Δρομολαξιά: Κατάθεση μάρτυρα υπεράσπισης Β. Ζαννέτου

Η κόντρα που οδήγησε το σωματείο ΑΛΚΗ σε κλείσιμο…

Συνεχίστηκε σήμερα η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Κύπρου στη Λάρνακα, με την κυρίως εξέταση του Χαράλαμπου Χρήστου πρώην Πρόεδρου του ποδοσφαιρικού σωματείου ΑΛΚΗ και μάρτυρα υπεράσπισης του 7ου κατηγορούμενου Βενιζέλου Ζαννέττου στην υπόθεση για την επένδυση από το Ταμείο συντάξεων των εργαζομένων της CYTA, στο έργο Aero Centre στη Δρομολαξιά.

Ο κ. Χρήστου ανέφερε ότι από το 1998 – 2000 ήταν μέλος της ΑΛΚΗΣ, από το 2000 – 2002 ήταν Γενικός Γραμματέας του Σωματείου και από το 2002 – 2006 διετέλεσε Πρόεδρος, ενώ μετά δεν είχε καμία «άμεση εμπλοκή με τα διοικητικά του Σωματείου αφού υπήρχε νέα διοίκηση». Πρόσθεσε ότι το «πρώτιστο και πιο μεγάλο πρόβλημα για το Σωματείο ήταν το οικονομικό» αφού τότε κανένα  Σωματείο δεν δανειοδοτείτο από Τράπεζες ή Συνεργατικά Ιδρύματα και τα δάνεια γίνονταν από φίλους και συνεργάτες των Σωματείων με τη γνώση των τραπεζικών και άλλων ιδρυμάτων ότι τα δάνεια γίνονταν για τα Σωματεία.

Εξήγησε ακόμα ότι από το 2002 οι Τράπεζες σταμάτησαν να δίνουν τέτοια δάνεια και τέθηκαν σε εφαρμογή τα πέντε κριτήρια της ΟΥΕΦΑ με κυριότερο το οικονομικό. Τότε, συνέχισε δημιουργήθηκε στην ΑΛΚΗ μια Επιτροπή Εξόφλησης των παλιών χρεών με στόχο να συγκεντρωθούν στοιχεία «των πάμπολλων ατόμων που πήραν δάνεια για το Σωματείο και είχαν προβλήματα αποπληρωμής. Δηλαδή υπήρχε τυφλός που πήγαν να του πάρουν τα έπιπλα, ένας άλλος άνθρωπος πέθανε και οι τράπεζες κυνηγούσαν τα παιδιά του, ενώ υπήρχε και άτομο που δεν κατάφερε να στείλει το παιδί του για σπουδές γιατί δεν μπορούσε να πάρει άλλο δάνειο».

Είπε ακόμα ότι «το 2002 παρέλαβα το Σωματείο με 2μιση εκατομμύρια ευρώ υποχρεώσεις και το 2006 με πολλές εντάσεις, θυσίες και νεύρα κατάφερα να παραδώσω ένα Σωματείο με 850 χιλιάδες ευρώ χρέη και 850 χιλιάδες ευρώ έσοδα που πήρα από την Επιτροπή επίλυσης διαφορών της ΚΟΠ».

Πρόσθεσε πως τα χρέη της ΑΛΚΗΣ χρονολογούνται από τη δεκαετία του 80 όταν «κάποια πράγματα στο χώρο του ποδοσφαίρου άρχισαν να ξεφεύγουν από τα όρια. Αρκετά δάνεια είχαν γίνει τότε για κάλυψη των αυξημένων οικονομικών αναγκών και συνέχισαν να γίνονται μέχρι το 2003 – 2004» είπε και σημείωσε πως «τα προσωπικά μου δάνεια ήταν αναγνωρισμένα τόσο από το Σωματείο όσο και από τα Τραπεζικά Ιδρύματα. Τα δάνεια αυτά έγιναν από τη ΣΠΕ Κιτίου, το Ταμιευτήριο Λάρνακας και τη ΣΠΕ Δρομολαξιάς».

Ανέφερε επίσης ότι «ο Νίκος Λίλλης ενεπλάκη στην ΑΛΚΗ το 2007 όταν με εισήγηση του Μίμη Φαντούση (Προέδρου 2006 – 2009) εξελέγη αναπληρωτής Πρόεδρος ενώ από το 2009 -2013 υπήρξε Πρόεδρος του Σωματείου, μέχρι δηλαδή την ημέρα της διάλυσης του με ένα παγκόσμιο ρεκόρ, να έχει πλην βαθμούς. Με τις ενέργειες κάποιων ανθρώπων το Σωματείο οδηγήθηκε στη διάλυση μετά από μια ιστορία 60 χρόνων» εξήγησε ο μάρτυρας προσθέτοντας ότι «νοιώθω πολύ έντονα γι’ αυτό το Σωματείο αφού στα 48 μου έκανα επέμβαση ανοικτής καρδιάς».

