Ελλάδα: “Ζεσταίνονται” τα σενάρια εκλογών

Προς αναθεώρηση, οδεύει η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων της κυβέρνησης Σαμαρά, με τα εκλογικά σενάρια να κάνουν δειλά την εμφάνισή τους μετά την απόφαση για αλλαγή του νόμου περί ιθαγένειας.

Αν και παρασκηνικά προς το παρόν, το θέμα των εκλογών φαίνεται να ανοίγει στην Ελλάδα, σε συνάρτηση με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στο οικονομικό μέτωπο, αν και η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά εκτιμά ότι αύριο στο Eurogroup θα πάρει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της δόσης και ίσως και την απάντηση στο ερώτημα για το μέλλον του ελληνικού χρέους.

Οι κυβερνητικοί εταίροι στην Αθήνα φαίνεται πως οδεύουν προς μία «επικαιροποίηση» της προγραμματικής συμφωνίας πάνω στην οποία βασίστηκε η συγκρότηση της τρικομματικής κυβέρνησης, αφού τα περισσότερα από τα όσα περιγράφονται μέσα σε αυτήν αποτελούν ήδη παρελθόν με το νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα, που ψήφισε πρόσφατα η ελληνική Βουλή.

Μεταξύ αυτών, το θέμα της ιθαγένειας το οποίο τις επόμενες ημέρες- και αφού ανακοινωθεί και επίσημα η απόφαση του ΣτΕ περί της αντισυνταγματικότητας του νόμου Ραγκούση –θα πάρει τη μορφή νέου νομοθετήματος όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο κ. Σαμαράς.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. αντιδρούν έντονα αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται να κάνουν πίσω σε αυτό το θέμα, όπως σε τόσα άλλα με αποκορύφωμα το «παρών» του κ. Κουβέλη στην κρίσιμη ψηφοφορία της Βουλής για τα μέτρα.

Η σπουδή του Πρωθυπουργού, να ανακοινώσει την απόφασή του για νέα νομοθεσία πριν καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ, προκάλεσε πολλές συζητήσεις στα βουλευτικά γραφεία και πλέον άπαντες στην Αθήνα αναγνωρίζουν ότι ο κ. Σαμαράς επιχειρεί με μία ακόμη κίνηση να τραβήξει διαχωριστικές γραμμές σε ένα πεδίο, που θεωρείται προνομιακό για το κόμμα του –μεταφέροντας ταυτόχρονα τη συζήτηση μακριά από τα μέτρα, τις περικοπές και τα χαράτσια.

Πολιτικά, η κίνηση του κ. Σαμαρά στοχεύει και στην αποδυνάμωση – όπως εκτιμούν στο Μαξίμου που θα επέλθει μακροπρόθεσμα μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις – των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ενός τμήματος της Χρυσής Αυγής – ανοίγει όμως ένα μεγάλο μέτωπο με τους δυο κυβερνητικούς του εταίρους και ιδιαίτερα με τη ΔΗΜ.ΑΡ. του κ. Κουβέλη.

Το θέμα, θα συζητηθεί στην επικείμενη συνάντηση που θα έχουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, πιθανότατα αμέσως μετά το Eurogroup της Τρίτης. Ο κ. Σαμαράς συνεχίζει να λέει πως στόχος του είναι η συγκεκριμένη κυβέρνηση να είναι «μακράς πνοής», αυτό άλλωστε θέλουν να ακούν οι εταίροι και δανειστές της Ελλάδας, ωστόσο το εκλογικό σενάριο είναι αυτό που θα αρχίσει να συζητείται εντόνως το επόμενο διάστημα αμέσως μετά τον όποιο ανασχηματισμό αποφασίσει ο κ. Σαμαράς και πάντα ανάλογα με τις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο.