ΔΗΣΥ: Πρέπει να περάσει η νομοθεσία που χρειαζόμαστε μέσα σε συνθήκες ισορροπίας (video)

Δήλωση του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου σχετικά με το ζήτημα των εκποιήσεων και της προστασίας των δανειοληπτών.

Εδώ και περίπου ένα μήνα γίνεται μια δημόσια συζήτηση σχετικά με τις εκποιήσεις. Υπήρξαν και στιγμές έντασης. Σε κάποιες στιγμές ίσως να υπερβήκαμε και το μέτρο. Και όταν υπερβαίνουμε το μέτρο υπάρχει πάντα κοινωνικό κόστος. Όταν καταλήγουμε σε κινδυνολογία, όποθεν και αν αυτή προέρχεται, τότε γίνεται και ζημιά στο σύστημα.

httpv://www.youtube.com/watch?v=WQdXClGQ0mg&feature=youtu.be

ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΗ ΒΟΥΛΗΣΗ

Το καθήκον των κοινοβουλευτικών κομμάτων είναι να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα, δεν είναι να αντιδικούμε και να τσακωνόμαστε.
Τέτοιες λύσεις οφείλουμε και μπορούμε να δώσουμε σχετικά με το ζήτημα των εκποιήσεων. Δεν πρέπει να σταθούμε σε επιμέρους διαφορές και σε διαφωνίες.

Είναι η ώρα να σταθούμε στο γεγονός ότι για κάποια βασικά πράγματα υπάρχει κοινή θέση των πολιτικών κομμάτων και της κυβέρνησης.

Μπορεί πράγματι να υπάρξει κοινή βούληση ούτως ώστε:

– από τη μια να αλλάξουμε το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει τώρα και που είναι αναχρονιστικό και δεν εξυπηρετεί πια τους στόχους για τους οποίους άλλοτε είχε γίνει,

– από την άλλη να προστατεύσουμε ταυτόχρονα –πάλι με μέτρο- την πρώτη κατοικία, αφού εκτιμήσουμε και προσδιορίσουμε τι θεωρείται πρώτη κατοικία, τη λογική αξία μιας τέτοιας κατοικίας • αυτό όμως το έχουμε κάνει ήδη με την ευκαιρία άλλης νομοθεσίας και έχουμε καταλήξει να θεωρούμε ως όριο για μια πρώτη κατοικία αξία ύψους 350.000 ευρώ.

Το καλύτερο θα ήταν να είχαμε μπροστά μας ταυτόχρονα το νόμο για τις εκποιήσεις και το πολυνομοσχέδιο σχετικά με το σύστημα αφερεγγυότητας. Δυστυχώς, όμως, τεχνικά δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Από την ώρα όμως που υπάρχει καλή θέληση, θα διασφαλίσουμε ότι ο νόμος εκποιήσεων, που ήδη μεταχρονολογεί ρητά το ζήτημα της πρώτης κατοικίας, θα τεθεί σε εφαρμογή ταυτόχρονα με το σύστημα αφερεγγυότητας το οποίο θα δίνει και τη δυνατότητα για πολιτικές προστασίας των δανειοληπτών που θα βρίσκονται σε δυσκολία.

Επίσης, όλοι μοιραζόμαστε την έγνοια για να αποφύγουμε μαζικές εκποιήσεις και τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα είχαν τόσο στις αξίες, όσο και στη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Σήμερα, μετά τις πρωτοβουλίες που πήρε η Κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μετά από τις εισηγήσεις όλων των κομμάτων ανεξαιρέτως, οι οποίες βρίσκονται μπροστά μας για εξέταση, φαίνεται ότι μπορούμε τις επόμενες μέρες να καταλήξουμε και να δώσουμε το εργαλείο των εκποιήσεων στις τράπεζες προκειμένου να πειθαναγκάσουν ή και να διώξουν τους μεγάλους κακούς οφειλέτες, αλλά την ίδια ώρα να εξασφαλίσουμε και την προστασία της κατοικίας των δανειοληπτών εκείνων που βρίσκονται σε δυσχερή θέση ανεξάρτητα από τη θέλησή τους.

Εξάλλου, μας δόθηκε η ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι για πρώτη φορά το σύνολο της Πολιτείας επεμβαίνει για να περιορίσει στο εξής αυθαίρετες πρακτικές που προκύπτουν από τη μεγάλη εξουσία των τραπεζών και ιδιαίτερα κάποιες καταχρηστικές ρήτρες σε δανειακές συμβάσεις.

Εκείνα που άλλοτε, λόγω σε παντοδυναμίας, είχαν εξασφαλίσει οι τράπεζες, τώρα διορθώνονται. Είναι μια σημαντική εξέλιξη. Διότι δεν είναι δυνατό μια τράπεζα να μπορεί μονομερώς, με μιαν επιστολή, να σου αυξάνει το επιτόκιο κατά πέντε και έξι ποσοστιαίες μονάδες…

ΛΥΣΕΙΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ

Πρέπει να περάσει η νομοθεσία που χρειαζόμαστε μέσα σε συνθήκες ισορροπίας.