Σε ερωτήσεις του κ. Στεφάνου ο μάρτυρας απάντησε πως «από την πρώτη στιγμή που ο Νίκος Λίλλης μπήκε στο Σωματείο γνώριζε για τα δάνεια αφού γι’αυτά κόσμος χώρισε και κόσμος έχασε τις επιχειρήσεις του. Το 2009 με δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Νίκος Λίλλης είπε ότι θα προσπαθούσε να εξυγιάνει το Σωματείο με πρώτη προτεραιότητα του την εξόφληση των χρεών και αυτό ήταν και δέσμευση του ενώπιον μου όταν μου ζήτησε να τον βοηθήσω όταν ήταν αναπληρωτής Πρόεδρος της ΑΛΚΗΣ».

Ο κ. Χρήστου σημείωσε πως «για εξόφληση των χρεών της ΑΛΚΗΣ γίνονταν διάφορες ενέργειες όπως λαχεία, τόμπολες, ακόμα και πάρτι και μεταφορά δανείων σε άλλα άτομα. Από το 2007 ο κόσμος πήγαινε στις Γενικές Συνελεύσεις της ΑΛΚΗΣ για να μάθει κατά πόσον είχε εξευρεθεί λύση στο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε το Σωματείο. Το 2010 ο Νίκος Λίλλης με ενημέρωσε ότι θα εξοφλούσε το δάνειο (30 χιλιάδων ευρώ) που υπήρχε στη ΣΠΕ Κιτίου, κάτι που έγινε δίνοντας ένα ποσό σε μετρητά και τα υπόλοιπα υπό τη μορφή διαφήμισης στο Σωματείο. Την ίδια περίοδο για δικούς του λόγους ο Λίλλης απευθύνθηκε προφορικά στη ΣΠΕ Κιτίου για να λάβει προσωπικό δάνειο ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ» είπε.

Σε ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης ο Χαράλαμπος Χρήστου ανέφερε ότι «δεν υπήρχε δάνειο στη ΣΠΕ Ορμήδειας στο όνομα του Τίτου Χριστοφίδη”. Είπε ωστόσο ότι “στην Επιτροπή Αποπληρωμής των χρεών της ΑΛΚΗΣ συμμετείχε και ο Γιώργος Στυλιανού, Ταμίας της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Λάρνακας ο οποίος μετέφερε αίτημα του Σωματείου όπως γίνει παρατράβηγμα από την Ε.Ε. και τα λεφτά να δοθούν για εξόφληση χρέους για την ΑΛΚΗ που υπήρχε στη ΣΠΕ Δρομολαξιάς. Το χρέος ήταν 160 χιλιάδες ευρώ και μετά από συμφωνία που έγινε με τη ΣΠΕ τελικά δόθηκαν μετρητά οι 90 χιλιάδες και χαρίστηκαν οι υπόλοιπες 70 χιλιάδες».

Αντεξεταζόμενος από τον Γιαννάκη Θωμά συνήγορο υπεράσπισης του 2ου κατηγορουμένου στην υπόθεση Χαράλαμπου Τσουρή, ο κ. Χρήστου αναφέρθηκε στο πάρτι που έγινε το 2008 για εξόφληση των χρεών της ΑΛΚΗΣ στο οποίο παρέστησαν όλοι οι άνθρωποι που εμπλέκονταν στο δανεισμό του Σωματείου στην παρουσία του τότε Προέδρου και Αντιπροέδρου του Σωματείου (Μίμη Φαντούση και Νίκου Λίλλη), αφού το πάρτι έγινε ύστερα από δικές τους ενέργειες.

Πρόσθεσε πως εκεί θα τους ανακοινωνόταν «το ευχάριστο γεγονός ότι τα πράγματα οδεύουν προς λύση» και σημείωσε ότι «από το 2007 από τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου της ΑΛΚΗΣ, ο Νίκος Λίλλης ήταν ανακατεμένος με τα διοικητικά του Σωματείου. Ο Λίλλης γνώριζε προσωπικά τους περισσότερους από τους παρόντες στο πάρτι και περιφερόταν στα τραπέζια συνομιλώντας μαζί τους».

Σε άλλες ερωτήσεις του κ. Θωμά ο μάρτυρας ανέφερε ότι «η Διοίκηση του Νίκου Λίλλη οδήγησε στο κλείσιμο της ΑΛΚΗΣ, γράφοντας και παγκόσμιο ρεκόρ αφού με την επιβολή ποινών η οποία ισοδυναμούσε με αφαίρεση βαθμών, η ΑΛΚΗ τελικά οδηγήθηκε στο κλείσιμο της, γεγονός που αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο».

Ερωτηθείς για τη γνωριμία του με τον Βάσο Κυριάκου άλλως Κοτσινή, συνεργάτη του Νίκου Λίλλη, ο κ. Χρήστου απάντησε ότι τον γνωρίζει από το 2002 όταν προμήθευε με βυτιοφόρο νερό για πότισμα του γρασιδιού του γηπέδου της ΑΛΚΗΣ.

