Διαφάνεια Τώρα….

Διαφάνεια Τώρα….

Από της ιδρύσεως του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960 άρχισε ο παραγοντισμός που αναπόφευκτα οδήγησε στην εμφάνιση τότε σε χαμηλό προφίλ της διαφθοράς και αναξιοκρατίας χωρίς να είναι εμφανής στους πολίτες.

Μετά το 1977 και με την ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας από διάφορους προέδρους άρχισε να ακμάζει η διαφθορά και αναξιοκρατία στην χώρα μας. Ποιος ξεχνά πως για να πάρεις κυβερνητική θέση, το όνειρο κάθε πολίτη της Δημοκρατίας, έπρεπε να εγγραφείς σε συγκεκριμένο κόμμα και να πάρεις την κομματική ταυτότητα? Με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν οι αριθμοί στην Δημόσια Υπηρεσία η οποία στελεχώθηκε τότε, έκτος από μερικές εξαιρέσεις λαμπρών δημοσίων λειτουργών, με πάμπολλους που δεν είχαν τα απαιτούμε προσόντα.

Η χώρα μας, ξεπέρασε το οικονομικό πλήγμα που δημιούργησε η παράνομη Τουρκική κατοχή, αναπτύσσοντας την οικονομία της με μια καινούργια λέξη να μπαίνει στο λεξιλόγιο μας, μίζα, που δυστυχώς έχει εδραιωθεί για καλά στην ζωή μας. Έτσι κάθε μετέπειτα πρόεδρος, αν όχι ο ίδιος προσωπικά, ο περίγυρος του είχε στόχο να «σάσει» τους δικούς του φίλους και συγγενείς και φυσικά κομματικά στελέχη για να στηρίζουν την Κυβέρνηση που τους ευεργέτησε. Έτσι άρχισαν ξαφνικά από το πουθενά, κάποιοι συμπατριώτες μας, κατά την λαϊκή ρήση «Να κοιμούνται τίτσιροι και να ξυπνούν πλούσιοι.»

Αισίως το 2013 αναλαμβάνει την προεδρία της Δημοκρατίας ο Νίκος Αναστασιάδης, που κέρδισε της εκλογές με σύνθημα η Κρίση Θέλει Ηγέτη. Βέβαια προ της αναλήψεως της Προεδρίας αλλά και μετά, με ένα Δεσμεύομαι υποσχέθηκε στους πολίτες πως τα χρήματα τους στις τράπεζες ήταν ασφαλή. Το Δεσμεύομαι όμως το πήρε ο αέρας στο Εύρογκρουπ όπου εισηγήθηκε το λεγόμενο κούρεμα των καταθέσεων των πολιτών του, κάτι ανάλογο που μόνο ο Χίτλερ είχε εφαρμόσει μέχρι τότε.

Κατά την διάρκεια της πρώτης του θητείας αναπτύχθηκε το σχέδιο πολιτογραφήσεων έναντι επένδυσης που προϋπήρχε επί προεδρίας Χριστόφια. Με αποτέλεσμα να εισρεύσουν 8 -9 δις στην χώρα μας και με μόνο 300 περίπου εκατομμύρια να πηγαίνουν στα κυβερνητικά ταμεία. Και φθάνουμε στο θέμα που ήγειρε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παράσχος ότι σε ομήγυρη στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε κατάσταση ευθυμίας φημίστηκε πως το γραφείο του κέρδισε την πρώτη πενταετία της θητείας του 300 εκατομμύρια τα οποία μεταφέρθηκαν σε μετρητά με ιδιωτικές πτήσεις στις Σευχέλλες!!!!

Συνέχισε , πάντα σε κατάσταση ευθυμίας πως με την δεύτερη του θητεία θα έφτανε το ένα δις. Βέβαια ο δημοσιογράφος απολύθηκε από τους εργοδότες του και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με γραπτή δήλωση του ζήτησε από τον δημοσιογράφο να τεκμηριώσει τα όσα έγραψα.

Είναι άποψη μου πως δεν είναι υποχρέωση τόσο του δημοσιογράφου να τεκμηριώσει αλλά της Πολιτείας. Είναι ευθύνη της Κεντρικής Τράπεζας να διερευνήσει , αν αληθεύει η είδηση, η απώλεια τόσον μετρητών από τράπεζα. Βέβαια είναι και χρέος της Αστυνομίας και του Γενικού Εισαγγελέα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να διερευνήσουν με εντιμότητα το θέμα. Αν αληθεύουν η είδηση του Παράσχου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα που προνοεί ο νόμος, αν όχι να καθαρίσουν το όνομα του Προέδρου Αναστασιάδη.

Βέβαια ο καπνός που δημιούργησε ο Ανδρέας Παράσχος μας φέρνει στο θέμα του Γενικού Ελεγκτή που είχε ζητήσει να ερευνήσει τους φακέλους των χρυσών διαβατηρίων. Πέραν των προσκομμάτων που έφερε η Κυβέρνηση με πρόσχημα τις υπάρχουσες ερευνητικές επιτροπές, άρχισε και μια φοβερή πολεμική με απειλές να συρθεί ο Γενικός Ελεγκτής στο Ανώτατο από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Ο κόσμος πιστεύει όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Για να διαλυθεί ο καπνός και να υπάρξει διαφάνεια, τώρα είναι η ώρα να αφεθεί ο Γενικός Ελεγκτής να πράξει το καθήκον του, ερευνώντας το θέμα των χρυσών διαβατηρίων και ποιοι πλούτησαν παρανομώντας.

Πέτρος Ασσιώτης

Υποψήφιος βουλευτής Επαρχίας Αμμοχώστου με το Κίνημα ΕΔΕΚ.