Αν δεν υπάρξει ισορροπία, η νομοθεσία δεν θα βοηθήσει όπως πρέπει στην κατεύθυνση της σταθεροποίησης του συστήματος και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα.

Θα το ξαναπώ: σήμερα δεν έχουμε τράπεζες. Διότι τράπεζες υπάρχουν όταν όχι μόνο εισπράττουν τα δάνειά τους, αλλά ταυτόχρονα δανείζουν και κατευθύνουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Με τις συνθήκες που επικρατούν οι τράπεζες δεν επιτελούν το ρόλο τους. Υπάρχουν βέβαια κάποια ελαφρυντικά λόγω της κατάστασης στην οποία βρέθηκαν. Όμως η εικόνα είναι συχνά διάφοροι τραπεζικοί γραφειοκράτες να αρκούνται να κάθονται πίσω από τα γραφεία τους και να περνούν χρεώσεις στα βιβλία τους. Δεν είναι όμως αυτό που χρειάζεται ο τόπος. Γι’αυτό θα επιζητήσουμε να υπάρξει ισορροπία στις ρυθμίσεις.

Εφ’όσον επικρατήσει σύνεση, τότε με αμοιβαίο σεβασμό και αν όλοι πέραν από τις διαφωνίες που έχουμε, βρούμε τον τρόπο να στηρίξουμε καλές προτάσεις και να δώσουμε μάλιστα και τα εύσημα για τις εποικοδομητικές θέσεις των άλλων, τότε, μέσα από αυτή τη μεγάλη κρίση, αλλάζοντας και την πολιτική κουλτούρα μας, μπορούμε να δώσουμε τις απαραίτητες λύσεις.

Δεν θα υπάρξει ποτέ στην Κύπρο κόμμα με 50%+1. Έχουμε προεδρικό σύστημα και μάλιστα, όπως συμβαίνει συνήθως, έχουμε μια κυβέρνηση χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επομένως χρειάζονται κοινοβουλευτικές συνεργασίες. Θεωρώ ότι αυτό μπορεί και να μην είναι μειονέκτημα.

Χρειάζεται συνεργασία. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις των άλλων. Χρειάζεται σύνεση από όλους για να φτάσουμε σε συγκλίσεις.

Έχω την αισιοδοξία ότι μπορούμε να το κάνουμε. Θα μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε ετοιμάσει στη βάση αυτών που μας λέτε και θα υποβάλετε κάποιες τροπολογίες του ΔΗΣΥ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γίνεται μια προσπάθεια για κοινές τροπολογίες με όσο το δυνατό μεγαλύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση. Μιλάμε βέβαια για τροπολογίες που δεν θα αλλοιώσουν την κεντρική φιλοσοφία της νομοθεσίας που είναι ενώ οι τράπεζες θα πάρουν αυτό το απαραίτητο εργαλείο, να προστατεύσουμε και τις ευάλωτες ομάδες και ιδιαίτερα την πρώτη κατοικία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δηλαδή μπορούμε να πούμε ότι ο ΔΗΣΥ ηγείται μιας προσπάθειας συμβιβασμού;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι. Εγώ θα το έλεγα πολύ διαφορετικά. Πιστώνουμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης γιατί έχουν κάνει πολύ σοβαρές προτάσεις και γιατί δείχνουν ότι έχουν διάθεση για συναινετικές λύσεις. Πέραν των πολύ σημαντικών πρωτοβουλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως τις παρακολουθήσαμε αυτές τις μέρες, εγώ σημειώνω ότι υπάρχει πολύ σημαντική συνεισφορά και των πολιτικών κομμάτων –όλων των κομμάτων- αλλά ακόμα και πολύ σημαντική συμβολή του Προέδρου της Βουλής και, ναι, ειδικότερα και ως εκ της θέσεώς του στην προεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είστε σε ανοιχτή γραμμή με τον Πρόεδρο της Επιτροπής και του ΔΗΚΟ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, είναι επόμενο λόγω και της θέσης του στην προεδρία της Επιτροπής που χειρίζεται το ζήτημα, αλλά εξίσου σε επαφή είμαστε και με τον Πρόεδρο της Βουλής που παίζει στην όλη διαδικασία κεντρικό ρόλο, ενώ οπωσδήποτε είμαστε σε επαφή και με το ΑΚΕΛ γιατί συζητούμε τις προτάσεις και τις κεντρικές θέσεις του αφού για τα καίρια ζητήματα μοιραζόμαστε την ίδια έγνοια για τους δανειολήπτες.