ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ συμφωνούν σε Εθνικό Πλαίσιο Διαπραγμάτευσης με την Τρόικα

Έπονται και νέες διαβουλεύσεις σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο

Πραγματοποιήθηκε το πρωί συνάντηση των ηγεσιών της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας του προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, για διάλογο με όλα τα κόμματα, με στόχο τη σύνταξη ενός Εθνικού Πλαισίου Διαπραγμάτευσης με την Τρόικα.

Όπως ήταν φυσικό, στη συνάντηση δόθηκε παράλληλα η ευκαιρία να ανταλλαγούν απόψεις και για τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας, ενώ αναλύθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και στην οικονομία.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ικανοποίηση του προς τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου για το αποτέλεσμα της συνάντησης.

Τονίστηκε ότι με την ΕΔΕΚ μας ενώνουν κοινοί αγώνες, κοινοί προβληματισμοί και οράματα σε μία δύσκολη περίοδο, κατά την οποία αφενός διαπιστώνεται η παταγώδης αποτυχία του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό και αφετέρου οι εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που βιώνουν στην καθημερινότητα τους οι πολίτες, συνεπεία της οικονομικής κρίσης.

Αποτέλεσε κοινή διαπίστωση ότι ο χώρος του κέντρου, ο ενδιάμεσος χώρος, μπορεί να προτείνει εναλλακτικές εισηγήσεις και δώσει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά την οικονομία, υπήρξε επίσης κοινή η διαπίστωση ότι ο λαός μας αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Επισημάνθηκε, παράλληλα, ότι οι στόχοι του προγράμματος της Κύπρου δεν φαίνεται να επιτυγχάνονται, θέση την οποία διαπιστώνουν και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Κομισιόν, που αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη το 2015.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, το ΔΗΚΟ πρότεινε να διαμορφωθεί ένα Εθνικό Πλαίσιο Διαπραγμάτευσης, το οποίο θα περιλαμβάνει βασικές θέσεις, τις οποίες θα πρέπει να διεκδικήσουμε. Επιδίωξη θα είναι να πεισθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι να αλλάξουν πρόνοιες του Μνημονίου, που είναι σε λάθος κατεύθυνση, με απώτερο στόχο να βελτιωθεί η κατάσταση στην πραγματική οικονομία και να ανακουφισθούν οι πολίτες.

Σ’ αυτό το πλέγμα, έχει συμφωνήσει και η ΕΔΕΚ ότι πρέπει να διεκδικήσουμε αλλαγές στο Μνημόνιο και φαίνεται ότι υπάρχει περιθώριο και χώρος συνεργασίας. Έχει συμφωνηθεί να πραγματοποιηθούν περαιτέρω συναντήσεις και διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο τεχνοκρατών – εμπειρογνωμόνων, με στόχο να καταλήξουμε σε ένα συμφωνημένο κείμενο με κοινές θέσεις.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, συνεπικουρούμενος από την υπόλοιπη ηγεσία του κόμματος, θα πραγματοποιήσουν εντός των επόμενων ημερών συναντήσεις και διαβουλεύσεις και με τα άλλα κόμματα, ώστε κατά το ιδανικό να υπάρξουν ομόφωνες θέσεις από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, με σκοπό να πεισθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι πρέπει να αλλάξουν λανθασμένες πρόνοιες του Μνημονίου.