τι όταν ήρθα και σας βεβαιώνω γι αυτό. Και αυτή η αισιοδοξία εκπηγάζει από την γενική κινητοποίηση του κράτους», ενώ τόνισε ότι η συνεισφορά της περιφέρειας θα είναι και σε επίπεδο ιατρικό. Παράλληλα έκανε λόγο για την προσπάθεια του δημάρχου της περιοχής, η οποία σύμφωνα με τον κ. Νίκα έχει επιτύχει την ενότητα δυνάμεων και τη γενική κινητοποίηση. «Οτιδήποτε ζητήσετε η Περιφέρεια θα σας το παρέχει ώστε να βοηθηθεί ο Δήμος και να βοηθηθεί γενικότερα η περιοχή», κατέληξε ο κ. Νίκας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