Ωστόσο, συνέχισε «ορισμένα τιμολόγια που παρουσίαζε για πληρωμή από το Σωματείο μου κίνησαν την περιέργεια και την εντύπωση και ύστερα από έρευνα που έκανα διαπίστωσα ότι τα τιμολόγια πόρρω απείχαν από τις υπηρεσίες που πραγματικά προσέφερε στην ΑΛΚΗ. Εάν δηλαδή το βυτιοφόρο χωρούσε 5 τόνους νερού τα τιμολόγια που έστελνε για πληρωμή, ανέγραφαν 60 τόνους, που ήταν αδύνατο μέσα σε μία μέρα να διοχετευθεί αυτή μεγάλη ποσότητα νερού στο γρασίδι. Τα ¾ των τιμολογίων ήταν υπερχρεώσεις για διαδρομές που δεν έγιναν ποτέ» διευκρίνισε.

Για τον Αντώνη Ιωακείμ 8ο κατηγορούμενο στην υπόθεση, ο μάρτυρας είπε ότι τον γνωρίζει από τα μαθητικά του χρόνια και από το 2006 βοηθούσε το Σωματείο προσφέροντας δώρα (από την επιχείρηση του, διατηρεί κοσμηματοπωλείο) ή παίρνοντας λαχεία για να πουλήσει. Ανέφερε ακόμα ότι μετά το 2007 ο ρόλος του Ιωακείμ ήταν να ολοκληρώσει μια προσπάθεια για απόκτηση ιδιόκτητων γηπέδων για την ΑΛΚΗ στο Καλό Χωριό Λάρνακας, ενώ «δεν είχε καμία εμπλοκή, ή δράση ή δραστηριότητα στην Επιτροπή Εξόφλησης Χρεών του Σωματείου».

Σε άλλη ερώτηση του κ. Θωμά ο μάρτυρας υπεράσπισης απάντησε πως μεταβαίνει καθημερινά στο Σωματείο και σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή στο Σωματείο επικρατεί μια τραγωδία. Ανθρωποι 70 χρονών που ανάλωσαν τη ζωή τους στην ΑΛΚΗ νοιώθουν τώρα τόσο πληγωμένοι και πικραμένοι γνωρίζοντας ότι οι ενέργειες ενός ατόμου, του Νίκου Λίλλη, ο οποίος ηγείτο του Σωματείου, λάμβανε τις αποφάσεις και χειρίστηκε πολύ επιπόλαια τα θέματα του, οδήγησαν μαθηματικά στην διάλυση της ΑΛΚΗΣ».

Αναφορικά με τις σχέσεις Μίμη Φαντούση και του Αντώνη Ιωακείμ, ο μάρτυρας είπε ότι «γνωρίζονταν από τα μαθητικά τους χρόνια, ενώ ο Αντώνης ήταν πρώτος κουμπάρος στο γάμο του Φαντούση. Ωστόσο το 2007 δημιουργήθηκε μια σοβαρή παρεξήγηση μεταξύ τους και ήταν μάλιστα κοινό μυστικό στο Σωματείο ότι υπήρχε αυτή η διαφορά. Επειδή με τον Φαντούση είμαστε συμφοιτητές, κατέβαλα προσπάθειες να γεφυρώσω τη μεταξύ τους διαφορά χωρίς ωστόσο να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα» είπε.

Κληθείς να αναφέρει το λόγο της διαφοράς μεταξύ Φαντούση και Ιωακείμ, ο μάρτυρας είπε ότι «όπως μου είπε ο Ιωακείμ η σύζυγος του Φαντούση είχε χάσει ένα δακτυλίδι αξίας 10 περίπου χιλιάδων ευρώ και ο δεύτερος ζήτησε από τον πρώτο να του κατασκευάσει το ίδιο δακτυλίδι, παρά το γεγονός ότι ο πατέρας του Φαντούση ήταν χρυσοχόος και ο αδελφός του διατηρούσε κοσμηματοπωλείο. Ο Φαντούσης δεν πλήρωσε ποτέ στον Ιωακείμ τα χρήματα αυτά, δηλαδή τις 10 χιλιάδες ευρώ».

Ανέφερε ακόμα ότι η «κόντρα μεταξύ των δύο δεν γεφυρώθηκε ποτέ αντιθέτως τα πράγματα οδηγούνταν στα άκρα. Μάλιστα το 2008 στο γήπεδο της Νέας Σαλαμίνας ο αδελφός του Μίμη Φαντούση, Πανίκος έριξε εναντίον του Ιωακείμ ένα μπουκάλι νερό».

Ο Χαράλαμπος Χρήστου είπε ακόμα ότι «τότε ο Μίμης Φαντούσης για δικούς του λόγους, θεωρούσε χρήσιμο να κυκλοφορεί τόσο στο Σωματείο όσο και οπουδήποτε αλλού με σωματοφύλακες, δηλαδή μεγάλους άνδρες, φουσκωμένους (στα μπράτσα) και κουρεμένους στο κεφάλι . Στην αρχή ο Φαντούσης εμφανιζόταν με τους σωματοφύλακες πολύ συχνά και αργότερα πιο αραιά».

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου.