ΔΗΚΟ: Το νομοσχέδιο έχει έναν και μόνο στόχο, τα σπίτια του κόσμου

Ακολουθεί Ανακοίνωση Τύπου από τον Αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου του ΔΗΚΟ Άθω Αντωνιάδη:

Σήμερα οι τράπεζες και χωρίς το νομοσχέδιο έχουν τη δυνατότητα διαχείρισης και εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων

Ούτε καν δικαστήριο δεν θα χρειάζονται οι τράπεζες για να εκποιούν σπίτια, μόνο με τη συμφωνία θα είναι εφικτό
Θλιβερές διαπιστώσεις προκύπτουν από τη μελέτη του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις που έφερε η κυβέρνηση.
Ως Δημοκρατικό Κόμμα με ανησυχία διαπιστώνουμε, μεταξύ άλλων, ότι:

• Ούτε καν δικαστήριο δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουν οι τράπεζες για να εκποιούν τις υποθήκες του κόσμου. Θα μπορούν να το κάνουν με «διαδικασίες εξπρές», επικαλούμενες απλώς τη συμφωνία της υποθήκης.

Με άλλα λόγια, ενώ σήμερα οι τράπεζες πρέπει να προσφύγουν στο Δικαστήριο για να εκποιήσουν μια υποθήκη, το κυβερνητικό νομοσχέδιο μεταφέρει το βάρος της δικαστικής διαδικασίας στους ώμους του δανειζόμενου, καθώς εκείνος θα πρέπει να αμφισβητήσει δικαστικά τη διαδικασία εκποίησης ή και το χρέος.

• Εγείρεται, επίσης, ένα εύλογο ερώτημα: Ποιους θέλει να πιέσει η Κυβέρνηση ν’ αποπληρώσουν τα χρέη τους, τους μεγαλοοφειλέτες, ή, τις κυπριακές οικογένειες;

Σήμερα, οι τράπεζες -χωρίς την ψήφιση του νομοσχεδίου- έχουν τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν τη διαχείριση επιχειρήσεων που δεν ανταποκρίνονται στις δανειακές τους υποχρεώσεις με τις λεγόμενες «κυμαινόμενες επιβαρύνσεις» (floating charges), που υπογράφουν όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες συνάπτουν δάνεια με τράπεζες.

Με βάση αυτές τις συμφωνίες, που αποτελούν τον κανόνα του επιχειρηματικού δανεισμού, οι τράπεζες, μπορούν όποτε το θελήσουν να αναλάβουν τη διαχείριση μιας εταιρείας που δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της και να πωλήσουν όλα τα περιουσιακά της στοιχεία.

Με άλλα λόγια, οι τράπεζες ήδη έχουν στη διάθεση τους όλα τα εργαλεία διαχείρισης και εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων επισφαλών επιχειρήσεων.

Συνεπώς, το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, αφορά τα κυπριακά νοικοκυριά και τις κυπριακές οικογένειες και όχι τους μεγαλοφειλέτες.
Είναι ξεκάθαρο πως στόχος του νομοσχεδίου είναι το οικογενειακό σπίτι και όχι εκείνοι που χρωστάνε το 90% των μη-εξυπηρετούμενων δανείων.